Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] przekazywanie zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
faran
Witam,
Mam słowo kiążka chcem przekazać to przez adres urla-a na inną strone.
Robie tak, ze zamieniam slowo książka na ksiazka i nastepje przekazuje, ale problem jest z polskimi znakami.
Przykład dzialania takiego skryptu można znaleźć na dowlnym preclu typu wordpress.
Przykład jest pod tym adresem:
http://londyn.rekinki.eu/n-57-nauka_jazdy_poznan.html po kliknieciu na: prawo jazdy poznan zostaje wyświetlony napis zawierający plskie znaki: prawo jazdy poznań.
Jak zrobić/przekazać zmienną w taki sposób jak powyższy przykład i uzyskać efekt w którym bedą widoczne Polskie ogonki.
franki01
Ten tekst prawdopodobnie wcale nie jest brany pod uwage. Od jest dlatego, zeby przegladarki lepiej indeksowaly strone. Najwazniejsze jest to n-57 na poczatku. Pewnie to jest ID i na podstawie jego wyszukiwany jest tekst. Ale jezeli koniecznie chcesz miec tylko rozpoznawanie po nazwie, w tabeli zrob sobie pole, np. StrID, w ktorym beda indeksy slowne (np. "ksiazka"). Wtedy z wyszukiwaniem tego typu nie bedzie problemu.
JaRoPHP
@franki01 poczytaj dodatkowo o mod_rewrite.

Przenoszę na Przedszkole.
faran
Ja wiem co to jest mod-rewrite i też wiem po co jest ten tekst. Wcale nie chem mieć rozpoznawania po tekście. Poprostu chcem uzyskać tekst/efekt który bedzie zawierał polskie ogonki własnie po to aby było to przyjazne dla wyszukiwarek. Tak jak podałem w przykładzie...
Jesli chodzi o pole z tekstem bez ogonków to nie jestem pewien czy w naszym języku przypadkiem nei istnieją odowiedniki słów nie zawierających polskich znaków.
JaRoPHP
Dla mnie rozwiązaniem jet trzymanie tekstu (oryginalny) i aliasu (bez polskich liter) w kolumnach bazy danych.
Trudno mi wyobrazić sobie, aby mając jakiś ciąg znaków bez polskich liter, przekształcić go w odpowiedni tekst z "ogonkami" - są litery, które mają jeden odpowiednik (ż->z, ź->z). W drugą stronę, proszę bardzo:
  1. <?php
  2. $string = 'Żółwie żyją sobie...';
  3. echo changeLetters($string);
  4.  
  5. function changeLetters($str) {
  6.  $search = array('ą','ć','ę','ł','ń','ó','ś','ź','ż','Ą','Ć','Ę','Ł','Ń','Ó','Ś','Ź','Ż',' ');
  7.  $replace = array('a','c','e','l','n','o','s','z','z','A','C','E','L','N','O','S','Z','Z','_');
  8.  
  9.  return str_replace($search,$replace,$str);  
  10. }
  11. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.