Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Spam a legalne wysyłanie masowych wiadomości.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
socker1
Witam

Jak to zrobić aby wysyłane maile do dużej grupy odbiorców były legalne ?
Mam do sprzedania produkt ( działka budowlana pod budowę hotelu ) i jeśli wyślę moją propozycję do np. 3500 firm Hotelarskich to będzie to zapewne SPAM ? co powinna zawierać wiadomość, lub jakie powinienem spełniać kryteria prawne i jakiekolwiek inne aby taka wiadomość nie była SPAMem ?
A także chciałbym was spytać na jakiej zasadzie działa serwis typu www.mailpro.pl . Firma ta wysyła wiadomości w masowej ilości do bazy danych odbiorców przesłanych przez klienta. Oczywiście jest za to opłata, około 2 grosze za maila plus utrzymanie bazy danych. Czy to jest legalne ?

Chciałbym jeszcze zapytać o samą treść maila wysyłaną do dużej ilości osób.

,,Witam

Chciałbym Państwu przedstawić działkę budowlaną pod budowę hotelu znajdującą się w prestiżowym i modnym obecnie rejonie Wrocławia. Działka o powierzchni 5675 m2 położona jest przy ulicy Kłodzkiej w Bielanach Wrocławskich gdzie w pobliżu znajduje się aktualnie największe i najprężniej rozwijające się centrum handlowo-przemysłowe IKEA, TESCO, OBI, AUCHAN, Makro CASH&CARRY, CASTORAMA, LG. Dzięki niepowtarzalnemu klimatowi oraz walorom krajobrazowym, osiedle stanowi idealne miejsce dla osób, które szukają oazy spokoju. Położenie gwarantuje szybki dojazd do centrum (10 minut), a także dostęp do autostrady A4 (w pobliżu Węzła Bielańskiego). W załączeniu dostarczam Państwu przykładową wizualizację hotelu z działalnością gastronomiczną (na dwóch poziomach 72 jednostki hotelowe o pow 33 m2 każda), a także mapę z umiejscowieniem działki i oczywiście dokumentację Odpisu z planu zagospodarowania wraz z wypisem rejestru gruntów.

Jeśli będą Państwo zainteresowani ofertą lub zechcą zadać pytanie dotyczące działki drogą elektroniczną, z wielką przyjemnością odpowiem na Państwa e-mail - w ciągu 6 godzin od chwili wysłania wiadomości.

Pozdrawiam"

Czy ten powyższy email wysyłany do firm hotelarskich jest SPAMem ?

,,Witam

Chciałbym przedstawić Państwu działkę budowlaną pod budowę hotelu znajdującą się w prestiżowym i modnych rejonie Wrocławia ( Bielany Wrocławskie ). Jeśli interesuje Państwa działka budowlana w tym rejonie proszę potwierdzić chęć otrzymania oferty.

Pozdrawiam"

Natomiast ten powyższy email który nie zawiera szczegółów tylko informacje, a raczej zapytanie czy chcą Państwo otrzymać ofertę działki, także zaliczamy do SPAMu czy jest to mail legalny ? ( oczywiście także wysyłany do dużej ilości odbiorców ).

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
seaquest
SPAMem jest wszystko, na co użytkownik się nie zgadza. Więc jeśli masz zgodę tych 3500 osób na to, żeby przesyłać im tego typu oferty, to nie jest to spam. W przeciwnym wypadku - tak.
socker1
,,Witam

Chciałbym przedstawić Państwu działkę budowlaną pod budowę hotelu znajdującą się w prestiżowym i modnych rejonie Wrocławia ( Bielany Wrocławskie ). Jeśli interesuje Państwa działka budowlana w tym rejonie proszę potwierdzić chęć otrzymania oferty.

Pozdrawiam"

czy taka tresc wiadomosci ( czyli bez szczegolow oferty ) takze jest wliczana w SPAM ?
mike
Tak i teraz po potwierdzeniu wysłana oferta handlowa nie będzie SPAMem.
sztosz
Oczywiście.
Daimos
ale tak naciaganie juz tego samego okreslenia "SPAM"
czy ktos z was wyrazal zgode na otrzymywanie ulotek z leclerca, reala, czy mediamarkt? to spam na wycieraczce, a jednak tego nie scigaja, a jak ktos wysle maila do firmy hotelarskiej z oferta skierowana do tej firmy to juz scigac beda?! tylko inna sprawa, jak te adresy uzytkownik uzyska, jezeli wejdzie na strone hotelu i znajdzie tam kontakt, to mysle ze smialo moze kierowac swoja oferte i nie bedzie to spamem
socker1
baza adresów e-mail jest pobrana z panoramy firm.
sztosz
SPAM to nie jest termin prawniczy. SPAM to jest to wszystko co zalewa nas reklamując wszelakie niechciane przez nas gó*no. To są maile z onetu, wp i czy interii (i nie ma znaczenia czy tworząc konto zgodziliśmy się to by dostawać spam, to nadal jest spam). To są ulotki hipermarketów na wycieraczce. Problemem jest brak jakichkolwiek sensownych regulacji prawnych, ale nie da się prawnie chronić przed SPAM'em bo to zbyt szeroka dziedzina. Dla mnie nie ma znaczenia czy ktoś mi wyśle maila i zapyta czy może mi wysłać SPAM, czy po prostu wyśle ten SPAM. Jeśli filtr antyspamowy tego nie wychwyci to i tak nie zagłębiając się w "ofertę handlową" poleci do kosza.

ALE

Wcześniej się nie wczytałem, za co przepraszam. Jeżeli jestem właścicielem sklepu spożywczego i mleczarnia mi wyśle mailem ofertę, to co innego gdyby wysłała ją programiście, inżynierowi etc. Bo jeżeli kierujesz konkretną ofertę do konkretnej firmy/osoby to co innego niż masowy mail do jak największej rzeszy nawet nie potencjalnych klientów.

Ale tu pytanie czy można przesłać ofertę handlową, to zbędna moim zdaniem grzeczność. To nie rozmowa telefoniczna w której należy się zapytać czy ktoś jest zainteresowany. Bo jeśli ktoś mailem nie będzie zainteresowany to zwyczajnie nie doczyta do końca i wyrzuci.
wielokropek
Zdrowe myślenie: wyślę maile do tych firm hotelarskich, które rzeczywiście mogą być zainteresowane zakupem działki i tylko do tych.

Myślenie spamerskie: wyślę maile do wszystkich firm hotelarskich, może trafię na taką, która będzie zainteresowana?
Daimos
Cytat(wielokropek @ 14.09.2007, 04:06:39 ) *
Zdrowe myślenie: wyślę maile do tych firm hotelarskich, które rzeczywiście mogą być zainteresowane zakupem działki i tylko do tych.

Myślenie spamerskie: wyślę maile do wszystkich firm hotelarskich, może trafię na taką, która będzie zainteresowana?

ja bym to poprawil smile.gif

Zdrowe myślenie: wyślę maile dofirm hotelarskich, bo mogą być zainteresowane zakupem działki.

Myślenie spamerskie: zaplace jakiejs firmie, albo zrobie skrypt, co wysle mi do miliona przypadkowych osob oferte, moze sie trafi miedzy nimi jakas firma hotelarska, ktora bedzie zainteresowana

winksmiley.jpg
Spawnm
czyli nawet 1 razowe wyslanie do kogos maila jest już spamem jest jest to mail np zachęcajacy/reklamujacy np. moja gre online o_O
Sedziwoj
Cytat(Łaktus @ 14.09.2007, 15:21:42 ) *
czyli nawet 1 razowe wyslanie do kogos maila jest już spamem jest jest to mail np zachęcajacy/reklamujacy np. moja gre online o_O

Tak, jeśli ta osoba nie wyraziła chęć otrzymania takowego.

A ja powiem, że moim zdaniem lepiej było by w inny sposób się skontaktować z tymi firmami, bo jakoś e-mail'a nie uważam za dobry pomysł, bo może po prostu pójść do kosza.
Spawnm
a co mi moga zrobic za wysłanie takiego 1 maila który sie komus nie spodoba ?
Sedziwoj
Cytat(Łaktus @ 14.09.2007, 15:37:00 ) *

A czy piszemy o jakiś konsekwencjach? Jest mowa o samym działaniu, nie skutkach.
sztosz
Cytat(Łaktus @ 14.09.2007, 15:37:00 ) *

Nic. Ja jak dostaje taki spam na GG, to po IP i po numerze GG próbuję wyczaić któż zacz. A jak wyczaję to się dobieram mu do przysłowiowej dupy, bo zwyczajnie mnie to strasznie denerwuje. Czy wam ludzie wchodzą z butami do domu oferując chłam? Chyba nie, więc sami tego też nie róbcie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.