Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: funkcja...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
GrayHat
witam.
mam zmienna $czesc1
ma ona 6 znakow
i teraz potrzebuje funkcje, ktora generujac losowe ciagi znakow sprawdzala czy wylosowany ciag zgadza sie ze zmienna.... najgorzej z tym losowaniem... myslalem ze to by bylo cos takiego: aaaaaa, pozniej aaaaab, aaaaac.... i tak do 000000

tylko czy da sie to zrobic jakos dynamicznie?
rzseattle
W zmienianiu ciagu znakow moze ci pomoc ten temat http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=8356 (kilka petelek wystarczy)

A co do porownania to zwykle === wystarczy winksmiley.jpg
Pokombinuj.
BzikOS
Jakie znaki stanowią alfabet?
spenalzo
Cytat

abcdefghijklmnoprstuvxyz - ale sadząc po avatarze to jeszcze bedą was w szkole o tym uczyć.

Mi sie wydaje że grayhat zamierzasz to wykorzystać do odgadywania haseł, co? smile.gif
BzikOS
Cytat
Cytat

abcdefghijklmnoprstuvxyz - ale sadząc po avatarze to jeszcze bedą was w szkole o tym uczyć.

To co przedstawiłeś to jest akurat alfabet znaków występujących w języku angielskim, jeśli jak GrayHat napisał jego "licznik" ma się kończyć na 000000 to znaczy, że jego alfabet zapewne będzie wyglądał tak: "abcdefghijklmnopqrstuwxyz1234567890". Pytanie - czy jeszcze jakieś znaki mają wchodzić w jego skład.
A tak na marginesie GrayHat.. wiesz ile jest możliwości przy takim alfabecie? Raptem 1838265625 - ciekawe ile czasu zajmie porównywanie w php tongue.gif
GrayHat
bziq: tylko te od a do 0
no ale tyle jest mozliwosci ale do konca raczej by nie sprawdzal. jak by doszed do dobrego nr`u to by go wyswietlil i przestal dalej sprawdzac...
DeyV
No i powstaje nam kolejny łamacz md5.. smile.gif Och, GrayHat, ty hakerze...
Poszukaj skryptu Pucika, powinien Ci sie spodobać smile.gif
GrayHat
DeyV:
nie lazi mi o lamanie md5 winksmiley.jpg tylko chce sprawdzic bezpieczenstwo innego mojego skryptu kodujacego... plz zazuccie kodem...
spenalzo
Cytat
nie lazi mi o lamanie md5 winksmiley.jpg tylko chce sprawdzic bezpieczenstwo innego mojego skryptu kodujacego...

... albo czyjąś fantazje, jeżeli chodzi o wymyślanie haseł tongue.gif Moze utworzycie z Pućkiem jakąś spółke, np. Hackers Co. tongue.gif
scanner
Cytat
chce sprawdzic bezpieczenstwo innego mojego skryptu kodujacego
A nie prościej pomyśleć, jakie algorytmy zastosowałeś i dlaczego nie te ogólnie uznane za sprawdzone?
BzikOS
Cytat
(...) nieodwracalnych  rownan matematycznych (...)

Chyba chodziło Ci o funkcje jednokierunkowe (polecam poczytać o arytmetyce modulo) winksmiley.jpg
BzikOS
[php:1:e6d56cf659]<?php
$alfabet = "abcdefghijklmnopqrstuwxyz1234567890";
$str = "aaaaaa";

for( $i=5; $i >= 0; $i-- )
{
for( $j=0; $j<strlen($alfabet); $j++ )
{
for( $k=0; $k<strlen($alfabet); $k++ )
{
for( $l=0; $l<strlen($alfabet); $l++ )
{
for( $m=0; $m<strlen($alfabet); $m++ )
{
for( $n=0; $n<strlen($alfabet); $n++ )
{
for( $o=0; $o<strlen($alfabet); $o++ )
{
$str[5] = $alfabet[$o];
$str[4] = $alfabet[$n];
$str[3] = $alfabet[$m];
$str[2] = $alfabet[$l];
$str[1] = $alfabet[$k];
$str[0] = $alfabet[$j];
print($str."<br>");
}
}
}
}
}
}
}
?>[/php:1:e6d56cf659]

Powodzenia tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.