Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Kopiowanie pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mordoran
Witam!
Mam problem z obsluga plikow wyslanych przez formularz. Sprawa wyglada tak: dotychczas kopiowalem pliki do katalogu w ktorym znajdowal sie skrypt.
Schody zaczynaja sie gdy musze spokiowac na te pliki na inny dysk, w dodatku on jest podmapowanym dyskiem sieciowym. Probowalem z move_uploaded_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ale mi nie wychodzi.
Prosze o rade jak ten problem rozwiazac.
Kaes13
Ja robię to tak
  1. <?php
  2. $dir='/var/www/strona/pliki/'.$nazwa_folderu;
  3. $lno -> folder($nazwa_folderu); // moja funkcja sprawdzająca czy folder istnieje jeżeli nie to go zakłada
  4. $new=$dir.$_FILES['file_ofe']['name'];
  5. $tmp=$_FILES['file_ofe']['tmp_name'];
  6. move_uploaded_file($tmp, $new);
  7. ?>

koniec oczywiście dochodzi kwestia uprawnień
Mordoran
Ja mam tak:

Kod
C:\Inetpub\wwwroot\projekt

a mam przerzucic pliki na dysk siecioy, ktory jest podmapowany pod windowsem:

Kod
I:\upload\projekt
Kaes13
  1. <?php
  2. $dir='I:uploadprojekt';
  3. $new=$dir.$_FILES['file_ofe']['name'];
  4. $tmp=$_FILES['file_ofe']['tmp_name'];
  5. move_uploaded_file($tmp, $new);
  6. ?>

To powinno wystarczyć oczywiście trzeba by dodać obsługę błędów.
A i koniecznie sprawdzić czy masz uprawnienia do tego folderu (a dokładnie czy serwer www ma )
Mordoran
Dla dysku D: jest ok, ale jak mam wrzucic na podmapowany to juz sa schody, chyba jednak brak uprawnien.
Pytanie takie: Czy da sie jakos dodac uprawnienia dla samego serwera IIS ? Dodam ze wszystko dziala w domenie firmy.

PS. Wszystkie problemy przez to ze dzial IT nie chce pozwolic na tworzenie katalogow i plikow w wwwroot. I wysyslili ze mam przerzucac pliki na teoretycznie wspolnu dla wszystkich dysk (czyli bez zadnych ograniczen).
Kaes13
Chyba znalazłem błąd
  1. <?php
  2. $dir="I:uploadprojekt\";
  3. ?>

zabrakło "\"
Mordoran
Wiem ze tam byl blad, poprawilem jak to testowalem, ale i tak nie pomoglo.
Ehh to IT sad.gif oni twierdza ze w VB jak cos tam robia to dzieki loginowi w windowsa i danych z domeny jakos w locie daja sobie uprawnienia do zapisywania.
I nie dadza sobie powiedziec ze danie uprawnien dla jednego katalogu nic nie "popsuje". Dodam ze wsszystko jest w Intranecie, i nic nie jest widoczne na zewnatrz.

PS Dzieki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.