Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie obiektow dla layoutu
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
rsobczuk
Witam,
gdzie najlepiej tworzyc obiekty, ktore beda nastepnie wywolywane w pliku layoutu: <projekt>/apps/<aplikacja>/templates/layout.php

Chcial bym przykladowo stworzyc flagi z jezykami, ktore beda wyswietlane na kazdej podstronie. Chcial bym uzyc do tego w 100% funkcji Symfony tj. chce uzyc funkcji np `link_to` z Symfony, a nie tworzyc swoje wlasne `<a href ...`.
Chce tez uniknac napakowania w pliku layout.php konstrutorow, definicji i wogole kodu PHP. Najlepiej jak flagi wywolane byly by stworzonym juz obiektem i tylko jedna z metod - tak jak ma to miejsce przy wywolaniu kontekstu poszczególnych akcji (<?php echo $sf_data->getRaw('sf_content') ?>).
Chcial bym miec np cos takiego: <?php echo $pLanguages->show() ?>
Nie chce w kazdej akcji wywolywac od nowa tych flag, tylko za kazdym razem jak "odpalany" jest plik layout.php flagi maja sie stworzyc automatycznie.

Z gory dzieki za podpowiedz.
Pozdrawiam
Rafal
defrag
Wrzuc sobie komponent, ktory wyrysuje ci flagi
rsobczuk
Pytanie bylo nie takie. Pytanie bylo "w ktorym miejscu to zrobic najlepiej".
destroyerr
rsobczuk przecież chcesz w layout.php do dlaczego pytasz gdzie?? Wydaje mi się, że nie wiesz jak działa komponent, bo skoro w layout.php dasz include_component() to w pewnym sensie w tym miejscu zostaje tworzony obiekt komponentu, który właśnie wyświetli Tobie flagi.
rsobczuk
To gdzie jest wywołany konstruktor obiektu $sf_data, który potem wyświetlany jest w pliku layout.php? I skoro tak wszystko wiesz, to powiedz mi.
Rafał
jupeter
Ja tam w ogóle nie rozumiem Twojego pytania:
1. Zadając pytania w dziale "Frameworki", zapoznaj się ze stroną: Zasady panujące na stronie frameworki
2. Przeczytaj trochę dokumentacji symfony i posłuż się terminologą, i opisz jeszcze raz z czym masz problem winksmiley.jpg
rsobczuk
Dzięki destroyerr. Nie zczaiłem, że to co potrzebuję nazywa się component. Zadziałało mi tak jak chciałem.
A ty jupeter po co wogóle się odzywasz jak nie jesteś w stanie pomóc i tylko odwołujesz do zasad forum, zamiast spróbować komuś pomóc. Jak każdy miał by uzyskać informację na zasadzie "jak nie umiesz to przeczytaj dokumentację" to mija się z celem istnienie forum dyskusyjnego.
Dzięki
Rafał

--edit @Sabistik
Regulamin jest po to by był porządek a nie śmietnik, który ty robisz. Kolejne ostrzeżenie.
destroyerr
A nie sądzisz, że odpowiedź dostałeś już w drugim poście??
Cytat
Jak każdy miał by uzyskać informację na zasadzie "jak nie umiesz to przeczytaj dokumentację" to mija się z celem istnienie forum dyskusyjnego.

Wyjaśnij mi teraz proszę sens istnienia takiej dokumentacji do sf?? Więc najpierw przeczytaj ją całą, a zobaczysz, że wszelkie wątpliwości znikną.
mike
Jak ktoś nie umie czytać dokumentacji to jaki jest sens kontynuowania wątku, przecież tu też trzeba czytać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.