gryf85
20.12.2007, 23:06:03
Witam!!
Mam taki problem z Accessem:
Posiadam dwie tabele: jedna zawiera spis i inforamcje o wszystkich pokojach hotelu, a druga tylko o tych, które są zajęte...
Jak mogę stworzyc tabelę bądź kwerendę, ktora pokazywałaby tylko pokoje wolne... Czy jest jakas funkcja, która jakgdyby odejmuje od jednej tabeli te wiersze, które zawarte są w drugiej tabeli... Z Accessem styczność mam dopiero od kilku dni, także nie znam wszystkich funkcji... Probowalem roznymi sposobami, kwerendami usuwajacymi tez, ale jakos nie mi nie wychodzi...
Z góry dziękuję za wszelkie rady!! pozdrawiam
spook
21.12.2007, 08:02:25
Witam
Nie podoba mi się, że umieściłeś informacje o pokojach w dwóch oddzielnych tabelach, ale zawsze mogę się mylić. Jeśli jednak mam rację to popełniłeś niestety dość poważny błąd podczas projektowania swojej bazy. Zamieść screena z relacjami jakie wykonałeś w bazie a postaramy się coś zaradzić. Gdy projekt będzie prawidłowy uzyskanie informacji o wolnych pokojach nie będzie już stanowiło problemu.
gryf85
21.12.2007, 17:06:10
Tzn sprawa wygląda tak:
Posiadam tabele z rezerwacjami, gdzie jest wypisana data rozpoczecia i konca pobytu, nr pokoju i inne, malo istotne informacje. Chcę, by formularz, po wpisaniu daty rozpoczęcia i końca pobytu, wypisał mi wszystkie pokoje, które są w tym czasie wolne...
Z accessem styczność mam dopiero od niedawna, więc nie za bardzo wiedziałem jak to zrobić... ale zrobiłem na chłopski rozum, troche z drugiej strony, ale wykombinowałem cos takiego:
Stworzylem trzy kwerendy, które w sumie pokazały mi pokoje, ktore są zajete... jedna (tworzaca tabele) pokazuje te pokoje, ktorych data poczatku wczesniej zarezerwowanego pobytu jest większa niż data początku pobytu nowej rezerwacji (dla ktorej szukam pokoju) i mniejsza niż data końca nowej rezerwacji, druga kwerenda to kwerenda dolaczajaca do tabeli z pierwszej kwerendy... tutaj pokazuje mi nr pokojow, ktorych koniec pobytu starej rezerwacji jest większy niż początek pobytu nowej rezerwacji i mniejszy niż koniec pobytu nowej rezerwacji... Z racji tego, ze niektore pokoje moga sie dublowac, stworzylem kwerende, ktora grupuje roziwazania:D w ten sposob powstala tabela, ktora pokazuje zajete pokoje:D:D
Teraz od listy wszystkich pokojow odejmuję liste pokojow zajetych... udalo mi sie w koncu to zrobic tak: w kwerendzie wybierajacej ustawilem, by z tabeli "wszystkie pokoje" pokazywal wszystkie wersy, a z tabeli zajete pokoje tylko te, ktore odpowiadają wierszom z pierwszej tabeli... w ten sposob powstala tabela z pustymi polami w prawej kolumnie w wierszach, ktorych pokoje są wolne:D kolejna kwerenda pokazuje mi wlasnie te wolne pokoje...
Troche namieszalem, nie wiem czy zrozumiale napisalem:D ale tak wyglada sprawa:D
Czy można takie cos zrobic za pomoca jednej kwerendy? albo chociaz troche prosciej:)?
Z góry dzieki za pomoc!!!!