Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Zend] odpowiednik funkcji mysql_num_fields / mysql_num_rows
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
nu_moon
Tak jak w temacie - przeszukałem google i dokumentacje zenda ale nie znalazlem niczego ... sad.gif
Sabistik
Rozumiem że chodzi o Zend Frameworka?
No to trudne nie było: Zend_Db_Table_Rowset::count();
NorthPole
ja się też podepnę
jak policzyć wszystkie w tablicy ja robię to "klasycznie"
Kod
$result=$this->getAdapter()->query("SELECT count(*) FROM tabela")->fetch();

może jest jakaś specjalna metoda do tego bo robienie select * a potem count() to trochę na okrętkę?
Sabistik
Przeglądajcie API. W Twoim przypadku jest to rowCount();
NorthPole
nie rozumiem w api jest:

Zend_Db_Statement_Pdo
rowCount (line 387)
Returns the number of rows affected by the execution of the last INSERT, DELETE, or UPDATE statement executed by this statement object.

a ja chcę poprostu policzyć rekordy więc co masz na myśli? nie mogę znaleźć takiej metody (rowCount) dla innych klas Zend_Db
Sabistik
Jak dobrze pamiętam działa to również na SELECT.
NorthPole
OK ale to chyba nie rozwiązuje sprawy zliczania wszystkich bo jak już zrobię select * to z policzeniem nie ma problemów a mi zależy na zwracaniu sql-owego count() - chyba jest szybszy dlatego dopisałem sobie metodę do tego.

PS:: bardzo fajne jest Generowanie formularza na podstawie struktury tabeli, cieszę się że coraz więcej jest w polskiej sieci o ZF, czekam na kolejne wpisy rolleyes.gif
Sabistik
Hm, no to nie zrozumiałem i dalej nie bardzo wiem o co Ci chodzi smile.gif o zbudowanie odpowiedniego selecta?
  1. <?php
  2. $sql = $this->select()->from($this->_name, array('totalrows'=>'COUNT(*)'));
  3. ?>
NorthPole
rolleyes.gif może trochę namieszałem
select to nie problem, myślałem poprostu że jest gotowa metoda na to, której nie znalazłem/przeoczyłem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.