Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql][php] zestawianie połączenia z bazą
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
redelek
Witam,

Mam skromne pytanko, chodzi bardziej o teorię.
Mam stronkę z plikami
index.php w którym łączy się do bazy i pobiera rekordy, oraz wyświetla je na stronie
edytuj.php po wybraniu ze strony index.php klawisza edytuj odpala się edytuj.php i tam też jest kolejne połącznie do bazy i wybranie odpowiedniego rekordu.
Po wczytaniu lub edytowaniu zamykam połączenie z bazą. Chodzi mi o to czy można otworzyć połączenie raz na stałe, czy tak trzeba otwierać i zamykać je? Czy przy dużym serwisie nie "zawiesi" komputera takie zamykanie i otwieranie?

Jak wy to robicie . Będę wdzięczny za mały wykład teoretyczny smile.gif czy lepiej tak zamykać i otwierać te połączenia czy lepiej otworzyć i dopiero po zamknięciu strony zamknąć.

Dzięki
Redelek
tsharek
Witam,

Jedyną metodą na tego typu działanie jest połączenie z bazą danych w trybie persistent (w przypadku mysqla: mysql_pconnect, a postgresa pg_pconnect). Teoretycznie połączenie z bazą danych powinno być utrzymywane przez jakiś czas. Więcej do poczytania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.