Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Głupi problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
BzyQ
Witajcie smile.gif Piszę, bo mam mały problem. Nie mam pojęcia gdzie popełnilem błąd. Dopiero się uczę php i napisałem dwa pliki:
HTML:
  1. <h1>Wprowadzenie danych</h1>
  2. <form enctype="text/plain" action="zamowienie.php" method="post">
  3.  
  4. <p> Dane: <input type="text" name="dane"></p>
  5.  
  6. <p><input type="submit" value="wyslij"></p>
  7.  
  8. </form>

I PHP:
Kod
<?php  
    error_reporting(E_ALL);

$dane = $_POST['dane'];    

echo "$dane".'</br>';
    echo 'wpisałeś: '."$dane";

$data = date('H:i, jS F');

print 'o:'.'<hr />';

print "$data";
    print '<br />';
?>

Efekt tego jest następujący
Notice: Undefined index: dane in c:\usr\krasnal\www\bzyq\zamowienie.php on line 4

wpisałeś: o:12:37, 25th November

Chodzi o to, że za żadne skarby nie mogę znaleźć błędu, dlaczego nie mogę odebrać danych? Może powinienem coś poprawić w ustawieniach php? POMOCY sciana.gif
SirZooro
Jeżeli całość masz w tym samym pliku, to wtedy przy pierwszym wczytaniu strony nic nie ma w tablicy $_POST - dane pojawią się tam dopiero po wysłaniu formularza. Jeżeli jednak ten błąd się pojawia po wysłaniu formularza, to szczerze mówiąc nie mam pomysłu co może być źle.
BzyQ
Są to dwa osobne pliki, umieszczone w tym samym folderze sad.gif :
sklep.html
zamowienie.php
SirZooro
A jednak znalazłem co jest nie tak - wyrzuć atrybut enctype="text/plain" ze znacznika <form> - powinno zacząć działać smile.gif
dadexix
aczkolwiek sądzę że nie ma się co tym przejmować... jest nie błąd lecz powiadomienie o możliwym błędzie programisty... lecz to może być zamierzone:)

Kod
    echo "$dane".'</br>';
    echo 'wpisałeś: '."$dane";
co do tego... kto Was uczy tak pisać zmienne?? zmienne zawsze nalepiej poza cudzysłowiami/apostrofami!! nie dość że więcej pisania to jeszcze mogą być błądy...

Kod
    echo $dane . '</br>';
    echo 'wpisałeś: '. $dane;
tak to powinno być... a jak już Ci się nie chce dawać kropek to możesz w ostateczności dać tak

Kod
    echo "$dane </br>";
    echo 'wpisałeś: $dane';
tak też będzie chodzić ale przy zmiennych np. $_POST[] wyskoczą błędy)
BzyQ
Dzięki Ci. Wyrzucilem atrybut enctype="text/plain". Działa smile.gif party.gif guitar.gif biggrin.gif smile.gif smile.gif smile.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.