Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaka dystrybucja Linuxa?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Piniek
To co w temacie...
Nie wiem ktora wybrac ;P Pomórzcie najlepiej piszcie swoja propozycje z +/- dystrybucji winksmiley.jpg

Z góry dzieki za pomoc.. biggrin.gif
Moli
Rozumiem że nie znasz sięna linuxach i chcesz używać go w domu/pracy ? Polecam OpenSuse. Super system, wszystko prosciutkie, przejrzysty interfejs i ogolnie zaden windows sie nie umywa smile.gif Dla początkujących, dużo osob poleca Ubuntu, mi się nie spodobał on smile.gif
Jabol
Wg mnie Ubuntu to najlepszy linux jaki istnieje dla osób które nie chcą żadnych udziwnień.
Nie lubie dystrybucji opartych na rpm'ach, bo mam z nimi złe doświadczenia, dlatego zawsze polecam Ubuntu jako najlepszą.

Także, polecam Ubuntu - nic się nie umywa (oprócz oczywiście dystrybucji z udziwnieniami, ale na to za wcześnie).

Btw. temat był poruszany setki razy. poszukaj
angel2953
ja polecam dwa:
ubuntu - jak dla początkującego całkiem przyjemny
OpenSUSE - doskonale radzi sobie z nowym sprzętem

Generalnie polecam spróbować samemu: wirtualna maszyna i potestować różne dystrybucje...
Cezar708
Aktualnie używam Ubuntu 7.10, dość przyjemny, ale... wcześniej używałem Fedory i chyba do niej wrócę.
sobstel
Najlepszy (moim zdaniem) to Gentoo, jednak trzeba na początku trochę chęci, samozaparcia i ... czasu, jednak potem śmiga, że aż miło. Natomiast dla początkującego polecę Kubuntu (Ubuntu z KDE, a nie Gnomem), zwłaszcza na laptopa. Szczegółowe porównania znajdziesz na http://jakilinux.org/.
kszychu
Na początku polecam Ubuntu. Później dorośniesz do Gentoo, slacka czy innego Debiana, by po jakimś czasie dorosnąć jeszcze bardziej i .... wrócić do Ubuntu.
Wykrywacz
Albo Vista tongue.gif

A żeby nie dostac worna to :
Ubuntu - jeżeli ma to być zwykła stacja robocza
OpenSuse - jeżeli chcesz budowac sieć, edirectory jest prawie tak fajne jak activedirectory
Jabol
Cytat(kszychu @ 21.01.2008, 11:13:31 ) *
Na początku polecam Ubuntu. Później dorośniesz do Gentoo, slacka czy innego Debiana, by po jakimś czasie dorosnąć jeszcze bardziej i .... wrócić do Ubuntu.

zgadza się! Gdyby nie to, że mam Gentoo i jest w 100% zadowolony to też używałbym Ubuntu. To po prostu jest dystrybucja do pracy a nie do zabawy.
Piniek
Ap ropo posta wyżej zdanie trochę nieścisłe ;P która dystrybucja jest do pracy bo takowej potrzebuje ;P
grzesiek_g
Ubuntu mam jako jedyne od ponad roku, zero problemów. Chociaż nie jestem początkujący (kilka lat już używam Linuksa) do pracy dla mnie nadaje się idealnie.
Sokal
A ja mam inne zdanie. Tak jak wszyscy mowia, niby dobrze jest zacząć od Ubuntu. Ja tak zrobiłem. Jednak odrazu się zniechęciłem. Mułowate to, nie idzie sie połapać w strukturze systemu, na starcie otrzymujesz mnóstwo niepotrzebnego syfu, itd. Dla mnie skonfigurowanie karty graficzne to był problem... Później prawie bez jakiejkolwiek wiedzy o linuksach, przeszedłem na Archa. Początki jak zawsze były trudne, ale na pewno jest dobry wybór na start. Po instalacji systemu dostajesz czysta konsole. Możesz zainstalowac co chcesz, nie jesteś niczym ograniczony. W czasie takiego instalowania oprogramowania możesz się wiele nauczyć, a później gdy już będziesz pracował na nim to wiesz jak podejść do ewentualnego problemu. Ponadto w Archu prawie cały config to plik /etc/rc.conf więc nie musisz latać od pliku do pliku, żeby postawić system. Wszystko masz w jednym małym pliczku.

Nie mówie tym samym, że Arch to najlepszy wybór. Prawda jest taka, że sam musisz przez to przejść. Zainstalować kilka dystrybucji, zobaczyć co Ci pasuje i wtedy wybierzesz to co Ci najbardziej odpowiada. Możesz nawet sprawdzić mało popularne dystrybucje, być może Ci się któraś spodoba. Tak więc według mnie nie ma reguły od czego się powinno zaczynać.
Jabol
Cytat(Piniek @ 21.01.2008, 12:58:28 ) *
Ap ropo posta wyżej zdanie trochę nieścisłe ;P która dystrybucja jest do pracy bo takowej potrzebuje ;P

Obie. Ale Gentoo to dystrybucja z udziwnieniami. A Ubuntu to dystrybucja bez udziwnień. Dlatego polecam Ubuntu.

@Sokal: wychodzisz z założenia, że każdy kto instaluje linuksa chce być Linuksowym Guru. Czy każdy kto chce instaluje Windowsa chce być Windowsowym guru? Nie. Takim myśleniem spychasz linuksa do kąta. Do pracy Ubuntu nadaje się świetnie. Bo Linuks się zmienia. Już nie trzeba być guru, żeby móc na nim normalnie pracować. Jesteś conajmnie 5 lat do tyłu.
Seth
Linux jest dla ludzi myslacych, wiec pierwsze co zrob to poszukaj po googlach infromacji o roznych dystrybucjach.

Dla ulatwienia: http://jakilinux.org/
c3zi
Raczej powiedziałbym, że Gentoo to dystrybucja bez udziwnień - wszystko sam dobierasz, od podstaw. Żadnych udziwnień, zbędnego oprogramowania, zbędnych modułów wpakowanych w kernela, jednym słowem, powtórze - żadnych udziwnień. Nie wspomnę o zarządzanie drzewem portage poprzez emerge, zero konfliktów.
Oczywiście jeśli ktoś chce dystrybucje gotową do pracy od zaraz to Gentoo raczej nie nadaje się.
Jednak instalacja ze stage3 przebiega bardzo szybko, chociaż potem 3ba skompilować jakieś środowisko graficzne i inne oprogramowanie ...
Podsumowując, jeśli masz jakieś 4 dni wolne to Gentoo (-;
Jeśli nie, to dystrybucja z udziwnieniami ;P
Sokal
@Jabol
Czego odrazu guru? Czy taka instalacja oprogramowania na dystrybucji do ktorej na starcie dostajesz sama konsola czyni Cie odrazu jak to powiedziales Linuksowym Guru? Wedlug mnie nie. Ale za to bedziesz wiedzial co zrobic, gdy ktoregos dnia system odmowi wspolpracy.

Trzeba się chociaz troche znac na systemie na ktorym sie pracuje. Bo pozniej rodza sie pytania: "Linux mi nie działa. Co mam robic?".
sztosz
@Sokal: Ale to samo pytanie zadają tysiące osób które pracują na Windowsie. System operacyjny "do pracy" ma na starcie, osobie nie mającej pojęcia o inżynierii tychże systemów, pozwolić na wykonywanie zadanej pracy po uprzednim doinstalowaniu odpowiedniego oprogramowani specyficznego dla wykonywanej pracy. I tak np. dla księgowej korzystanie z oprogramowani księgowego takiego jak arkusze kalkulacyjne etc.

Windows spełnia to zadanie, bo po jego (bardzo prostej(!)) instalacji i np. pakietu M$ Office pozawala na bezzwłoczne podjęcie pracy. Ale nie o Windowsach mowa winksmiley.jpg

Ubuntu także spełnia to zadanie. Pozwala na łatwą i bezproblemową instalację potrzebnego oprogramowania po czym jego bezzwłoczne użycie.

Pusta konsola... pozwala nam zmarnować dzień lub dwa na rozgryzienie jak by tu zacząć pracować lub niektórym wcale nie pozwala na nic. A ja przez ten dzień czy dwa, zarabiam jak na dniówkę całkiem przyzwoite pieniądze.
Piniek
Jako że mam zamiar poznać Linuksa bardzo dobrze winksmiley.jpg to chyba wybiorę Linuksa który proponował Sokal może przy instalce mi zejdzie trochę czasu ale przynajmniej poznam system ;P
Dzięki wszystkim za radę ;P
kszychu
Obyś się nie zniechęcił; to częsty objaw u początkujących, którzy rzucają się na bardziej wymagające dystrybucje.
occulkot
Prawde mowiac ubuntu calkiem fajna rzecz- ale jak sie ma mocniejszy komputer - na dziendobry dostajemy tyle niepotrzenych pakietow ze sie pociac mozna na wolniejszym sprzecie - sprawdzalem w firmie na jakims celeronie z 512 ramu - eclise ledwo dyszal - dopiero samodzielnie skompilowane gentoo po odpowiednim wyzyszczeniu daje rade winksmiley.jpg. Jadnakze do szybszych kompow ubuntu daje rade- bardzo duzo konfiguratorow graficznych dla poczatkujacych userow - praktycznie taki windows winksmiley.jpg - matce zainstalowalem nie ma problemow z obsluga winksmiley.jpg
Jabol
Cytat(occulkot @ 22.01.2008, 10:57:31 ) *
celeronie z 512 ramu - eclise ledwo dyszal - dopiero samodzielnie skompilowane gentoo po odpowiednim wyzyszczeniu daje rade winksmiley.jpg.
Eclipse ogólnie ledwo dyszy na takim sprzęcie. To jedna sprawa. A druga to taka, że stawianie Gentoo na słabym sprzęcie to dopiero jest masakra. Ile byś się OO kompilował, 20h? A bootstrap (emerge -e world), 15? (aczkolwiek jak już się postawi, to...).
occulkot
Zasada jest taka ze zarowno openoffice jak i firefox dzialaja szybciej z paczek binarnych winksmiley.jpg - nie wiem czemu - pewnie kompilujac je - tworcy ustawiaja odpowiednie flagi na i nie chca sie lobuzy podzielic jakie. A z emergowaniem nie ma takich problemow - ustawic odpowiednie niceness i mozna pracowac podczas aktualizacji winksmiley.jpg. Sama instalacja systemu przeprowadzona w weekend przez ssh winksmiley.jpg.

A obecnie na eclipse nie narzekam - co prawda dorzucilem drugie 512 - ale za to w tle dzialaja 2 eclipsy - pydev i pdt winksmiley.jpg na oddzielnych wersjach eclipse (odpowiednio 3.4 i 3.3)
Jabol
Co mi się jeszcze podoba w Ubuntu, to to, że zaczyna być akceptowana i zauważana przez enterprise, np. http://www.betanews.com/article/IBM_adds_s...untu/1200949292
Bo jednak większość produktów komercyjnych (albo nawet niekomercyjnych wspieranych przez komercyjne firmy), jak np... oracle, jboss, star office, sun *, maple, mupad ... nie wspiera linuxa, tylko RH oraz SUSE. A teraz powoli również i Ubuntu. Bo stoi za nimi canonical, prawdziwa firma. I to jest wg. mnie też bardzo ważny atut.

Tak apropo. Nie dziwie się akurat, że nikt nie wspiera Gentoo. I to nie ze względu na architekture... Jednak jeżeli za dystrybucją stoi jakaś fundacja (chociażby non-profit) to jest ważny atut dla enterprisu (co nie zmienia faktu, że większość softwaru nie wspieranego na Gentoo działa tongue.gif, czasami trzeby tylko troszkę pooszukiwać).
occulkot
OT cdn. link. Akurat fundacja ma malo do rzeczy - za wiekszoscia dystrybucji stoja jakies firmy(mandriva chcoazby) / fundacje - bardziej chodzi o support. IBM np. udostepnia drivery do swoich kontrolerow z zaznaczeniem ze sa dla "red hat enteprise" albo "suse enterprise" - po prostu chodzi o to ze moga pozbyc sie supportu i zrzucic go na support wyzej wymienionych dystrybucji - jakby byly to ogolno dostepne sterowniki - kazdy by lecial do IBM i mowil ze mu cos nie dziala smile.gif.
Red haty i susly maja ladny support bo nasprzedawali sie tych swich enterprajsowych edycji sporo - ubuntu ma poteznego inwestora to nie musi sprzedac - w sumie milo ze ktos tak bogaty inwestuje i sam rozwija FOSS.
Jabol
Cytat(occulkot @ 22.01.2008, 23:09:28 ) *
OT cdn. link

chyba nie jesteś na bierząco.
ostatnio (dosłownie w zeszłym tygodniu) wszyscy poza jednym z ludzi tworzących fundacje zrezygnomwali ze swoich pozycji nie informując o tym nikogo. był spory kryzys. poszukaj. coś mi się google nie ładuje, nie podam Ci linka.
occulkot
http://osnews.pl/rewolucja-w-gentoo/? smile.gif - ja tam nie widze takich informacji - koniec ot z mojej strony winksmiley.jpg
Piniek
Ale rozpętałem wojnę winksmiley.jpg
A ja chciałem tylko wiedzieć który Linux jest według was lepszy dry.gif

To powiem tak zdecydowałem sie na gentoo linux myślę ze sobie z nim poradzę, dziękuje wszystkim za podpowiedzi i ostrzeżenia.

Pozdrawiam Piniek

----------###-----------

Mam jeszcze jedno bardzo noob-owskie pytanie winksmiley.jpg w ogóle nie powinienem jego zadawać ale zależy mi na czasie wiec je jednak zadam ;P
Jakie pliki mam ściągnąć questionmark.gif Interesuje mnie wersja na CD bo jakoś nie mogę sie zebrać na kupno DVD-roma tongue.gif Jakbyście mi je podali dziś to na nockę bym zostawił kompa i rano miałbym linuxa smile.gif

Z góry dzięki winksmiley.jpg

odświezam winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.