Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]zdalny inklud i sprawdzanie adresu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
craker
Witam,
wpadłem na pewnien pomysl, ponieważ piszę pewien skrypt na sprzedarz i nie chce udostępniać kodu ludziom, ani kodować go zendem czy iconcube, wic wpadłem na pomysł, żeby zrobić tak:

na stronie klienta w skrypcie dać:
Kod
require "http://adses/plik.php?cod=da343asd45454";

a na moim serwerze w pliku chce zrobić coś takiego, aby skrypt przed uruchomieniem sprawdził czy cod jest poprawny i jeśli tak to żeby wykonał się skrypt jeśli nie, no to jakiś bład, samo sprawdzanie to żaden problem, ale chce to zrobić tak, że kod to np hash md5 adresu serwera, więc w bazie trzymałbym adres strony i hash, i podczas sprawdzania skrypt sprawdza czy adres z którego zostało wykonane require po zahashowaniu jest poprawne z tym w bazie, czyli czy adresy się zgadzają i hashe czy są równe. da się takie coś zrobić czy nie questionmark.gif

jeśli nie to co mam zrobić aby utrudnić klientom odczyt pliku użyć obfuskatora ? jeśli tak to jaki najbardziej zaczernia kod, a może jednak zakodować zend lub iconcube questionmark.gif

pomóżcie mi wybrać najlepsze rozwiązanie

Dzięki
sniezny_wilk
No ale kod będziesz musiał sprawdzać prawda ? pewnie jakimś if'em. Zawsze ktoś mający źródła może sobie wyrzucić z kodu wszystko co jest związane z zabezpieczeniami i ma kod dla siebie. Moim zdaniem lepiej zabezpieczyć jakimś programikiem. Żeby utrudnić możesz zakodować źródło jakimś programem i wtedy oddać includa zdalnego, wtedy to może przynieść efekt, ale pomyśl z drugiej strony: Twój serwer nie działa - klient nie ma skryptu, trochę może abstrahuję, ale jak za 4 lata zmienisz domenę, nie będziesz chciał utrzymywać serwera, to wszystkie skrypty które sprzedasz padną ? trochę nie fair rozwiązanie wg mnie.
craker
właśnie wiem dlatego nie chciałem udostępniać źródła,ale też nie wiem jak podejść do zakodowania źródła, bo nie każda osoba posiadająca serwer ma na nim zainstalowany encoder zenda czy iconcube, a może się mylę ?
sniezny_wilk
Nie znam się na tych koderach. Jesteś pewien, że potrzebny jest enkoder?
craker
właśnie nie wiem dokładnie dlatego pytałem smile.gif ale coś musi być bo zazwyczaj dodawane są specjalne pliki do enkodowania na serwerach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.