Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czytniki kodów kreskowych
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
skowron-line
Witam mam pytanie odnośnie czytników kodów kreskowych, czy ktoś bawił sie czymś takim. Czytałem ze można podłączyć do gniazda od klawiatury (np PS/2)
Cytat
Czytniki klawiaturowe nie wymagają specjalizowanego oprogramowania komunikacyjnego. Wczytanie kodu kreskowego przy otworzonym edytorze tekstu spowoduje wpisanie kodu do aktywnego okna. Podobnie w przypadku innych programów.

ale moje pytanie brzmi czy jak podłącze czytnik przez port USB to czy zasada działania jest taka sama, i czy skoro jest napisane że "wpisanie do aktywnego okna" oznacza że wstawi również do pola typu TEXTAREA i do INPUT(text).
A może ktoś sie bawił czymś takim i może mi poradzić jaki czytnik kupić i takie tam
sztosz
Czytnik kodów kreskowych zamienia te "kreski" na ciąg znaków alfanumerycznych (albo samych cyfr, nie jestem pewien). W każdym razie tam gdzie masz kursor, aktywne pole etc. ciąg tych znaków jest wstawiany, dokładnie tak jakbyś je wklepał z klawiatury.

Działa i w dos'owych programach i pod konsolą i wszędzie tam gdzie można wklepać coś z klawiatury.
PUPI
Niektóre modele na końcu ciągu znaków dodają znak entera, co może czasem utrudniać sprawę przy wpisywaniu danych do formularza. Z tymi na USB to raczej potrzebny będzie jakiś sterownik/oprogramowanie.
Cezar708
da się wpisać do inputa i do textarea, a jeśli chodzi o enter na końcu ciągu to da się to ustawić w ustawieniach sterownika, ale z tego co miałem do czynienia to z reguły jest to wyłączone
maciejkiner
Witam

W firmie mamy aplikacje w PHP do obslugi czytnika kreskowego. Czytnik dziala jak "pseudo klawiatura", wpisuje ciag znakow i konczy go enterem/tabem/czyms innym - to wszystko mozna skonfigurowac w samym czytniku przy pomocy sterujacych kodow kreskowych. Nie ma najmniejszego problemu, zeby czytnik wpisywal cos do inputa i potem przez "automatyczny enter" wysylal taki formularz.

pzdr
maciejkiner
skowron-line
@maciejkiner okej. A czy jest podłączony przez USB questionmark.gif
Czy to nie ma większej roznicy w tym czy jest on podłączony na usb czy na ps2 questionmark.gif
i jeszcze jaki program uzywacie do drukowania kodów?? bo różne czytniki odczytują rozne rodzaje (lub kilka rodzajów kodów)
Cezar708
Cytat(skowron-line @ 4.01.2008, 12:11:49 ) *
Czy to nie ma większej roznicy w tym czy jest on podłączony na usb czy na ps2 questionmark.gif

Nie ma znaczenia, czy czytnik jest podłączony do USB czy PS/2. Wszystko leży w kwestii sterownika. Podobnie jest z klawiaturą, tak samo działa na USB jak i na PS/2, różnica jest tylko w instalacji.
maciejkiner
Witam

Czytnik jest na USB, po podlaczeniu system automatycznie widzi go jako klawiature.

Co do generowanych kodow, to mamy "metkownikce", nie wiem jaki konkretnie typ kodu z siebie wypluwa. Wiem, ze skaner rozpoznaje wiele roznych kodow, wystarczy go odpowiednio skonfigurowac.

pzdr
maciejkiner
skowron-line
Code 39

http://pl.wikipedia.org/wiki/Code_39

http://fpdf.org/en/script/script46.php

Kod ten czyta prawie kazdy czytnik.

To tak dla przyszłych pokoleń
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.