Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatyczne kasowanie zawartkosci pliku txt
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Blace
Witam,

czy jest mozliwość aby automatycznie kasować zawartość pliku tekstowego co jakiś okres czasu?? np co 10 minut wszystkie zmienne z formularza zapisane do pliku zostaną wykasowane ,

jesli ktoś miał z tym doczynienia prosiłbym o przykładowy kod smile.gif
Fishu
Proste smile.gif Nie wiem czy jest jakiś prostszy kod ale kod operacji na plikach dam ci taki z webmade.org
  1. <?php
  2. if($action == "reset") {
  3. $nazwa_pliku = "plik.txt";
  4. if (is_writeable($nazwa_pliku))
  5. {
  6.  if ($plik = fopen($nazwa_pliku, "w"))
  7.  {
  8. if (fwrite($plik, "") !== FALSE) echo "Zapis do pliku zakończył się powodzeniem...";
  9. else echo "Zapis do pliku się nie powiódł...";
  10.  
  11. fclose($plik);
  12.  
  13.  } else echo "Nie mogę nawiązać połączenia z plikiem...";
  14.  
  15. } else echo "Do pliku nie można dopisać informacji lub on nie istnieje..."
  16. }
  17. ?>

i teraz zrób konto na cronjob.de (najlepszy jest bo się nie spóźnia) no i ustaw zadanie na link:
www.jakaśstrona.pl/jakisplik.php?action=reset
i ustaw czas np. co 10 min.
Mam nadzieję że pomogłem biggrin.gif
Blace
dzięki, spróbuje to zastosować smile.gif
Rafael6666
Polecam raczej pisać zamiast $action, w tym przypadku $_GET['action'] ponieważ, skrypt nie zadziała na niektórych serwerach...
DawidF
Może trochę lamerskie pytanie, ale co mi tam...

Czy jakiś bot internetowy, jakiś googlo-podobny automat nie wytropi tej strony, a co za tym idzie - nie będzie kasował zawartości pliku, kiedy nie będziemy tego akurat chcieli?
Chyba warto byłoby wstawić tutaj jeszcze jeden warunek - dopuszczenie do wykonania skryptu tylko wtedy, kiedy wywołujący agent będzie odpowiedni...
nexis
  1. <?php
  2. $ip = '127.0.0.1'; // dopuszczalny adres IP
  3. if ($_SERVER['REMOTE_ADDR'] == $ip)
  4. {
  5. // wykonanie instrukcji
  6. } else {
  7. header("HTTP/1.0 403 Forbidden");
  8. }
  9. ?>
Blace
dzieki Fishu, skrypcik działa, tylko ze nie na każdym serwie, np na localhoscie działa bez problemu, kasuje plik, natomiast jak go umieszcze na necie to już nie...

jak zrobić crona który bedzie uruchamiał ten skrypt na localhoscie??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.