Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [cakephp] Nie działa mi Cakephp na serwerze?!
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
haryb
Mam taki problem.

Robilem pare drobnych rzeczy w cakephp ale na hostingach interentowych i praktycznie zadnej konfiguracji serwera, scieżek nie trzeba było robic, wgrywałem cakephp usatwiałem połaczenie do bazy i juz chodzilo.

A teraz zainstalowalem sobie na lokalnym dysku pod widnowsa Apache 2. + php 4.4.4 i + MySql 4.1.7.
I po wrzuceniu cakephp i ustawieniu bazy pojawia mi sie w prawdzie ta strona startowa z komunikatem ze połaczenie jest poprawne z baza ale nie jest poparwne formatowanie całej tej strony, css nie wczytał i np jak juz konkretnie jakas strone zrobiłem i odpalam scieszke do view konretna to wywała mi bład taki zwyły ze nie ma takiej strony...

O co chodzi? cos trzeba w php poustawiać? Czy cos poprzestawiać w plikach cake?

pozdro
haryb
vezyr
Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że to może być problem z mod_rewrite. Sprwadź w ustawieniach Apache'a, czy ładujesz moduł do mod_rewrite. Znajdź plik apache\conf\httpd.conf (gdzie oczywiście "apache" oznacza katalog, gdzie go zainstalowałeś winksmiley.jpg ) i edytuj chociażby w notatniku. Powinieneś mieć taką linijkę:
Kod
LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so

Sprawdź, czy przed tą linijką nie ma znaku '#', bo jeżeli jest, to znaczy, że jest to komentarz i Apache nie ładuje tego modułu (po prostu usuń znaczek '#' i zrestartuj serwer). Możesz też sprawdzić, czy w katalogu: apache\modules\ masz plik mod_rewrite.so. Nie wiem, czy nie trzeba poustawiać czegoś jeszcze, ale może wypowie się jeszcze na ten temat ktoś, kto bardziej się na tym zna winksmiley.jpg
Pozdrawiam.
haryb
Ta linijka faktycznie byla zachaszowana ale po usunięciu znaku # i restarcie serwera Apache nadal jest to samo.

pozdro
haryb
vezyr
To już nie bardzo wiem, co należy jeszcze ustawić - niestety, na konfiguracji Apache'a nie znam się jeszcze zbyt dobrze winksmiley.jpg Może sprawdź jeszcze taką linijkę:
Kod
AccessFileName .htaccess

czy nie jest zakomentowana? smile.gif Bo jeżeli jest, to serwer nie będzie obsługiwał plików .htaccess i nie włączy rewrite'a (zauważ, że wraz z Cake'iem jest plik .htaccess, który definiuje reguły do urli smile.gif ).
Pozdrawiam.
haryb
No niestety ta komende mam także aktywna w ustawieniu Apache:(
Może to cos trzeba w pliku php.ini jeszcze poustawiać - aktywować?

pozdro
haryb

Czy ktos ma może jeszcze jakieś sugestie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.