Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomoc z wyborem Frameworka
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
haryb
Mam wielki dylemat.
W wiekszości cały czas piszę aplikację procedularnie w php4, powoli przechodząc na obiektówkę.

Chciałbym zacząc realizować nowe projektu przy zachowaniu MVC i dlatego nie wiem na jakiego frameworka się zdecydować.
Uzywałem przez pewien czas cakephp oraz od dwóch dni testuje i czytam o Zend Framework.
Oba wydaja mi się bardzo podobne( czy jeden i drugi chodzi pod php4 i php5?)

Który według was jest "łatwiejszy" dla kogos kto raczkuje w frameworkach i obiektówce?

Poczatkowo chciałem zacząć od oddzielenia html od logiki i przejśc na SMART + OOP ale czy jest sens ładowac się w SMARTY jeśli istnieje takie cos jak Framework w architekturze MVC ?
Czy nie lepiej odrazu w tym się uczyć tworzyc , niż po drodze jeszcze przechodzic przez SAMRTY?

Prosze o wasze opinie i sugestie w związku z moim "dylematem" smile.gif

pozdro
haryb guitar.gif
Moli
Jeśli chcesz nauczyć się fw i mvc, to polecam Code Igniter smile.gif
Cysiaczek
Jak się nauczysz jednego FW, to nauka pozostałych to tylko wyłapanie różnic w implementacji znanych mechanizmów.
Nie bardzo natomiast rozumiem, co ma nauka Smarty do używania frameworków? Niektóre posiadają możliwość tworzenia widoków w systemach szablonów, inne nie. Pytanie jest więc pozbawione sensu. Wybierz taki FW, który chodzi tylko pod php5, bo php4 już nie istnieje
Masz ZF, CakePHP, Kohana, Symfony.

Pozdrawiam.
haryb
CakePHP - nie ma wersji pod PHP5 ?sad.gif
A z tymi Smartami chodzi mi o to czy jest wogóle sens uzywania PHP + SMARTY jeżeli można zastosowac jakis FW gdzie jest już rozdzielona logika od prezentacji( to samo uzyskujemy poprzez SMARTY).

A jeśli chodzi o php4 - no to niezgodze się z stweirdzeniem że już nieistnieje - bardzo dużo jeszcze się tworzy i używa z wykorzystaniem PHP4 nie zawsze jest potrzebna wersja PHP5 by jakis projekt zrealizować.

pozdro
haryb
sobstel
Uważam, że jesli już chcesz wybrać jakiś framework to popatrz na popularność - wiąże się to ze wsparciem, odnalezienia informacji na różne problemy, dostępnością pluginów, itp. etc. Dla mnie osobiście na rynku liczą się Symfony oraz Zend Framework, choć akurat ten drugi bardziej przypomina zbiór komponentów.
haryb
Symfony - widze że faktycznie jest bardzo popularna, nie probowałem do niego jeszcze zabrać wieć jutro zainstaluje go, ściągen jakiegoś Tutoriala i przetestuje jak z nim się pracuje, wówczas bede miał namiastkowe porównanie z ZF czy CakePhP.

A czy Symfony jest pod PHP5/PHP4?

p.s. CakePHP odradzacie? pytam ponieważ najbardziej go znam z tych wymienionych frameworków, najwiecej w nim robiłem i gdyby nie kilka ograniczeń i zalożeń szablonowych w cakephp bym tylko w nim pisał, a teraz jeszcze dodatkowo piszecie że jest tylko pod PHP4 ? - wiec nie jest to przysżłościowy FW.

pozdro
haryb
nrm
smarty - nie, nie ma sensu

z FW do wyboru masz: KohanaPHP i Symfony
jak chcesz zrobić sobie FW to możesz uzyć klas ZF
CodeIgniter i CakePHP = R.I.P.

I nie patrz po społeczności tylko po swoich wymaganiach. Co Ci z społeczności skoro dany FW w ogóle może nie spełniac Twoich wymagań?
phpion
Ani ZF ani Symfony nie pójdzie pod PHP4. Najlepiej to sprawdzić przeglądając źródła klas - jeśli zamiast var występuje private/protected/public to dany kod jest napisany pod PHP5 i na PHP4 nie pójdzie.
Moim zdaniem na początek idealny jest Code Igniter. Śmiga na PHP4 i PHP5. Powstaje jego nowsza mutacja o nazwie Kohana przepisana pod PHP5 jednak jest to jeszcze zbyt młody projekt aby stawaić na nim komercyjne softy. ZF jak na początek wg mnie ciężki, Symfony w miarę proste i szybko się w nim tworzy ale za to ogromiaście duże. Poza tym przydałaby się możliwość instalacji S na serwerze oraz dostęp do shella.
Mój typ na początek: Code Igniter.
nrm
Cytat(phpion @ 22.01.2008, 14:39:59 ) *
Powstaje jego nowsza mutacja o nazwie Kohana przepisana pod PHP5 jednak jest to jeszcze zbyt młody projekt aby stawaić na nim komercyjne softy.

Pozwolę się nie zgodzić winksmiley.jpg Dowód za miesiąc winksmiley.jpg

Polecanie softu na php4 jest niepoważne. winksmiley.jpg guitar.gif
mike
Cytat(haryb @ 22.01.2008, 14:01:45 ) *
A jeśli chodzi o php4 - no to niezgodze się z stweirdzeniem że już nieistnieje - bardzo dużo jeszcze się tworzy i używa z wykorzystaniem PHP4 nie zawsze jest potrzebna wersja PHP5 by jakis projekt zrealizować.
Za kilka dni rozwój PHP4 będzie zatrzymany (masz czas do końca stycznia). Co znaczy że nie będą poprawiane żadne błędy a PHP4 nie będzie rozwijane.
Bardzo szybko umrze. A admini nie są skłonni wspierania na swoich serwerach softu, który nie posiada żadnego wsparcia.

Cytat(normanos @ 22.01.2008, 14:25:57 ) *
z FW do wyboru masz: KohanaPHP i Symfony
jak chcesz zrobić sobie FW to możesz uzyć klas ZF
CodeIgniter i CakePHP = R.I.P.
Podpisuję się pod tym w 100%
Inwestycja czasu w coś innego jest błędem.
sobstel
Cytat(normanos @ 22.01.2008, 14:25:57 ) *
I nie patrz po społeczności tylko po swoich wymaganiach. Co Ci z społeczności skoro dany FW w ogóle może nie spełniac Twoich wymagań?

co ci po frameworku, który może szybko przestać być rozwijany i usprawniany? wszystko ma swoje dwie strony. nie mówię, żeby patrzeć tylko po wielkości społeczności, ale żeby mocno brać to pod uwagę, nie mówiąc o tym, że chyba nikt nie wybierze narzędzia, które nie spełnia jego wymagań? według mnie to oczywista oczywistość ;-)
nrm
Od oczywistych oczywistości są bracia K. smile.gif

Moim zdaniem te popularne FW mają odpowiednio duże (pomijam Kohane ale ona dopiero startuje, zreszta jak na start to dobrze to wygląda) społeczności aby pominąć ten aspekt.

No i społecznośc =/ rozwój, patrz CI, duża społeczność, rozwój hamowany.

Poza tym na dobrą sprawę wybór NIE jest az taki duży i ma aspekt raczej filozofii działania i uzytych technologii.
phpion
Cytat(normanos @ 22.01.2008, 16:52:21 ) *
Pozwolę się nie zgodzić winksmiley.jpg Dowód za miesiąc winksmiley.jpg

No właśnie smile.gif za miesiąc smile.gif ale nie teraz tongue.gif
Prawda taka, że mając do czynienia z K oraz z CI to ten pierwszy fw zrobił na mnie lepsze wrażenie i jestem pełen nadziei co z niego docelowo powstanie. Tak samo zgadzam się ze stwierdzeniem, że należy celować w coś oparte na PHP5. Jednak w celach nauki i ogólnego obeznania się z fw nadal CI wydaje mi się najsensowniejszy. Dobra dokumentacja, prostota kodowania, łatwość nauki. Niby można uczyć się K z dokumentacji CI ale jednak pewne różnice są. CI ma jednak drugie oblicze - kupa błędów, które bardzo często potrafią poważnie zirytować...
mike
Cytat(phpion @ 22.01.2008, 19:43:08 ) *
(...) CI wydaje mi się najsensowniejszy. Dobra dokumentacja, prostota kodowania, łatwość nauki. (...) kupa błędów
I w ten sposób uczysz się starych technologii na frameworku pełnym błędów i wad.
Mało rozsądne podejście do tematu.
phpion
Cytat(mike @ 22.01.2008, 21:56:10 ) *
I w ten sposób uczysz się starych technologii na frameworku pełnym błędów i wad.

Ale równocześnie masz możliwość szybszego i mniej bolesnego załapania o co chodzi w fw. Chyba nie sądzisz, że taki ZF czy S są łatwiejsze w opanowaniu (jako pierwszy fw) niż CI. Później, jak to ktoś określił, to już tylko wyłapywanie różnic między konkretnymi fw oraz "jarzenie" dlaczego dany jest "be".
mike
Tak, to jest dobry argument.
Ale tylko jeśli z definicji przyjmiemy, że uczymy się czegoś tylko w celach poznawczych i jak załapiemy to rzucamy w kąt.
Pozostawanie później zbyt długo przy czymś takim będzie bolesnym błędem.
phpion
Cytat(mike @ 22.01.2008, 22:00:56 ) *
Tak, to jest dobry argument.
Ale tylko jeśli z definicji przyjmiemy, że uczymy się czegoś tylko w celach poznawczych i jak załapiemy to rzucamy w kąt.
Pozostawanie później zbyt długo przy czymś takim będzie bolesnym błędem.

Dokładnie to miałem na myśli pisząc:
Cytat(phpion @ 22.01.2008, 16:39:59 ) *
Mój typ na początek: Code Igniter.

W późniejszym czasie, np. za miesiąc jak pisze ~normanos, będzie można przejść choćby na Kohana. Przejście z CI na K nie powinno przysporzyć wielu klopotów, a jednak będzie to już jakiś krok naprzód.
nrm
Cytat(phpion @ 22.01.2008, 19:43:08 ) *
No właśnie smile.gif za miesiąc smile.gif ale nie teraz tongue.gif

Projekt leci od listopada, niezliczone ilości stron A4 dokumentacji, ilość kodu ciężka do oszacowania, ogromne ilości kontrolerów, modeli, własne modyfikacje, biblioteki, helpery, a TY chciałbyś JUŻ TERAZ? winksmiley.jpg Sorry ale jeszcze co najmniej miesiąc pracy został winksmiley.jpg musisz poczekać winksmiley.jpg

CI (które, żeby nie było - uwielbiałem) w momencie kiedy sami autorzy zapowiadają, że żadnych zmian z php5 NIE będzie, a po kilku miesiącach wypuszczają wersję z poprawką kilkudziesięciu bugów i tyle, nie nadaje się nikomu do polecania. To po prostu nie ma przyszłości. A tą sama filozofię tworzenia/programowania oferuje Kohana. Wybór wydaje sie być oczywisty.

Co do przejścia: CI uczy niestety złych nawyków. Ja lubie dowolność i elastycznośc obu ale sami autorzy CI zrobili wiele złego publikując tutoriale gdzie uczą babrania się z bazą i obróbka danych wyjściowych w kontrolerze.
phpion
Cytat(normanos @ 22.01.2008, 22:43:00 ) *
Co do przejścia: CI uczy niestety złych nawyków. Ja lubie dowolność i elastycznośc obu ale sami autorzy CI zrobili wiele złego publikując tutoriale gdzie uczą babrania się z bazą i obróbka danych wyjściowych w kontrolerze.

blinksmiley.gif tego jakoś nie wyłapałem. Może mając odniesienie do innych fw po prostu pakuję wszystko "gdzie należy", a user guide traktuję jako pomocnik dla sposobu realizacji danego zadania. W takim wypadku nie wiem czy polecam CI komuś całkowicie zielonemu smile.gif
nrm
a ja takich przypadków właśnie widzę mnóstwo, i tu na forum i na polskim forum kohany i na forum CI. będę musiał o tym na blogu coś napisać bo to czasami prowadzi do kuriozalnych rozwiązań (iterowanie newsów w pętli poprzez ładowanie widoku za każdym obrotem biggrin.gif ).

Ja zacząłem dawno temu przygodę z FW od cakePHP, inna filozofia, inne zasady ale i surowość, przestrzeganie reguł. tam się nauczyłem co i jak.
haryb
No to zaczynam zabawe z Symfony, zoabcze jak sie w niej robi jakas prosta aplikacje bazodanową i wówczas wybiore sobie jakis FW na którym bede bazował.

Chyba nie ma sensu poznawania i używania kilku FW? Bo wówczas tak naparwde nie poznamy wszystkich mozliwości i funkcji jaki konkretny FW oferuje tylko bedziemy znali pare FW ale po łepkach. Chyba lepszym wyjściem jest wybór jednego odpowiedniego dla siebie i pracowanie wyłacznie na nim?

Głównie porzebuje FW do tworzenia średnio-dużych projektów aplikacji internetowych - od aplikacji intranetowych jak - program magazynowy, fakturowania, katalogowanie itd do internetowych zastosować i tworzenie stronek i paneli CMS.
Jedno z najważniejszych dla mnie cech FW to łatwe i intuicyjne oraz nieszablonowe i nie założone z góry jakimis sztywnymi regułami operowanie na bazie czyli: wczytywanei danych, usuwanie, dodawanie, update, róznego rodzaju złożon zapytania SQL i tworzenie relacji.

W cakePHP jest to dosyc dobrze zrealizowane chodz tak jak pisali poprzednicy jest dosyc radykalny w swoich regułach, nazewnictwie itd. I do tego tak jak piszecie nie jest rozwijany juz do wersji PHP5 wieć nie ma sensuu w niego inwestowac czasu na dalesze poznawanie.

Wczoraj zapoznałem się ( wykonałem tutoriala ) z ZF i faktycznie jest bardzo rozbudowany ale nie wiem właśnie czy nie zabardzo jak dla początkującego w FW. Dokumentacji jest full na ich stronie jednak wszystko w ang a w pl niestety mało konkretnych opisów ( a co by nie patrzeć w ojczystym języku szybciej sie idzie nauczyć niż tracac czas na przeprawę przez ang dokumentacji).

Teraz zobacze jeszcze Symfony skoro ten FW jest w PHP5 jest cały czas rozwijany i ogolnie opisujecie że jest to dobre wyjście i miejwiecej wypośrodkowanie pomiedzy skomplikowaniem a praktycznym i swobodnym podejsciem do programowania w FW.

pozdro
haryb
phpion
Cytat(haryb @ 23.01.2008, 10:30:58 ) *
Chyba nie ma sensu poznawania i używania kilku FW? Bo wówczas tak naparwde nie poznamy wszystkich mozliwości i funkcji jaki konkretny FW oferuje tylko bedziemy znali pare FW ale po łepkach. Chyba lepszym wyjściem jest wybór jednego odpowiedniego dla siebie i pracowanie wyłacznie na nim?

Moim zdaniem złe podejście! Znajomość wielu FW ma sens. Dlaczego? Gdyż FW powinno się wybierać pod projekt, a nie pod siebie. Przykładowo: stawianie stronki Zdzisia na S nie jest rozsądnym wyjściem (tu wystarczy CI/K), do budowy gry internetowej (tak popularne dziś wśród młodzieży biggrin.gif) wybrałbym ZF, natomiast S zastosowałbym w bardziej rozbudowanych stronach internetowych ale nie pracujących pod dużym obciążeniem. Tak więc lepiej nie ograniczać się do jednego FW, a poznać ich kilka i wyłapać różnice (szczególnie w zastosowaniu) między nimi.
haryb
Wracając jeszcze na chwilkę do CakePHP.
Własnie zajrzałem do nich na strone i okazuje sie że projekt cały czas jest rozwijany, ostatnia wersja beta wyszła 2 stycznia 2008.
Sciagnałem ja i przejrzałem kod.
Jest on kompatybilny z PHP4 i PHP5 - fakt że nie jest napisany w 100% w PHP5 i sa tam w clasach vary ale znajduja się też np takie elementy z PHP5 jak: function __construct($method, $messages).

Wydaje mi się że następnym ich krokiem bedzie wydanie wersji już cake wykonane w PHP5.
No i przecież to że sam FW nie jest wykonany w 100% PHP5 nie znaczy że nie można pisania w nim apliakcji w specyfikacji PHP5 ?!
Czy się myle?

pozdro
haryb
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.