Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Kodowanie znaków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
smarcz
Witam!

Mam problem z kodowaniem znaków. Strona oparta jest na kodowaniu za pomocą:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">

I o co chodzi. W formularzu zapisuje do bazy danych MySQL słowa kluczowe dla wyszukiwarek.
Następnie wyświetlam je za pomoca echo($slowa) w znaczniku <meta name="keywords" content="">

Jak sprawdzam źródło strony wszystko niby wygląda ok. Polskie znaki mają swoje ogonki itp...
ale problem się pojawia kiedy użyje programu do wykonywania sitemap dla google o nazwie GSiteCrawler - brak polskich znaków?? Wiem, że to nie wina programu bo testowale na stronie kumpla i u niego co prawda kodowanie za pomocą utf - polskie znaki są. Nie mam możliwości podglądu kodu bo zastosowano ion_cube! sad.gif

Jak rozpoznaje znaki google_bot? Według kodowania w meta??
A może to wina przekodowywania słów w MySQLu ale przeglądarka dobrze interpretuje znaki niezależnie czy użyje UTF czy mojego sposobu... DZIEKI!!
grzeee
o ile pamiętam te miałem podobny problem z tym programem. Nie potrafił sobie poradzić z iso-8859-2. trzeba było funkcje konwertującą krzaczki zrobic.
smarcz
No dobra - ale czy to miało wpływ na to jak zapisuje słowa kluczowe boot skanujący stronę? Bo tak naprawdę to ten program to tylko generuje sam plik xml sitemap - nie wpisuje słów kluczowych. Nie wiem tylko czy jak taką stronę zindeksuje google czy zapamiętane słowa kluczowe będą miały poprawny zapis - chodzi o innych którzy mogą wpisać potencjalne słowa w wyszukiwarce a ona będzie miała je zakodowane z błędnymi znakami??

Dzięki! smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.