Cytat
nie rozumiem problemu troche źle opisane
Ludzie!!! Czy wy naprawde nie rozumiecie istoty tego problemu?? Loguje sie poprzez plik login.php... stroną wynikową jest stron wiesci.php ktora otrzymuje zmienne formularza i przypisuje im zmienne sesyjne.
plik wiesci.php:
<?php
$_SESSION['username'] = $_POST['user'];
$_SESSION['userpass'] = $_POST['pass'];
$_SESSION['logged'] = 0;
// sprawdza informacje o uzytkowniku
if (($_SESSION['username'] == 'login') and
($_SESSION['userpass'] == 'haslo')) {
$_SESSION['logged'] = 1;
}
?>
a nastepnie sprawdza zawartosc zmiennej $_SESSION['sprawdz']. Jesli zmienna ma wartosc 1 uzytkownik jest zalogowany. Nastepnie strona wiesci.php wyswietla linki edycji i usuwania wiadomosci jesli uzytkownik jest zalogowany:
<?php if (isset($_SESSION['sprawdz']) and
$_SESSION['sprawdz'] == 1
) {
echo "<p class=\"action\">\n" . "<a href=\"compose.php?a=edit&id=" . $row['news_id'] . "\">edytuj</a>\n".
"|\n" .
"<a href=\"transactscript.php?action=delete&id=" . $row['news_id'] . "\">usuń</a>\n</p>\n";
}
?>
Klikajac lacze "usuń" przekazujemy do skryptu transactscript.php zmienna action=delete jesli chcemy usunac wiadomosc. Plik transactscript nie wyswietla zadnej tresci jedynie przekierowuje uzytkownika na strone wynikowa wiesci.php jesli ten jest zalogowany czyli $_SESSION['sprawdz'] = 1.
plik transactcript.php:
<?php
case 'delete':
if ($_SESSION['sprawdz'] != 1) {
echo 'Nie jestes zalogowany';
} else {
$_SESSION['sprawdz'] = 1;
$sql = "DELETE FROM newsletter " .
"WHERE news_id=" . $_GET['id'];
}
if( $_SESSION['sprawdz'] == 1) {
redirect('newsletter/wiesci.php');
}
break;
?>
Problem pojawia sie w momencie przekierowania na strone wiesci.php ktora powinna zawierac zmienna sesyjna $_SESSION['sprawdz']=1 aby moc ponownie wyswietlic łącza "usuń" i "edytuj". ŁĄcza natomiat NIE SĄ wyświetlane a zmienna sesyjna$_SESSION['sprawdz'] zwraca wartosc 0... kazdy plik w swojej gornej czesci zawiera funkcje session_start wiec nie wmawiajcie mi ze jej nie ma

wiec moje pytanie jest nastepujace: dlaczego plik wiesci.php "gubi" zmienne sesyjne?a moze problem tkwi w pliku transactscript? prosciej nie potrafie...
hey...ludzie! zyjecie? jest tos mi w stanie pomoc?