Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IFRAME
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-majestiq-
Witam,

Chciałbym wstawić zawartość pewnej strony u siebie za pomocą iframe tylko jest 1 problem.
Ramka ma wymiary 500x500 px. Jak wstawiam w src odpowiedni adres to jak wiadomo pojawi mi się tylko
częśc zawartośći tej strony (lewa część strony) a chciałbym żeby to w jakiś sposób wypozycjonować i żebym mógł
umieścić część która powidzmy znajduje się gdzieś pośrodku.

Czy jest możliwość żeby ustawić jakoś marginesy (odstęp od lewej krawędzi i od góry) abym w ramce wyświetlała mi się tylko wybrana część serwisu a nie tylko pierwsze 500px od lewej i od góry.

Z góry dziękuje za odpowiedź i przeprzaszm jeśli to nie ma zbyt wielkiego związku z PHP ale to chyba najlepsze miejsce a bardzo mi zależy na szybkim rozwiązaniu problemu.

Pozdrawiam!
templar
Cytat(-majestiq- @ 12.09.2007, 10:28:28 ) *
Witam,

Chciałbym wstawić zawartość pewnej strony u siebie za pomocą iframe tylko jest 1 problem.
Ramka ma wymiary 500x500 px. Jak wstawiam w src odpowiedni adres to jak wiadomo pojawi mi się tylko
częśc zawartośći tej strony (lewa część strony) a chciałbym żeby to w jakiś sposób wypozycjonować i żebym mógł
umieścić część która powidzmy znajduje się gdzieś pośrodku.

Czy jest możliwość żeby ustawić jakoś marginesy (odstęp od lewej krawędzi i od góry) abym w ramce wyświetlała mi się tylko wybrana część serwisu a nie tylko pierwsze 500px od lewej i od góry.

Z góry dziękuje za odpowiedź i przeprzaszm jeśli to nie ma zbyt wielkiego związku z PHP ale to chyba najlepsze miejsce a bardzo mi zależy na szybkim rozwiązaniu problemu.

Pozdrawiam!

I frame to zło!!! Ale jeśli koniecznie musisz jej użyć, to pokombinuj z css i wartościami margin-top, margin-bottom dla dokumentu w ramce, lub jako styl samej ramki.

Pozdrawiam.
-majestiq-
Wiem, ale tylko iframe mi pozostaje smile.gif

Chodzi o to że src to parametr dla IFRAME i za bardzo nie mogę użyć css dal src a jedynie dla iframe.
Chyba że jakoś tak:

<iframe id='ramka' src='http://www.domena.pl'></iframe>

css:

#ramka src {top: 100px; left:100px;}

questionmark.gif
-majestiq-
Niestety to rozwiązanie nie działą.
Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ?
qqrq
A nie możesz tego umieścić w DIV-ie? Można mu ustawić marginesy jakie chcesz i tak go zCSS-ować, że będzie ci się przewijał tylko np. w pionie...
crunch
poza tym jeśli ma przewinąć się zawartość iframe możesz przecież dać
  1. <a name="kotwica"></a>

w stronie w iframe, i odwołać sie z iframe przez
  1. <iframe src="stronka.html#kotwica"></iframe>

ale nie wiem czy przesunie to stronę w poziomie ;p
-majestiq-
Te sposoby nie działają.
Udało mi się uzyskać ten efekt ale dopiero za pomocą 2 ramek iframe :/

W pierwszej pozycjonuje za pomocą : top: -xxxpx; left:-xxxpx zawartosc tak zeby ta czesc strony docelowej która mnie interesuje znalazla sie na górze strony (ograniczona lewym i górnym marginesem) i dzięki temu mogę wstawić to w 2 ramke iframe i umieścić ją tam gdzie chce.

Sposób trochę przekombinowany i głupi, ale działa.

A może ktoś potrafi w inny sposób to zrealizować żeby działało.

Kto da radę umieścić na stronie www dowolnymi metodami ramke ze sportem z WP, albo dowolną inną część tego portalu położoną gdzięś pośrodku, tak żeby tylko ta część serwisu była widoczna na tej stworzonej przez was stronie.

Jak mówie ja zrobie to za pomocą 2 ramek IFRAME, ale może ktoś zna bardziej wysublimowany sposób który rzeczywiście zadziała biggrin.gif
-Janek-
Witam.

Żeby nie zakładać nowego tematu podepne się pod ten.

Więc mam takie pytanie:

Czy da się ustawić ramkę iframe tak aby automatycznie dobierała rozmiar (główie wysokość )do wyswietlanej w niej stronie questionmark.gif Tak aby nie był widoczny pasek scrola oraz abe ramka kończyla sie dokladnie w tym miejscu w którym robi to wyświetlana strona.

http://www.rowery-gemma.nazwa.pl/stronka/sklep1.html

PS. Może znacie inny sposób zamiast iframe przy pomocy którego można wyświetlić strone w ten sposób.

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.