Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Wyświetlanie tylko 1 elementu spośród kilku takich samych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
puz219
Witam.

jak zrobić coś takiego, żeby podczas pobierania z bazy myql pokazywało tylko 1 wynik, jeśli wartości pola są takie same.

Jeśli napisałem to niezrozumiale, to już podaję przykład.

Np. w bazie mysql mam pole rok.

Wartości tego pola będą jak wiemy różne, np dla 3 rekordów będzie 2006, a dla 1 będzie 2007.

I teraz chciałbym, żeby na stronie był link, np. taki:
  1. <?php
  2. echo "<a href=\"rok.php?year=".$wiersz["rok"]."\">".$wiersz["rok"]."</a>";
  3. ?>

i żeby podczas wyświetlania pokazywało tylko jeden link 2006, a nie 3.

Czy jest może do tego jakaś funkcja albo coś, bo nie mam pojęcia jak rozwiązać ten problem.

Proszę o pomoc
c3zi
Witam,

Zainteresuje sie klauzulą DISTINCT
puz219
Znów mam problem związany z wyświetlaniem 1 elementu spośród kilku takich samych, ale tego nie da się już zrobić za pomocą klauzuli DISTINCT.

Mianowicie chodzi o to, że mam w bazie tabelę z dwoma polami textID(INT) i tresc(TEXT).

Przypuśćmy, że mam trzy rekordy w tej tabeli przy czym w polu textID do wszystkich jest przypisana wartość 1, a pola tresc wyglądają następująco:

dla 1 rekordu:
linijka1|linijka2|linijka3

dla 2 rekordu:
linijka1|linijka2|linijka3|linijka4|linijka5

i dla 3 rekordu:
|linijka8

I teraz daję zpytanie:
  1. SELECT DISTINCT tresc FROM tabela WHERE textID='1';

ale w wyniku dostanę coś takiego (niezależnie od tego czy dam klauzulę DISTINCT czy nie):
linijka1|linijka2|linijka3linijka1|linijka2|linijka3|linijka4|linijka5|linijka8,

czyli wszystko co mam w tym polu we wszystkich rekordach razem, a ja chciałbym, żeby te same wartości pokazało tylko raz, czyli, żeby wyglądało tak:
linijka1|linijka2|linijka3|linijka4|linijka5|linijka8.

jak coś takiego zrobić??

Czy mógłby ktoś dać chociaż jakąś wskazówkę lub jeśli sie tego nie da zrobić, to po prostu napiszcie, że sie nie da!

Naprawdę nie mam pojęcia od czego tak naprawdę zacząć, żeby osiągnąć taki efekt.

proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
metal
Nalezy uzyc GROUP BY year

--------------------
webview - tworzenie stron www
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.