Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Formatowanie wyniku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
smietek
Mam mały problem. Mam pewne zapytanie do SQL, lecz w nim pobieram wszystkie, czyli wpisuje znak * . Lecz chciałbym także, aby jedno pole zostało sformatowane tak:
  1. DATE_FORMAT(`last_login`, 'Ostatnie logowanie: dnia %e.%m.%Y o godzinie %T') AS last_login

I jak to zrobić, abym w zapytaniu nie musiał wpisywać wszystkiego, co chcę pobrać + tego sformatowanego, tylko aby to sformatować później, lub wybrać wszystko i sformatować tylko to jedno pole?
nowotny
No to pobierz wszystko jak leci i sformatuj przy wyświetlnaniu... :/ nie rozumiem problemu...
smietek
To powiedz mi jak sformatować to co podałem, tylko przez PHP. Chodzi mi o to, żeby nie wysyłać osobnego zapytania, żeby sformatować wynik.
Wieviór
  1. SELECT pole1, pole2, DATE_FORMAT('pole3', format) AS pole3, pole 4 FROM tabela

? Chodzi Ci o to, żeby było ogólnie *, a jedno pole z DATE_FORMAT?
smietek
Tak, dokładnie o to mi chodziło, żeby zamiast wymieniać wszystkie pola po kolei, wpisuje *, i w tym samym zapytaniu formatuje mi pole data.
Wieviór
Wyczytuj normalnie * ;]

Potem:
http://php.net.pl/manual/pl/function.date-format.php
smietek
Cytat
Fatal error: Call to undefined function date_format() in c:\usr\krasnal\www\blog\news.php on line 40

Krasnal nie ma takiej funkcji, czy przeważnie serwery nie mają tej funkcji?
Wieviór
A jaka wersja PHP?
nowotny
A jak wygląda ta data po pobraniu z bazy...? w jakim jest formacie...?
smietek
Data jest w formacie DATETIME, a wersja PHP to:
Cytat
PHP Version 5.0.2
Wieviór
Upraged'nij php, bo ta funkcja jest dopiero od 5.1.0 ;]
smietek
A mógłbym zrobić coś takiego:

1. Tworze dwa zapytania: jedno, które pobiera wszystkie dane, drugie, które pobiera tylko sformatowaną datę.
2. Wysyłam zapytanie
3. Łącze wyniki obydwu zapytań
4. Mysql_fetch_array(złączone_wyniki)

Potrzebuje tego do mojego skryptu, w którym przechodze przez wszystkie wyniki w taki sposób:
  1. <?php
  2. while ($z = mysql_fetch_array($wynik)){
  3. $id = $z[id];
  4. $data = $z[data];
  5. }
  6. ?>

Czy jest możliwe łączenie wyników, a potem robienie z tych połączonych jednej tablicy przez fetch_arraya?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.