Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przyjazne url-e
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kicaj
Caly proces tworzenia przyjaznych url wraz z mod_rewrite mam zrobiony, jednak zastanawia mnie jezeli w linku uzywam tylko tytulow newsow (bez podawania id newsa), to link jest bez polskich oraz specjalnych znakow, wiec jak zatem wywolac go z bazy?

Zamiana w odwrotna strone odpada...
drPayton
Jeżeli nie masz gdzieś zdefiniowanej tablicy (id=>tytuł newsa) to zapomnij. Dlatego w takich wypadkach id się podaje, chociażby tak:
Kod
domena.pl/123_tytul_newsa_bez_znakow_specjalnych.html
woj_tas
Przy dodawaniu artykulow wygeneruj i zapisz w bazie przyjazny url. Proste.
kicaj
drPayton: wlasnie chce uniknac liczb (id) w tytule

woj_tas: no korzystam z tego teraz jednak, nie podoba mi sie to rozwiazanie, jest to dodatkowe zbedne pole w bazie, ktore trzeba aktualizowac przy kazdej edycji rekordu...

Moze jakies inne propozycje?
sf
Cytat(kicaj @ 5.11.2007, 11:29:43 ) *
drPayton: wlasnie chce uniknac liczb (id) w tytule

woj_tas: no korzystam z tego teraz jednak, nie podoba mi sie to rozwiazanie, jest to dodatkowe zbedne pole w bazie, ktore trzeba aktualizowac przy kazdej edycji rekordu...

Moze jakies inne propozycje?

Jeśli nie chcesz mieć tego pola w bazie to generuj dynamicznie winksmiley.jpg Osobiście preferuje dodatkowe pole.
drPayton
Ja też tak robię, na podstawie tytułu, po jego "sparsowaniu" zapisuje do bazy. Nie robi się tego przecież ręcznie, od tego jest określona funkcja, więc wielkim problemem to być nie powinno. A że dodatkowe pole, cóż, nie popadajmy w przesadę winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.