Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Wywoływanie skryptów z innego skryptu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kaes13
Problem mam następujący mam kilka plików php które generują mi pliki PDF i XLM
Po kliknięciu na odpowiedni link tworzył się dokument w przeglądarce. Teraz chcę wygenerować komplet tych dokumentów za jednym razem i zapisać je na dysku serwera (z tym nie mam problemu). Myślałem o tym żeby użyć funkcji header do przechodzenie po kolei po każdym skrypcie ( każdy mój skrypt php musi dostać daną w tablicy $_GET[]) ale jest może jakiś ładniejszy sposób?
Daimos
ladniejszym sposobem napewno bedzie wrzucenie tych funkcji do jednego pliku, chociazby za pomoca require, czy include, zamiast skakac po plikach
qqrq
Nie wiem czy to lepszy i "ładniejszy" sposób, ale możesz wszystkie potrzebne skrypty wywoływać w linii komend funkcją exec. Może się mylę, ale wydaje mi się, że wtedy wszystko wykona się "na raz" (prawie w tym samym czasie), ale bardzie obciąży serwer...
Kaes13
Czy w takim razie w include czy require czy to exec można podać np. pdf.php?typ=1 ?
Daimos
nie, zrob inny plik gdzie zamiescisz np.:
  1. <?php
  2. require('pdf.php?=1');
  3. require('inny.plik'); //itd.
  4. ?>
qqrq
my salsa => A od kiedy to można robić

1. <?php
  2. require('pdf.php?=1');
  3. ?>

questionmark.gif

Ale w sumie racja, nie wiem jak do linii komend przekazać zmienne GET, możesz natomiast wszystko wrzucić do jednego pliku (jak napisał my salsa). Byle żeby zmienne GET wskazujące co ma się wykonać nazywały się inaczej. smile.gif
devnul
@my salsa: buehehehe. i co - to ma zadziałać? GET, POST, COOKIE są wysyłane przez user agenta a więc np. przeglądarkę do serwera (np. apache) i to on przekazuje dalej te parametry do parsera php. w taki sposób to nie bardzo Ci to wyjdzie.
@Kaes13: bez przeróbki kodu prawdopodobnie i tak nic nie zdziałasz. ale zawsze możesz spróbować wywołąć stronę bezpośrednio po url np.
  1. <?php
  2. file_get_contents("http://cos.pl/pdf.php?foo=bar");
  3. ?>

inny sposób na przekazanie odpowiednich parametrów przez get
  1. <?php
  2. $old_GET=$_GET;
  3. $_GET=array("klucz"=>"wartosc");
  4. require("pdf.php");
  5. $_GET=$old_GET;
  6. ?>

jednak obstaje przy zmianach w kodzie tak by można było operować na funkcjach/klasach przyjmujących odpowiednie parametry
Daimos
hehe ale wpadka biggrin.gif
sory, ale i tak to jest bez problemu
jezeli w pliku PDF.php jest odbierana zmienna :
  1. <?php
  2. $getget = $_GET['cos'];
  3. ?>

wystarczy to wywalic i przypisac $getget inna wartosc w naszym glownym pliku
Kaes13
Dzięki za pomoc przerobie faktycznie te skrypty i już

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.