Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyswietlanie nazwy pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bartek
Witam,
Jak wyswietlic nazwe pliku? Tj tylko to co jest przed kropką.

Z góry dzienki za pomoc.
GeoS
Kod
$plik = 'plik.txt';

$plik1 = explode('.',$plik);

$nazwa = $plik1[0];
Mac
Cytat
Kod
$plik = 'plik.txt';

$plik1 = explode('.',$plik);

$nazwa = $plik1[0];

Zadziała tylko wtedy kiedy w nazwie pliku nie ma kropek jeżęli są to nici, trzeba najpierw policzyć ile jest kropek i dopiero potem "wyciąć" ze zmiennej wszystko po ostatniej kropce (wraz z kropką) np. tak:
Kod
$plik_czesc = explode(".", $element); // dzieli nazwę na części (rozdziela co kropkę)

$ilosc_czesci = count($plik_czesc); // liczy na ile czesci został podzielony plik

$ostatnia_czesc = $ilosc_czesci - 1; // od ilości części odejmuje 1 i otrzymuje numer ostatniej części (tej z rozszerzenia)
GeoS
Cytat
Zadziała tylko wtedy kiedy w nazwie pliku nie ma kropek jeżęli są to nici, trzeba najpierw policzyć ile jest kropek i dopiero potem "wyciąć" ze zmiennej wszystko po ostatniej kropce (wraz z kropką) np. tak:

Kolega krytykujac moj kod zgubil podstawowe zalozenie - ma byc wyciagnieta nazwa pliku:

Kod
<?

$plik = 'plik.1.2.3.4.5.elo..txt';

$znak = strrpos($plik,'.');

$nazwa = substr($plik,0,$znak);

echo $nazwa;

?>
Mac
Cytat
Cytat

Kolega krytykujac moj kod zgubil podstawowe zalozenie - ma byc wyciagnieta nazwa pliku:

Kod
<?

$plik = 'plik.1.2.3.4.5.elo..txt';

$znak = strrpos($plik,'.');

$nazwa = substr($plik,0,$znak);

echo $nazwa;

?>

Sorry, faktycznie zapomniałem napisać jak wyciągnąć nazwę, ale ogólnie chyba wiadomo o co chodzi nie? (nie to oczywiście jest żart, ale to racja pomyliłem się sorry) :wink: smile.gif
smile.gif
GeoS
Nie ma sprawy biggrin.gif Ty poprawiles mnie, ja Ciebie i jakos przedstawilismy stosowny kod biggrin.gif
Mac
Cytat
Nie ma sprawy biggrin.gif Ty poprawiles mnie, ja Ciebie i jakos przedstawilismy stosowny kod biggrin.gif

Właśnie biggrin.gif
smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.