Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z funkcją mysql_connect()
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Marsx
Witam

Jako że dopiero rozpoczynam swoją przygodę z PHP i MySQL, chciałem się coś podszkolić. Zainstalowałem więc najnowsze wersje PHP i MySQL. Serwer IIS na XP.
Sprawdzałem najpierw MySQL - działa, tworze nowe bazy danych, użytkowników, tabele i te de.
Następnie sprawdziłem PHP zgodnie z poradnikiem za pomocą skryptu <?php phpinfo(); ?> wyświetliło swoje tabele.

napisałem mały skrypcik gdyż chciałem się połączyć za pomocą PHP z moją bazą danych, niestety wyskakuje mi

Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in C:\Inetpub\wwwroot\admin.php on line 2

Skrypt ma postać taką:

CODE

<?php
$link =mysql_connect('localhost', 'root', 'root')
or die('Nie można się połączyć: ' . mysql_error());
print ('Połączenie nawiązane');

mysql_close($link);
?>

Poszukałem w goglach i tak trafiłem do tematu:
http://forum.php.pl/Call_to_undefined_func...ect_t24107.html
patrzyłem na porady, stosowałem się do nich, lecz nie pomagało.
w php.ini: extension=php_mssql.dll mam bez średnika
extension_dir = "D:\PHP\ext" czyli tam gdzie zainstalowałem PHP

php.ini mam w katalogu D:\PHP\ i wtedy infophp(); działą, jak go przekopiuje do C:\windows wtedy pisze że nie może wyświetlić strony (Error 500).

Mógłby ktoś pomóc?
Z góry dzięki.
Sławo
Po przekopiowaniu zmień ścieżkę dostępu do pliku z:
extension_dir = "D:\PHP\ext na extension_dir = "C:\...

Powinno zadziałać
nowotny
Cytat(Marsx @ 21.03.2008, 18:34:03 ) *
Jako że dopiero rozpoczynam swoją przygodę z PHP i MySQL, chciałem się coś podszkolić. Zainstalowałem więc najnowsze wersje PHP i MySQL. Serwer IIS na XP.
Sprawdzałem najpierw MySQL - działa, tworze nowe bazy danych, użytkowników, tabele i te de.

(...)

w php.ini: extension=php_mssql.dll mam bez średnika

Zdecyduj się czego chcesz używać... mssql czy mysql... poza tym, po każdej zmianie w php.ini musisz zrestartować serwer www...
Marsx
nowotny - domyślnie po zainstalowaniu php w php.ini extension=php_mssql.dll miałem już bez średnika. Nic nie zmieniałem tam.
Oczywiście po każdych zmianach restartuje.
Sławo - jako że PHP i MySQL mam zainstalowane na dysku D:\ (odpowiednio katalogi PHP i MySQL) to niestety ale twoja opcja nie pomogła.

Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
nowotny
Widzę że nie dotarło... to napiszę wielkimi literami: MSSQL TO NIE TO SAMO CO MYSQL...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.