Jestem nowicjuszem jeżeli chodzi o obiektowoś. Mam problemy z dobraniem odpowiedniego stylu w skryptach.
Nie do końca wiem jaką strukturę mają miec klasy i kod.
Mam klasę newsy - do wyswietlania aktualnosci
Jest też klasa Database - do obslugi Mysql
Tworze skrypt do wyswietlania newsów:
-pobiera zmienne z pliku config.php oraz z adresu
-łączy z baza danych
-przekazuję do obiektu news wszystkie potrzebne dane i pobieram tablicę z gotowymi newsami
-wyswietlam newsy w szablonie
Nie wiem dokladnie jak to wszystko ma byc powiazane - jak przekazywac zmienne, jak do obiektu $news przekazywac obiekt $bazy danych itd.
Wiem że to zależy od indywidualnego stylu ale chodzi mi o naprowadzenie, blizsze wyjasnienie jak to poukladac.
Z góry Dzięki

<?PHP // config.php - ustawienia $newsy[na_str] = 10; $newsy[table] = "newsy"; $GLOBALS[newsy] = $newsy; // klasa newsy class newsy{ private na_str; private table; function __construct($dane, $db){ $this->table = $dane[table]; $this->na_str = $dane[na_str]; $this->db = $db; } $db = $this->db; $nr = $this->na_str * $str; $db-> setLimit($nr, $this->na_str); $db-> setWhere($aFiltr); $result = $db->select($this->table, '*'); return $db->fetchRows($result); } } // newsy.php - wyswietlanie aktualności $db = new database(); // polaczenie z mysql // pobiera nr strony z adresu $str = '1'; $dane = $GLOBALS[newsy]; $n = new newsy($dane, $db); $newsy = $n->getNewsy($filtr); //... // newsy.tpl <table> <?PHP foreach ($newsy as $news){?> }<?PHP </table>
I Czy dla każdego obiektu który wykonuje zapytania muszę przekazywac do konstruktora lub funkcji obiekt bazy danych?

Sorry - zapomniałem wkleic klasy newsy.