Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Społeczność PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Mateusz Bogolubow
Witam,

Ostatnio zastanawiałem się czy społeczność PHP ma swoje regularne spotkania tak jak np. programiści Javy. Pytam ponieważ jeśli do tej pory nie uruchomiono takich cyklicznych spotkań może warto by coś w tym kierunku zrobić?!

Sam zastanawiałem sie nad organizacja takich spotkań jednak nie jestem pewien czy już czegoś takiego nie ma. Jestem również ciekawy jakie zainteresowanie miałyby takie spotkania.

W miarę możliwości proszę się wypowiadać również na ten temat "u mnie" na --[zmoderowane]--, gdzie został już on poruszony.
mike
Spotkania tak, reklama nie!

Kiedyś były takie spotkania organizowane pod egidą PHP.pl. Z tego co wiem użytkownicy irc.php.pl również spotykali się kilka razy.
Będziemy chcieli wrócić do tych (oraz rozpocząć inne formy) spotkań.
Mateusz Bogolubow
W jakich miastach odbywały się wspomniane spotkania i kiedy miało miejsce ostatnie spotkanie?

PS. Tu nie chodziło o reklamę. Chciałem aby osoby zainteresowane mogły się już zapoznać z kilkoma wypowiedziami na ten temat jakie padły już u mnie na forum.
Cysiaczek
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=77...amp;hl=zlot+irc

Pozdrawiam.
Mateusz Bogolubow
hmm... ok, czyli coś już było zorganizowane. Może warto się zastanowić nad czym cyklicznym i popracować nad formą formalną(np. jakieś wykłady)?
mike
Cytat(Mateusz Bogolubow @ 12.01.2008, 12:14:43 ) *
hmm... ok, czyli coś już było zorganizowane. Może warto się zastanowić nad czym cyklicznym i popracować nad formą formalną(np. jakieś wykłady)?
Dokładnie takie rzeczy planujemy w 2008 zrobić. Dokładniej chciałbym zorganizować konferencję (poza spotkaniem/zlotem).
Mateusz Bogolubow
W jakim mieście chciałbyś coś takiego zorganizować? Jesli miałoby to być Kraków mógłbym pomóc.
mike
Cytat(Mateusz Bogolubow @ 12.01.2008, 12:40:48 ) *
W jakim mieście chciałbyś coś takiego zorganizować?
Odpowiedź na to pytanie to kwestia bardzo odległa. Na pewno to będzie największe miasto regionu, z którego najwięcej osób się pojawi. A jednocześnie miasto, w którym zorganizować da się najwięcej.

Gdyby to miał być Kraków (wątpię, prawie zewsząd daleko) o jakiej pomocy myślisz?
Mateusz Bogolubow
Cytat(mike)
Gdyby to miał być Kraków (wątpię, prawie zewsząd daleko) o jakiej pomocy myślisz?

O pomocy organizacyjnej. Należe do koła naukowego informatyków na AP w krakowie i sądze, że może udałoby się pomóc w znalezieniu np. sali konferencyjnej, może jakiś sponsorów, prelegentów. Trudno jest mi teraz pisać o jakiś konkretach, ale coś w tym stylu sądze...
splatch
Może ja dodam swoje trzy grosze jak wygląda to "w Javie".

Społeczność Javy głównie obraca się wokół Java Developer's Network. Nie ma czegoś takiego jak to forum, dyskusje zazwyczaj toczą się na pl.comp.lang.java. We większych miastach (Warszawa, Wrocław, Kraków) działają lokalne Java User Group. Każdy z jugów ma pełną autonomię, łączy nas miłość do Javy. smile.gif Nie wiem jak wygląda to w innych miejscowościach, ale w Warszawie spotkania odbywają się cyklicznie, co dwa tygodnie, we wtorki po 18. Dominuje oczywiście Java, acz nie tylko. Same spotkania są okazją do pozyskania wiedzy za darmo oraz dyskusji. Często na samym spotkaniu prezentujący jest wspomagany przez widownię (czy to pytaniami czy to sugestiami). Nie jest to chlanie piwa i gadanie o d.. Maryny tylko spotkanie z konkretnym celem - na przykład przedstawienie Mavena 2. Tematów i chętnych nie brakuje. Drobną różnicę może być to, że Sun oficjalnie wspiera JUGi, na części konferencji jest zniżka z racji na przynależność do grupy. Część wydawnictw udostępnia nowe pozycje do recenzji (książka pozostaje własnością grupy). Grantów jest na prawdę wiele - np za poprowadzenie jednego z warsztatów dostałem licencję na oprogramowanie IntelliJ IDEA.

Od paru lat jest organizowane Java Developers Day - konferencja komercyjna. W zeszłym roku Warszawski JUG zorganizował konferencję Javarsovię oraz warsztaty Warsjava. Koszt organizacji, pomijając nadludzki wysiłek zaangażowanych osób, były stosunkowo niewielkie. Sponsorzy pokryli koszty spotkań integracyjnych (po godzinach), druku plakatów etc. Kosztów związanych z salą nie było, ponieważ całość odbywała się na jednym z wydziałów UW (oczywiście za zgodą uczelni).

Jeśli idzie o dojazdy - na JDD (Kraków) podobno pojawiły się osoby z pomorza. Na Warsjavie (Warszawa) trafiło się też kilka osób zamiejscowych (chyba Poznań, Łódź, z pewnością Kraków) - czas "otwarcia" tj po godzinie 9 umożliwia "w miarę dobre" dotarcie z różnych części Polski.

Myślę, że cała potęga tego rozwiązania (lokalnych jugów) polega na tym, że są one po prostu niezależne. Każdy kto ma odrobinę chęci i samozaparcia organizuje grupę oraz spotkania. Z biegiem czasu nabiera to rozpędu. Nikt nie bije się o prym "jedynej oficjalnej konferencji" ponieważ jest tyle tematów, że jednodniowe spotkanie na pewno wszystkich nie wyczerpie.
Cysiaczek
@splatch - W przypadku PHP zadanie jest mocniej skomplikowane. W społeczności Java nie ma aż takiego wielkiego problemu z "łebmajsterami". Taki PhpDevDay byłby bardzo ryzykowny jakościowo, bo ludzie oczekiwaliby debat nad najprostszymi problemami, co skutecznie zniechęcałoby osoby bardziej zaawansowane. Tak to właśnie widzę w społeczności php - to jej największy problem. ~Mike myśii o konferencji i super, może coś się ruszy. Musze przyznać, że idea JUGów jest fajna i chętnie bym w takim spotkaniu uczestniczył (w wersji php)

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.