rsobczuk
23.01.2008, 17:59:10
Witam,
gdzie najlepiej tworzyc obiekty, ktore beda nastepnie wywolywane w pliku layoutu: <projekt>/apps/<aplikacja>/templates/layout.php
Chcial bym przykladowo stworzyc flagi z jezykami, ktore beda wyswietlane na kazdej podstronie. Chcial bym uzyc do tego w 100% funkcji Symfony tj. chce uzyc funkcji np `link_to` z Symfony, a nie tworzyc swoje wlasne `<a href ...`.
Chce tez uniknac napakowania w pliku layout.php konstrutorow, definicji i wogole kodu PHP. Najlepiej jak flagi wywolane byly by stworzonym juz obiektem i tylko jedna z metod - tak jak ma to miejsce przy wywolaniu kontekstu poszczególnych akcji (<?php echo $sf_data->getRaw('sf_content') ?>).
Chcial bym miec np cos takiego: <?php echo $pLanguages->show() ?>
Nie chce w kazdej akcji wywolywac od nowa tych flag, tylko za kazdym razem jak "odpalany" jest plik layout.php flagi maja sie stworzyc automatycznie.
Z gory dzieki za podpowiedz.
Pozdrawiam
Rafal
defrag
23.01.2008, 18:20:45
Wrzuc sobie komponent, ktory wyrysuje ci flagi
rsobczuk
23.01.2008, 18:27:06
Pytanie bylo nie takie. Pytanie bylo "w ktorym miejscu to zrobic najlepiej".
destroyerr
23.01.2008, 19:09:32
rsobczuk przecież chcesz w layout.php do dlaczego pytasz gdzie?? Wydaje mi się, że nie wiesz jak działa komponent, bo skoro w layout.php dasz include_component() to w pewnym sensie w tym miejscu zostaje tworzony obiekt komponentu, który właśnie wyświetli Tobie flagi.
rsobczuk
24.01.2008, 10:11:59
To gdzie jest wywołany konstruktor obiektu $sf_data, który potem wyświetlany jest w pliku layout.php? I skoro tak wszystko wiesz, to powiedz mi.
Rafał
jupeter
24.01.2008, 10:24:30
Ja tam w ogóle nie rozumiem Twojego pytania:
1. Zadając pytania w dziale "Frameworki", zapoznaj się ze stroną:
Zasady panujące na stronie frameworki2. Przeczytaj trochę dokumentacji symfony i posłuż się terminologą, i opisz jeszcze raz z czym masz problem
rsobczuk
24.01.2008, 13:45:52
Dzięki destroyerr. Nie zczaiłem, że to co potrzebuję nazywa się component. Zadziałało mi tak jak chciałem.
A ty jupeter po co wogóle się odzywasz jak nie jesteś w stanie pomóc i tylko odwołujesz do zasad forum, zamiast spróbować komuś pomóc. Jak każdy miał by uzyskać informację na zasadzie "jak nie umiesz to przeczytaj dokumentację" to mija się z celem istnienie forum dyskusyjnego.
Dzięki
Rafał
--edit @Sabistik
Regulamin jest po to by był porządek a nie śmietnik, który ty robisz. Kolejne ostrzeżenie.
destroyerr
25.01.2008, 00:07:39
A nie sądzisz, że odpowiedź dostałeś już w drugim poście??
Cytat
Jak każdy miał by uzyskać informację na zasadzie "jak nie umiesz to przeczytaj dokumentację" to mija się z celem istnienie forum dyskusyjnego.
Wyjaśnij mi teraz proszę sens istnienia takiej dokumentacji do sf?? Więc najpierw przeczytaj ją całą, a zobaczysz, że wszelkie wątpliwości znikną.
mike
25.01.2008, 10:09:01
Jak ktoś nie umie czytać dokumentacji to jaki jest sens kontynuowania wątku, przecież tu też trzeba czytać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.