otoz powoli przechodze w robieniu mojej pierwszej aplikacji ( sam framework nie ma
tutaj znaczenia bo chodzi raczej o model MVC )kolejne etapy
no i okazalo sie ze jeden kontroler juz nie wystarcza ale co dalej Uśmiech
moze od poczatku mam baze danych gdzie przechowuje dane o przesylkach listowych
do tego mam w kontroler i model ( nazwijmy je MAILS ) z metodami CRUD oraz jakies stronnicowanie itp
teraz bede robil kontroler ktory bedzie odpowiedzialny za podobne rzeczy odnosnie np.
odbiorcow tychze przesylek ( beda oni wykorzystani takze w innych miejscach aplikacji
wiec sadze ze zarowno kontroler jak i model sie tu przyda do obslugi osobnej tabeli w bazie danych )
(nazwijmy go RECIVERS)
no ale teraz zastanawia mnie jedna rzecz skoro zarowno w MAILS jak i RECIVERS wykorzystuje sie blizniacze
metody dodawania,usuwania,edycji itd to czy powinno sie starac w jednym,
moze w jakims osobnym kontrolerze i modelu upychac tego typu metody a ich wywolania
wykonywac z odpowiednimi wartosciami argumentow aby odpowiednie dane z odpowiednich tabeli
byly pobierane?
ale z drugiej strony wydaje mi sie ze tutaj doszlo by do niepotrzebnego komplikowania
kodu
tylko czy dublowanie metod w kontrolerze MAILS i RECIVERS ma sens? wybaczcie ale jeszcze kuleje
moje odpowiednie pojmowanie modelu MVC:)
i jeszcze jedno pytanko czy przy nazwijmy to stronie glownej aplikacji powinno sie zastosowac jakis
glowny, nadrzedny kontroler do sterowania cala aplikacja np. potrzebny do wypisania jakis linkow/elementow
zwiazanych z kontrolerami podrzednymi? czy moze jeszcze jakos inaczej?