Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][sql] odpowiednie zapytanie do sql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szpakoo
robie szczegółową tabele ligową. potrzebuje jakiegoś sposobu na to aby zrobić rubryke "passa". miałoby sie w niej znajdować ciąg znaków np. 1-zwycięstwo, x-porażka, 0-przegrana. chodzi mi o to jak mam napisać zapytanie do sql`a żeby generowało mi odpowieni zapis w bazie.

1. <?php
  2. //sprawdzenie wyniku meczu
  3. if($gol1==$gol2){
  4. echo"remis i dodanie do kolumny bazy znaku x";}
  5. else{if($gol1>$gol2){
  6. echo"zwycięstwo gospodarza i dodanie do kolumny znaku 1";}
  7. else{
  8. echo"zwycięstwo gości i dodanie do kolumny znaku 0";}
  9. }
  10. ?>

kod pisany na szybkiego ale hyba nie ma większego błędu, jak zamiast echo zrobić odpowiednie zapytania, zeby potem można się było do nich odwołać
Cienki1980
  1. <?php
  2. //sprawdzenie wyniku meczu
  3. if($gol1==$gol2)
  4.  $sql="update tabela set kolumna=concat(kolumna,',x') where jakis_warunek";
  5. elseif($gol1>$gol2)
  6.  $sql="update tabela set kolumna=concat(kolumna,',1') where jakis_warunek";
  7. else
  8.  $sql="update tabela set kolumna=concat(kolumna,',0') where jakis_warunek";
  9.  
  10. ?>

Powyższy kod doda do kolumny ( dla odpowiedniego wiersza ) do istniejącej wartości w tej kolumnie wartość ,x lub ,1 lub ,0.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoje intencje.
szpakoo
tak, dokładnie o to mi chodziło, kod nie działa jeszcze tak jak powinien ale zapewne z edycją porazdze sobie już sam:) dzięki wielkie... nie znałem funkcji concat
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.