Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błąd 403 jak ominąć logowanie ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
fiflus
Mam na serwerze katalog chroniony hasłem i loginem skrypt pliku index.php wygląda tak:

[php:1:0d2c477bdc]<?php

$LOGIN = "user1";
$PASSWORD = "haslo1";

function error ($error_message) {
echo $error_message."<BR>";
exit;
}

if ( (!isset($HTTP_SERVER_VARS['PHP_AUTH_USER'])) || ! (($HTTP_SERVER_VARS['PHP_AUTH_USER'] == $LOGIN) && ( $HTTP_SERVER_VARS['PHP_AUTH_PW'] == "$PASSWORD" )) ) {
header("WWW-Authenticate: Basic entrer="Form2txt admin"");
header("HTTP/1.0 401 Unauthorized");
error("Brak dostępu...");
}

?>[/php:1:0d2c477bdc]

W folderze tym znajdują się pliki do pobrania. Z normalnego linku gdy chcę pobrać plik to wyświetla błąd 403 brak dostępu. Muszę najpierw w katalogu uruchomić index.php podać pass i login, aby póżniej pobrać plik z owego katalogu. Jak zrobić, żeby nie wyświetlał się error 403 tylko odrazu pobierał się plik? Ponoć robi się to jakimiś sesjami...

Za pomoc z góry dziękuję smile.gif
Bakus
Nie masz w przypadku w tym katalogu pliku .htaccess questionmark.gif

Po czasie:
Błąd 403 wysyła Apache, a nie ty!!!
Twój index.php wysyła w razie czego błąd 401 !!!
[php:1:be2887e208]<?php
header("HTTP/1.0 401 Unauthorized");
?>[/php:1:be2887e208]

Jeżeli nie widzisz takiego przez FTP, spróbuj wykonać polecenie DELE .htaccess w twoim kliencie FTP.
Na sisco trzeba takie coś czasami stosować... ma się doświadczenie... winksmiley.jpg
fiflus
Właśnie nie mam tego pliku .htaccess. W tym folderze znajduję się jedynie plik index.php z tym kodem co podałem na wstępie oraz pliki .zip. Normalnie z linka nie mogę pobrać pliku. Ale jeżeli wcześniej uruchomię plik indexu i wpiszę poprawny login i hasło to wywołując link do pliku ściąga go. Wcześniej nie było tego od niedawna zauważyłem. Serwer jest linuxowy. ( wszystko jest ok jak z katalogu usunę plik index - ale co on ma wspólnego z plikami .zip w tym katalogu ?)
Bakus
Nigdy się jeszcze z czymś takim nie spotkałem...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.