Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] Sumowanie kolumny w tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
slupek
Witam, problem sumowania (jak wynika z szukajki) jest dosyć powszechny dla początkujących.
Od czterech godzin siedzę nad prostym sumowaniem wartości kolumny konto tabeli konto gdzie pilot_id='cośtam'. Dodam, że typ danych kolumny to INT.

1. <?php
  2. $query = "SELECT SUM (konto) FROM konto WHERE pilot_id='1' ";
  3.  
  4. $result = mysql_query($query)
  5.  
  6. or die("Query failed");
  7.  
  8. $suma = mysql_result($result);
  9.  
  10. echo $suma;
  11. ?>

Błąd który otrzymuję to właśnie

1. <?php
  2. Query failed
  3. ?>

Czy jest jakiś debilny błąd, którego już ze zmęczenia nie widzę czy może to coś poważniejszego?

Dziękuję mądrzejszym od siebie za ewentualne wskazówki.
NetJaro
Usuń "or die.." to wtedy pojawi Ci się komunikat który Ci więcej powie, co jest nie tak smile.gif
slupek
Fakt, proszę bardzo:

1. <?php
  2. Warning: Wrong parameter count for mysql_result() in /home/slupek/public_html/ACARS/suma_konta.php on line 15
  3. ?>

Any ideas?
mike
Cytat(slupek @ 14.09.2007, 21:45:33 ) *
Any ideas?
Tak to jest jak sie jeździ bez prawka jazdy tongue.gif
A wiesz w ogóle jak działa fnkcja mysql_result()? Obstawiam, że nie tongue.gif Poczytaj sobie więc najpierw dokumentację zanim zaczniesz pytać.
slupek
Cytat(mike @ 14.09.2007, 21:51:35 ) *
Tak to jest jak sie jeździ bez prawka jazdy tongue.gif
A wiesz w ogóle jak działa fnkcja mysql_result()? Obstawiam, że nie tongue.gif Poczytaj sobie więc najpierw dokumentację zanim zaczniesz pytać.

Prawo jazdy mam i niekoniecznie muszę wiedzieć na czym polega działanie sondy lambda, proszę o pomoc kogoś kto ma o tym pojęcie i chce pomóc.

Nie chcesz - nie pomagaj i nie zabieraj sobie czasu truizmami.

Dzięki.

Dziękuję za pomoc, poradziłem sobie już:

1. <?php
  2. $sql = mysql_query("SELECT SUM(stan_konta) AS qnt FROM konto WHERE pilot_id='1' ");
  3. while($row = mysql_fetch_array($sql)) 
  4.  
  5.  {
  6.  $suma = $row[qnt];
  7.  }
  8.  
  9. "Saldo: <b>"
  10. .$suma
  11. ."</b>";
  12. ?>

Pozdrawiam.
mike
Cytat(slupek @ 14.09.2007, 21:58:17 ) *
Prawo jazdy mam i niekoniecznie muszę wiedzieć na czym polega działanie sondy lambda, proszę o pomoc kogoś kto ma o tym pojęcie i chce pomóc.
To teraz ja Ci powiem jak działa to forum.
anim zapytasz masz obowiązek zajrzeć do dokumentacji i znać działanie funkcji, z której korzystasz.
Przekazujesz złą ilość (jeden) parametrów do funkcji mysql_result() (przyjmuje ona 2 lub 3 parametry).

Zapoznaj się z ta funkcja a potem ją poprawnie zastosuj.
slupek
Cytat(mike @ 14.09.2007, 22:07:47 ) *
To teraz ja Ci powiem jak działa to forum.
(...)

Jak napisałem powyżej - dziękuję za każdą wskazówką, również za Twoją.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.