Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dzwiek
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
GrayHat
siema.
moj nauczyciel ma problema z kompem i ja sie zglosilem do naprawy ale zbieram informacje narazie o problemie smile.gif
a mianowicie po odpaleniu muzyczki (winamp, cdplayer etc...) wyskakuje komunikat: "Błąd I/O dźwieku" czy jakos tak. i muzyczka nie leci sad.gif moze ktos wie co jo nie tak?
PWS
siema
po 1 sprawdz czy wogole jakies dzwieki sa nie tylko na winampie, spróbuj podgłośnić suwakiem w traju, jesli uslyszysz pc spiker to prawdopodobnie:
1. dwiekowka sie wysuneła albo przesunela w slocie pci (lub isa)
2. kontroler pci (lub isa) został wyłączony lub żle ustawiony w biosie
3. jeśli to karta zintegrowana z MOBO to pewnie jest wyłączona w biosie a windows na tyle zwariował że ją widzi w systemie) -mało prawdobodobne ale kto wie ile sztuczek ma Bill w zanadrzu
4. karta jest "spalona" - czytaj zepsuta
5. bałągan w Windows
teraz co zrobic zeby nie popsuć bardziej:
Ad.1 otworzyć obudowę wyjąć kartę oskurzyć slot (pci isa) włożyć ponownie i sprawdzić czy działą, jak nie działa to włożyć kartę w inny slot i sprawdzić jak nie działa -patrz: Ad.2
Ad.2 Jeśli to sprawa ustawień w biosie to trzeba ustwić wszystko domyślnie (load bios defaults lub podobnie) , sprwdzić jak dziala zoptymalizowac bios dla innych ustawień, jeśli nie pomoże -patrz: Ad.5
Ad.3 Podobnie jek wyżej, jeśli nie pomoże 0patrz Ad.5
Ad.4 Sprawdź kartę w innym kompie, jeśli działa i wykonałeś wszystkie inne czynności to -patrz Ad.5 Jeśli nie to znaczy że MOBO jest "zjarane" a jeśli katra nie działa to na 99% nic już nie zrobisz... karta do kosza!
Ad.5 Sprawdź poprawność zainstalowanych sterowników, sprawdź przydziały przerwań w systemie, wyczyść rejestr (czasami niezdrowe), w oststeczności reinstalka Windowsa!
PMadej
Cytat
siema.
moj nauczyciel ma problema z kompem i ja sie zglosilem do naprawy ale zbieram informacje narazie o problemie smile.gif
a mianowicie po odpaleniu muzyczki (winamp, cdplayer etc...) wyskakuje komunikat: "Błąd I/O dźwieku" czy jakos tak. i muzyczka nie leci sad.gif moze ktos wie co jo nie tak?

no gratulacje ... my mamy pracowac na twoja ocene? niezle niezle ... a moze zamiast tu ladowac od razu problem skorzystasz z google chipa i podobnych co?
spenalzo
Mi się takie coś pokazuje jak karta dźwiękowa jest zajęta - ale to dlatego że mam zabytek smile.gif
GrayHat
Cytat
Mi się takie coś pokazuje jak karta dźwiękowa jest zajęta - ale to dlatego że mam zabytek smile.gif

spen: moze rozwiazales ten problem?questionmark.gif i zprecyzuj te "zajeta"... jak ja "zwolnic" ze tak powiem ;]
menic
zajeta... czyli juz sie zajmuje jakims strumieniem dźwieku. Np. grasz w jakas gierke, zminimalizujesz do paska i spróbuj wlaczyc wiampa. Pjawi sie info ze urzadzenie jest zajete
spenalzo
Ja miałem,tak,że jeżeli grał Winamp to nie mam żadnych innych dźwięków. Natomiast error mi wyskakiwał np. wtedy gdy odpałałem Winampa i w tym samym czasie GG miałem wiadomość..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.