Robie sklep internetowy i mam problem z koszykiem. Koszyk chce oprzeć na sesjach. I chciałbym przechowywać takie wartości w zmiennej sesyjnej: lista towarów dodanych do koszyka, ilość towaru w koszyku, wartość zamówienia i całkowita ilość.
Normalnie zrobił bym tablice dwuwymiaową, która miała by w pierwszej kolumnie numerID towaru a w drugiej ilość tych towarów. Nie potrafie jednak zapisać tego za pomocą zmiennej sesji... Może jest jakiś łatwiejszy sposób na to, a może ktoś pomógł by mi zapisać to w tablicy 2D?
Obecnie mam coś takiego:
<?php if ($op == 'koszyk'){ // obsługa sesji dla koszyka require('tresc/funkcjeKoszyka.php'); // funkcje operujące na sesji koszyka $towID = $_GET['towID']; if ($towID){ // gdy dodajemy towar do koszyka $_SESSION['calkowita_ilosc'] = 0; $_SESSION['calkowita_wartosc'] = 0; } //if (isset($_SESSION['towary'][$towID])) // gdy jest w koszyku $_SESSION['towary'][] = $towID; // dodajemy towar na końcu tablicy } } else{ // gdy wyświetlamy koszyk } } ?>
ale jak mam towary i ilość towarów w oddzielnych tablicach to nie bardzo jest wiadomo, która ilość do którego towaru... Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobic??
Z góry dzięki za pomoc.