Cytat(Nekro @ 8.01.2008, 09:16:16 )

Czyli sugerujesz zeby polaczenie zrobic tylko miedzy user -> company a tabele tcontactinfo nie laczyc z zadna z nich

Tego nie powiedziałem. Jak masz potrzebe, to lącz

Czyli powiedzmy w skrocie cos takiego:
Kod
tcompany:
id
...
tuser:
id:
tcompany_id
....
tcontactinfo
id:
typ: (gdzie typ to mail,www,telefon)
wartosc:
domyslny:
Hmm, w tej schemie nie widzę relacji pomiędzy (tuser|tcompany) a tcontactinfo. Jak masz dla przykładu rekord:
w tuser o wartości:
i tcontact info o wartościach:
- id - 1
- typ - mail
- wartosc: mail@test.pl
- domyslny: true
To skąd wiadomo że te rekordy są (lub nie są) powiązane?

Tylko mnie jeszcze jedna rzecz zastanawia. JAk bede wyswietlal liste uzytkownikow a na niej: Imie, nazwisko, mail, telefon, to dla jednego uzytkownika beda odpalane dodatkowe 2 zapytania do bazy dotyczace maila i telefonu. Majac 10 uzytkownikow na liscie to tych zapytan bedzie 20....nie uwazacie ze to moze miec wplyw na wydajnosc aplikacji

Dodanie tych informacji do tabeli z uzytkownika nie wchodzi w gre bo zakladam ze uzytkownik moze miec wiele maili, a na liscie bedzie sie wyswietlala pozycja domyslna.
To zoptymalizuj, żeby pobierało informacje w 1 sql'u - nie podpowiem Ci jak

Narazie nasuwa mi sie rozwiazanie ze obok listy uzytkownikow, bede pobieral jednym zapytaniem cala liste z contactinfo dla id pobranych uzytkownikow oraz z wartoscia "default = true", w ten sposob ze kluczami tablicy beda identyfikatory uzytkownikow
Trochę na około, ale można i tak.
Podsumowanie: po tych postach widzę, że masz problemy nie z samym symfony, co z propelem i budowaniem modelu danych. Proponuję Ci się dokształcić, w zakresie tworzenia relacji (może budowania diagramu encji - jak się widzi ułożone encje i relacje łatwiej się uczy). Następnie proponuję przejrzeć trochę dokumentację symfony odnośnie modelu.