Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kodowanie polskich znaków w bazie danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
charli_22
Witam
Przepraszam z góry jeśli się powtórzę.

Mam problem z wyświetlaniem na stronce polskich znaków zapisanych w bazie za pomocą phpMyAdmin. Podobny problem mam, gdy na stronce przez formularz wprowadzam dane do bazy. Polskie znaki w bazie wyświetlają się jako krzaki, choć jak wyświetlam te dane na stronce to już jest ok.

Szczegółowe informacje:
-wersja phpMyAdmin: 2.8.2.4
-wersja MySQL: 5.0.26
-kodowanie znaków dla MySQLa: UTF-8 Unicode (utf8)
-System porównań dla połączenia MySQL: utf8_general_ci
-na stronce formualrza mam kodowanie:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Co gdzie muszę zamienić, aby dane wprowadzane do bazy były poprawnie wyświetlane na stronce i w bazie?

Pozdrawiam
charli_22
bim2
Jest taki fajny przyklejony temacik a tam najczęstrze błędy:
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=434782

Tutaj rozwiazanie twojego problemu :]
charli_22
Witam
Porady z linka plus własne modyfikacje pomogły:) Praktycznie wszystko działa OK.

Mam tylko jeszcze jeden problem.

W jednej z tabel mam pole o nazwie description typu TEXT. Służy ono do dodawania opisów. Problem w tym, że jeśli ostatni ze znaków jest polskim znakiem: ń, ą itd. to jest on zamieniany na pytajnik. Odkryłem też, że jeśli ostatni znak to np kropka, jakaś litera nie będąca polskim znakiem diakretycznym, to jest ona ucinana.

To samo sprawdzałem w innych polach do wprowadzania tekstu ale już o innym typie, a mianowicie varchar. Tam ostatni polski znak wyświetla się prawidłowo.

Może jakieś pomysły? Z góry dzięki:)

OK,
Odkryłem już czemu ostatni znak jest zamieniany na pytajnik. To był problem z moją funkcją do obcinania długości tekstu:)
Temat można zamknąć. Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.