michal74
25.10.2007, 11:05:43
Witam,
zapraszam na
strone do sciagniecia i przetestowania mojego CMS PAGEneration. W zwiazku z tym, ze intensywnie pracuje nad wersja nr 2.0 udostepniam publicznie niektore moduly. Kompletna dokumentacja nie jest jeszcze gotowa a ta, ktora znajdziecie w katalogu docs opisuje tylko podstawy

.
pozdrawiam
Cysiaczek
1.11.2007, 21:29:46
Otwarte i przeniesione na Oceny
Kildyt
2.11.2007, 20:34:56
Dobra kliknąłem na link, ale co zobaczyłem? Z pewnością nie zachęcisz użytkownika do postawienia jego strony na Twoim cms-ie jeśli strona właśnie tego systemu nie jest atrakcyjna. Hmm, czyżbym dobrze przeczytał? Ten system jest płatny? Z wymagań sprzętowych wynika, że panel administratora nie wyświetli się poprawnie w popularnej operze. Kurcze popraw tą stronę bo panuje chaos. Nie kupię systemu gdy nie widzę nawet jego screenów.
Ok, ściągam system.
Ale super! Wersja lite, pewnie ma mniej tłuszczu.
Dlaczego w formularzu instalacyjnym mam wpisane kogoś dane?
Hmm, podczas instalacji podajemy dane redaktora, tylko jednego? Po co w ogóle takie coś przy instalacji?
Zaufany, no to mnie rozbawiło.
Użytkownik, co nie zna php raczej nie wie o co chodzi z tym trybem ósemkowym.
Wyskoczył mi błąd z uprawnieniami. Jak dałem powróć to mi dane z pól wywaliło.
No instalacja systemu jest chyba niemożliwa.
Po co dawać plik czytaj.txt jak nie da się go odczytać, chyba, że te edytory pod linuksa są takie upośledzone.
Trzeba dodać bazę, żeby system się zainstalował.
Kurka, jak dojść do tego admina?!
Podsumowując: początkujący użytkownik na pewno nie dojdzie do panelu administratora, jeśli przejdzie proces instalacji.
Zainstaluj sobie gimpa bo jest darmowy i spróbuj dodać koloru, bo ten cms to chyba nie za bardzo stosuje się do powiedzenia "czarno na białym". Przecież nie chodzi o to, że ba być czarno na białym, chodzi o to, żeby było przejrzyście.
PS Napisz jak dostać się do admina, to sobie lepiej obczaję system.
Pozdrawiam
michal74
2.11.2007, 22:12:07
No coz, poczatki sa zawsze trudne hehe

Nie zachecam, tylko zapraszam a to roznica. Strona jest jaka jest mi akurat pasuje a o gustach sie nie dyskutuje

System nie jest platny w wersji, ktora udostepniam. Bardziej rozbudowane serwisy, ktore mialem przyjemnosc popelnic mialy oczywiscie swoja cene adekwatna do wlozonej pracy. Nie dziala w Operze - pisze wyraznie, pracuje nad tym. Instalacja nie jest prosta i na pewno nie dla kazdego z tego powodu umiescilem posta na forum o php o nie na youtubie. Teraz instrukcja, zeby bylo jasniej:
1. skopiuj rozpakowany plik na serwer.
2. zmien atrybuty do katalogow /files i /files/temp na 733 /data na 777 (tymczasowo)
3. odpal instalke - install.html
4. wypelnij pola w formularzu - od gory:
- nazwa strony - wpisz co chcesz
- adres www - wiadomo adres pod ktorym instalujesz calosc
- host - host mysql
- nazwa - bazy danych, ktora musi byc zalozona wczesniej na ktorej zaostanie zainstalowany z odpowiednimi zmianami plik pageneration.sql.php
- uzytkownik - wiadomo uzytkownik, ktory ma dostep do bazy danych okreslonej wyzej
- password - wiadomo haslo dostepu do tejze bazy danych
... - pomin az do
Automatyczna konfiguracja uprawnien - odznacz! zmieniles uprawnienia do katalogow wczesniej.
Konfiguruj!
teraz adres /index.php?page=2, login: supervisor, haslo: supervisor i gotowe.
jak ci sie teraz nie uda to zainstaluj GIMPA

albo napisz gdzie utknales - na pewno znajdziemy rozwiazanie.
Pozdrawiam
Kildyt
2.11.2007, 23:36:11
"Nie zachecam, tylko zapraszam a to roznica." - to po co zakładasz topic na forum?
"poczatki sa zawsze trudne" - szczególnie jak praca jest na słabym poziomie z zewnątrz
"jak ci sie teraz nie uda to zainstaluj GIMPA" - pozostawię to bez komentarza
"Instalacja nie jest prosta i na pewno nie dla kazdego z tego powodu umiescilem posta na forum o php o nie na youtubie" - to po co komuś kto zna html, php i MySQL twój cms? Nielogiczne podejście do rozwoju systemu (oczywiscie to moje zdanie).
Dziękuję bardzo za podanie adresu do panelu administratora! Normalnie każdy by się domyślił.
Jest, w końcu dotarłem do panelu administratora.
Ładny edytor tekstu, sam napisałeś?
System moim zdaniem nie jest kompletnie przeznaczony dla zwykłego użytkownika, który nie zna php. Jeśli za cel tego systemu jest dotarcie do tych zaawansowanych, to przepraszam.
michal74
3.11.2007, 00:27:14
Zeby korespondowac np. z Toba czytajac opinie tego co moze byc zrobione na pewno lepiej.
Ocena - dziekuje poprawie sie.
Wlasny CMS, to wygoda w modyfikacji i spojnosc projektowa - uwierz mi, ma to spore znaczenie jak planujesz serwisy, ktore maja po kilkaset podstron.
No chyba po to jest forum, zeby zasiegnac opinii, uwag innych osob nieprawdaz?
Dziekuje, ale wg mnie edytor jest chyba najslabszym punktem programu... (z tej tez przyczyny calosc nie dziala poprawnie w Operze... btw. masz pomysl na jego uruchomienie w w/w przegladarce np. w oparci o jQuery). Mysle, ze wewnetrzny interpreter tag'ow lub przynajmniej sama idea jest bardziej interesujaca.
System jest dla ludzi znajacych html'a i css - to na pewno, poza instalacja [choc to watpliwe] nie jest wymagana znajomosc php
pozdrawiam
Kildyt
3.11.2007, 19:53:42
"Wlasny CMS, to wygoda w modyfikacji i spojnosc projektowa - uwierz mi" - nie muszę Cię rozumieć bo sam wiem co daje dla programisty napisanie własnego systemu. Radzę dokładniej czytać moje posty.
"No chyba po to jest forum, zeby zasiegnac opinii, uwag innych osob nieprawdaz?" - radzę, lepiej rozumieć to co się pisze. Pisząc "Nie zachecam, tylko zapraszam a to roznica." zwracałeś wagę na to, że zapraszasz na stronę, a nie zachęcasz do jej oglądania. Więc od czego jest właśnie te forum? Więc dlaczego topic został założony w dziale "Oceny"? Moim zdaniem tym topicem powinien zająć się moderator, ponieważ sam autor topicu zaznacza, że post ma charakter reklamowy (autor zaprasza na wejście), a nie oczekuje na ocenę pracy (zachęca). Radzę autorowi zwracać uwagę gdzie zakłada topic.
"Dziekuje, ale wg mnie edytor jest chyba najslabszym punktem programu" - więc proszę mi napisać, jakie są te lepsze punkty systemu?
"choc to watpliwe" - raczej nie po polsku jest to napisane, więc pozostawię to bez dalszego komentarza.
"System jest dla ludzi znajacych html'a i css" - radziłbym od samego początku uprzedzić użytkownika, dla kogo jest ten system przeznaczony.
"pozdrawiam" - ja również
Nie żebym się czepiał, ale zachęcam Pana do korzystania z przeglądarki firefox w wersji powyżej 2, bo jest możliwość sprawdzania pisowni. Proszę mi wierzyć, że to jest bardzo pomocne. Na przykład ja jestem bardzo słaby z ortografii i pamiętam, że jest mi to często wytykane na różnego rodzaju forach. Od czasu gdy sprawdzanie pisowni mam włączone prawie wszędzie (firefox - przeglądarka, pidgin - komunikator, evolution - klient pocztowy, openoffice writer - edytor tekstu) zauważyłem, że błędy piszę już rzadziej.
michal74
5.11.2007, 10:14:14
Nie przypominam sobie, abys napisal cokolwiek o pisaniu wlasnego systemu, moze ci sie przysnilo? Topic zostal przeniesiony przez moderatora do dzialu oceny za moja zgoda, wczesniej umiescilem go pod "Gotowymi rozwiazaniami". Daruje sobie odpowiedzi na pozostale uwagi, szkoda mojego czasu.
pozdrawiam
Kildyt
5.11.2007, 15:35:25
"Nie przypominam sobie, abys napisal cokolwiek o pisaniu wlasnego systemu, moze ci sie przysnilo?" - Mówię wam to był horror! Obudziłem się cały spocony! W tym śnie był, był... admin!!! AAAA! Jakie to straszne! A tak na poważnie, to lepiej naucz się korzystać w opcji "szukaj" na forum, przed tym jak napiszesz cokolwiek, o czym nie masz pojęcia.
"Topic zostal przeniesiony przez moderatora do dzialu oceny za moja zgoda, wczesniej umiescilem go pod "Gotowymi rozwiazaniami"." - no tak, ale podczas pisania kolejnych postów napisałeś, że nie oczekujesz na oceny, ponieważ zapraszasz na wejście, czyli wnioskując ten topic to reklama.
"Daruje sobie odpowiedzi na pozostale uwagi, szkoda mojego czasu." - o nawet tutaj zrobiłeś błędy! Dziwne, chyba nie masz na swojej klawiatury czegoś takiego jak przycisk "Shift". No nawet wtedy można sobie poradzić, kopiując znaki. Wierz, mi że ja także mam ważne rzeczy do zrobienia, ale kontynuuję rozmowę, którą zacząłem.
Ja również pozdrawiam.
michal74
6.11.2007, 09:42:13
A ten dalej jedzie swoje, tlumacze ci raz jeszcze, ze umieszczenie mojego postu w tym dziale oznacza w domysle [o ile sie domysle], ze oczekuje na oceny tego, co udostepniam. Zreszta napisalem, ze dziekuje ci za uwagi, nieliczne co prawda, ale zawsze. Na pewno wrzucajac kolejne wersje uwzglednie to co sugerujesz.
Tak BTW, jak jestes taki super lingwista to z uwagi ta twoje polozenie geograficzne moze udzielisz mi kilku korepetycji z jakiegos naddnistrzanskiego. Przyda mi sie, bo grajac z chopokami z Moldawi w pilke nie panimaju njeciewo.
pozdrawiam
ps: "przycisk Shift" - to oczywiste - obsuwa!!!
nospor
6.11.2007, 09:50:41
Panowie skończcie już te osobite wycieczki!!! Jesli chcecie sobie pogadac to zapraszam was obu w Waszym imieniu na PW a nie tu.
Widząc nowy post w temacie oczekuje jakis wypowiedzi na temat a nie nudnych juz do bólu sporow lingwistycznych. Mam nadzieje ze nie bede musial uzywac srodkow motywujacych by Was przekonać do mojej "prośby" ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.