Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z formularzem filtrowanie danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Access
regnar
Witam
Mam problem ze stworzeniem formularza.
Chodzi mianowicie o to, że potrzebuję, aby wyświetlał on tylko rekordy, w któych dane z jednego pola
były takie same jak pole z innej tabeli. Udało mi się zrobić coś takiego, ale w pozostałych danych blokuje się możliwość edycji, na której mi zależy.
Przykładowo
tabela Dane zawiera pola [ID], [Imię], [Nazwisko]
tabela Szukane zawiera pole [ID szukania]
potrzebuję zrobić formularz który będzie wyświetlał tylko te rekordy w których [ID] = [ID szukania], ale jest możliwość edycji w formularzu [Imię] i [Nazwisko]

dodam jeszcze we właściwościach formularza mam zaznaczone: edycja, usuwanie, wprowadzanie, dodawanie = tak
[ID] oraz [ID szukania] są połączone relacją
spook
Witam
Twój problem, jeżeli dobrze Cię zrozumiałem, można zrealizować w prosty sposób za pomocą niezwiązanego pola kombi, ale zanim wytłumaczę Ci jak to zrobić muszę się przyczepić do Twojego projektu.
1. Tabela "Szukane" zawiera tylko pole klucza głównego "ID szukania"?
2. Klucze główne połączyłeś relacją?
Wyjaśnij trochę moje wątpliwości, bo zastosowanie pola kombi nie przyniesie żadnego rezultatu jeżeli Twoja baza zawiera takie błędy, jakie wnioskuje że są, sądząc po Twoim opisie.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.