Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [który?] który framework?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Liorithiel
Mam za zadanie postawić serwis intranetowy w php+mysql. W zasadzie pierwszy raz będę stawiać tej wielkości system w php (zwykle używam django lub własnych rozwiązań), a na język nie mam tym razem wpływu. Chciałbym się spytać, który framework istniejący dla php moglibyście polecić. Moje potrzeby:
* Model MVC („model-view-controller”);
* Sensowny ORM („object-relational mapping”);
* Będzie dużo generowania raportów z bazy danych (w różnych formatach: bibtex, html, możliwe że nawet generowanie pdfów przez tandem texml+latex); jakieś gotowe widoki zintegrowane z frameworkiem (niezależne od formatu wyjściowego) to plus;
* Będzie raczej mało wprowadzania danych, więc nie jest potrzebny np. automatycznie generowany moduł admina;
* Może jakieś helpery ajaksowe? Dość przydatna rzecz przy wyszukiwaniu informacji.
To wszystko spełnia django, ale niestety nie ja ustalam tu środowisko...

Na razie mam na celowniku CakePHP, ale jeśli ktoś zna coś lepiej nadającego się do tego celu, proszę o wzmiankę.

Jestem wdzięczny za każdą podpowiedź.
jupeter
Postów na ten temat znajdziesz na forum do wyboru do koloru winksmiley.jpg

Ja osobiście polecam symfony, bo ma:
- mvc
- domyślnie używa propela (czyli sensowny ORM masz)
- jest napisany dla PHP5 (czyli obiektowo)
- ma pluginy m.in. wspierające istniejące bibioteki dla AJAX
Cezar708
Tak,
zdecydowanie symfony. Dla generowania raportów z bazy pierwsza klasa, świetnie (i szybko) można budować skrypty uruchamiane z linii poleceń (CLI)
pawel_k
najlepiej napisać swój framework
defrag
Tja, najlepiej napisac swoj framework ktory tylko ty bedziesz uzywal i ktorego pisanie stanie w 1/3 bo stwierdzisz ze ktos juz to 100x pisac a ty tylko bezsensownie powtarzasz smile.gif
phpion
Poza tym stwierdzisz, że tak naprawdę to co robisz ktoś zrobił zdecydowanie lepiej. Ponadto w umiejętnościach zdecydowanie lepiej podać znajmość jakiegoś znanego frameworka niż własnego ("znam mój framework MegaProFramework").
Ja ze swojej strony mogę polecić Symfony (zdecydowanie!), następnie Code Igniter, a po nim Zend Framework (który wyraźnie odstaje od poprzednich ale coś sobą prezentuje). CakePHP czy Prado nie używałem więc się nie znam.
enigma
jestem początkujący ale również polecam symfony. O Ty że jest dobry świadczy fakt że korzysta z niego yahoo, na nim będzie oparta również nowa wersja del.icio.us.

phpion.com popieram smile.gif tym bardziej że jak ktoś w przyszłości będzie musiał nieco zmienić Twoje rozwiązanie to nie będzie musiał "wgryzać się" w czyjś MegaProFramework tylko jak zna symfony to będzie mu łatwiej
Diwi
Ja polecam Code Igniter, bardzo łatwo się go nauczyć, rozszerzanie funkcjonalności jest banalnie proste. Jeśli ktoś potrzebuje frameworka którego nie musi się uczyć dniami to jest to najlepszy wybór.
jupeter
Cytat(Diwi @ 16.10.2007, 22:56:24 ) *
Ja polecam Code Igniter

A czy przypadkie Code Igner nie ma ORM?
nrm
Cytat(jupeter @ 17.10.2007, 12:35:19 ) *
A czy przypadkie Code Igner nie ma ORM?

dzięki bogu nie. jest pomocny AR.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.