Od niedawna pisze w klasach (ucze sie pisac), do tej pory nie pisalem zadnych wiekszych rzeczy, po prostu php bylo dodatkiem do xhtml. Teraz chce napisac cos lepszego, ale mam pewien problem.
<?php class baza { public $polaczenie; public $baza; public $zapytanie; public $odpowiedz; public function __construct() { include("./settings/mysql.php"); { $this->bladSql($this->polaczenie); } { $this->bladSql($this->baza); } } public function bladSql($blad) { } public function __destruct() { } public function zapytaj($zapytanie) { // jeszcze komendy do obslugi bledu, wycialem } // tutaj szereg innych metod ktore opieraja sie na zapytaj(), wiec wycialem } ?>
Moj problem jest taki - gdy lacze sie za pomoca $sql = new baza a potem korzystam z metody zapytaj(), czy tez robie standardowym mysql_query z takim samym zapytaniem (chodzi o wstawianie rekordow do bazy) dodaje mi 2 identyko rekordy z roznymi identyfikatorami.
Zapytanie wyglada tak:
<?php // tutaj moja metoda dodaj() ktora wycialem $co = $sql->dodaj("content","author,text","'pupa','jasia'"); ?>
<?php // a tu normalne zapytanie ?>
Obie daja to samo, czyli podwojne rekordy.
Zeby nie bylo, obecnie bazuje na przedstawionej klasie, tj z wycietymi fragmentami po to zeby wyeliminowac miejsca potencjalnego bledu. Podejrzewam ze blad jest w konstruktorze (wszystko dziala normalnie jak sie lacze standardowo, bez uzycia klasy), ale nie mam pojecia jaki.
Prosze o wyrozumialosc

PS widzialem tez w googlach podobne tematy, ale niestety albo nie odnosily sie w 100% do mojego problemu (np drugi rekord pusty) albo blad lezal gdzie indziej (np. powtorzenia polecen).