GrayHat
28.11.2003, 15:56:54
siema.
moj nauczyciel ma problema z kompem i ja sie zglosilem do naprawy ale zbieram informacje narazie o problemie
a mianowicie po odpaleniu muzyczki (winamp, cdplayer etc...) wyskakuje komunikat: "Błąd I/O dźwieku" czy jakos tak. i muzyczka nie leci

moze ktos wie co jo nie tak?
siema
po 1 sprawdz czy wogole jakies dzwieki sa nie tylko na winampie, spróbuj podgłośnić suwakiem w traju, jesli uslyszysz pc spiker to prawdopodobnie:
1. dwiekowka sie wysuneła albo przesunela w slocie pci (lub isa)
2. kontroler pci (lub isa) został wyłączony lub żle ustawiony w biosie
3. jeśli to karta zintegrowana z MOBO to pewnie jest wyłączona w biosie a windows na tyle zwariował że ją widzi w systemie) -mało prawdobodobne ale kto wie ile sztuczek ma Bill w zanadrzu
4. karta jest "spalona" - czytaj zepsuta
5. bałągan w Windows
teraz co zrobic zeby nie popsuć bardziej:
Ad.1 otworzyć obudowę wyjąć kartę oskurzyć slot (pci isa) włożyć ponownie i sprawdzić czy działą, jak nie działa to włożyć kartę w inny slot i sprawdzić jak nie działa -patrz: Ad.2
Ad.2 Jeśli to sprawa ustawień w biosie to trzeba ustwić wszystko domyślnie (load bios defaults lub podobnie) , sprwdzić jak dziala zoptymalizowac bios dla innych ustawień, jeśli nie pomoże -patrz: Ad.5
Ad.3 Podobnie jek wyżej, jeśli nie pomoże 0patrz Ad.5
Ad.4 Sprawdź kartę w innym kompie, jeśli działa i wykonałeś wszystkie inne czynności to -patrz Ad.5 Jeśli nie to znaczy że MOBO jest "zjarane" a jeśli katra nie działa to na 99% nic już nie zrobisz... karta do kosza!
Ad.5 Sprawdź poprawność zainstalowanych sterowników, sprawdź przydziały przerwań w systemie, wyczyść rejestr (czasami niezdrowe), w oststeczności reinstalka Windowsa!
PMadej
28.11.2003, 16:18:54
Cytat
siema.
moj nauczyciel ma problema z kompem i ja sie zglosilem do naprawy ale zbieram informacje narazie o problemie
a mianowicie po odpaleniu muzyczki (winamp, cdplayer etc...) wyskakuje komunikat: "Błąd I/O dźwieku" czy jakos tak. i muzyczka nie leci

moze ktos wie co jo nie tak?
no gratulacje ... my mamy pracowac na twoja ocene? niezle niezle ... a moze zamiast tu ladowac od razu problem skorzystasz z google chipa i podobnych co?
spenalzo
28.11.2003, 17:41:28
Mi się takie coś pokazuje jak karta dźwiękowa jest zajęta - ale to dlatego że mam zabytek
GrayHat
28.11.2003, 18:41:02
Cytat
Mi się takie coś pokazuje jak karta dźwiękowa jest zajęta - ale to dlatego że mam zabytek

spen: moze rozwiazales ten problem?

i zprecyzuj te "zajeta"... jak ja "zwolnic" ze tak powiem ;]
menic
29.11.2003, 00:08:06
zajeta... czyli juz sie zajmuje jakims strumieniem dźwieku. Np. grasz w jakas gierke, zminimalizujesz do paska i spróbuj wlaczyc wiampa. Pjawi sie info ze urzadzenie jest zajete
spenalzo
29.11.2003, 00:11:53
Ja miałem,tak,że jeżeli grał Winamp to nie mam żadnych innych dźwięków. Natomiast error mi wyskakiwał np. wtedy gdy odpałałem Winampa i w tym samym czasie GG miałem wiadomość..