Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: interpretacja kodu z bazy.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piotrus
Chciałbym prosić o pomoc w dość prostej jak mi sie wydaje rzeczy...

Posiadam w mysql wartosc: "tekst<br>bleble <b>aaa</b><br>dd"

Ale jeśli chcę to wyświetlić
Kod
echo "<td>".$dane['tresc']."ble ble"</td>";

To niestety kod "wartosci" jest przepisywany bez interpretacji znacznikow:/

Jak mogę to wyświetlić aby jednocześnie interpretować?

Z góry dzieki za pomoc:)
leos
Kod
?><td>
<php echo $dane['tresc'] ?>
ble ble</td><php

Może tak?
Pozdrawiam
piotrus
Niestety wyodrebnienie zmiennej do osobnego polecenia echo nic nie dala. Ciagle wyswietla na znaczniki zamiast ich interprtowac:/
qrees
Cytat(piotrus @ 9.02.2008, 16:36:37 ) *
Niestety wyodrebnienie zmiennej do osobnego polecenia echo nic nie dala. Ciagle wyswietla na znaczniki zamiast ich interprtowac:/

Może podaj jakiś kawałek kodu, jak wywołujesz zapytanie itp.
piotrus
Obecna wersja wyglada tak:
Kod

$dzial=mysql_query("SELECT * FROM ofirmie where firma='$firma'");
$dane = mysql_fetch_array($dzial);

echo "<td id=\"column_right\" valign=\"top\">
        <left>";
echo "<table><td width=\"60%\"><font class=\"tytul_niebieski\">".$dane['tytul']."</font>
        <br /><br />";
echo $dane['tekst'];
echo "</td>
...
</td></table><BR><BR>";

Gdzie tekst zawiera ciag ze znacznikami.
Wieviór
A jaki ma typ pole "tekst"?
qrees
Generalnie nie bardzo widać dlaczego miałoby to nie działać. Może źle dodajesz do bazy? Przetwarzasz je jakoś przed dodaniem?
marcio
Po pierwsze zeby wyswietlic wiecej niz jedna tabele z bazy potrzebne jest while()
piotrus
Juz działa:))
Pole było co prawda typu text, ale jak sie okazalo to znaczniki <br> w bazie byly trzymane pod
Kod
br&gt;

Jak zmienilem w bazie recznie na <br> to dobrze interpretuje.

// wyswietlal te znaki
Kod
br&gt;
na stronie jako <br>

Powstaje inne pytanie.
Jak zapisac do bazy "<br>" questionmark.gif
MFIPETER
A po cóż Ci taka filizofia questionmark.gif Nie prościej napisać <br> ręcznie questionmark.gif Przecież to jest znacznie mniej zachodu ...
piotrus
Nie każdy niestety odbierze zamówienie w którym się spisuje <br> zamiast wciskać enter...
qrees
Cytat(piotrus @ 9.02.2008, 16:59:44 ) *
Juz działa:))
Pole było co prawda typu text, ale jak sie okazalo to znaczniki <br> w bazie byly trzymane pod
Kod
br&gt;

Jak zmienilem w bazie recznie na <br> to dobrze interpretuje.

// wyswietlal te znaki
Kod
br&gt;
na stronie jako <br>

Powstaje inne pytanie.
Jak zapisac do bazy "<br>" questionmark.gif

Znaki < i > powinny zapisywać się do bazy bez żadnych problemów o ile nic z nimi wcześniej nie robisz.
piotrus
A u mnie mysql nie przyjmuje < i > -zastepuje je &lt; i &gt;
Probowałem je potraktowac eregi, ale ciąg w chwili dodawania do bazy posiada wartość < i >...
// Porównywanie napisów latin1_general_ci
Może to jest nie tak?
nowotny
No to używaj htmlspecialchars_decode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual do wyświetlania... Nie masz gdzieś tam htmlspecialchars przy dodawaniu...?
piotrus
Normalnie pełen szacunek dla Was Panowie:)

usunąłem htmlspecialchars i śmiga aż miło:)

Serdecznei dziękuję za pomoc:)
nowotny
Nienienie... powineneś zostawić htmlspecialchars i zacząć używać htmlspecialchars_decode przy wyświetlaniu...
piotrus
W porządku:) Tak tez zrobię:)
qrees
Cytat(nowotny @ 9.02.2008, 17:47:10 ) *
Nienienie... powineneś zostawić htmlspecialchars i zacząć używać htmlspecialchars_decode przy wyświetlaniu...

Prawdę powiedziawszy nie widzę sensu... Nic to nie popsuje, ale też po co przy dodawaniu do bazy używać htmlspecialchars? Przy dodawaniu powinno się używać mysql-real-escape-string, żeby zapobiec mysql injection, ale htmlspecialchars??
nowotny
Cytat(qrees @ 9.02.2008, 17:57:16 ) *
Prawdę powiedziawszy nie widzę sensu... Nic to nie popsuje, ale też po co przy dodawaniu do bazy używać htmlspecialchars? Przy dodawaniu powinno się używać mysql-real-escape-string, żeby zapobiec mysql injection, ale htmlspecialchars??

Jak ktoś tak napisał skrypt (a już wiemy że nie piotrus winksmiley.jpg ) to znaczy że coś to miało na celu... nie mi jest wnikać...
qrees
Patrząc na to jak działał ten skrypt, to może i cel był dobry ale metoda nie ta...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.