Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Dziwna kolejność podstawiania wartości zmiennych.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
S_Olewniczak
Mam następujący kod w PHP:
Kod
<?php
$blad = $dowod;
$dowod = 'aaa';
print "$blad";
?>

Jest to oczywiście przykład wiem, że naprawdę linijki tego kodu powinny mieć inną kolejność. Jednak ja potrzebuje je w właśnie tej kolejności czy ktoś wie jak to należy zrobić?
cielos
Jeżeli $dowod nie została wcześniej zdefiniowana to chyba nic Ci się nie wyświetli. Tak w ogóle to nie wiem jakie jest pytanie winksmiley.jpg
Fipaj
chcesz, zeby wyswietlilo ci sie "aaa"? poczytaj o referencjach.

ps - print ("$blad")? prooosze... print ($blad) tongue.gif
potreb
Najlepsza metoda to użycie klasy
S_Olewniczak
Dopiero co zaczynam programować obiektowo. Więc czy mógł byś jeżeli to nie sprawia Ci kłopotu powiedzieć mi jak tak klasa miała by wyglądać? worriedsmiley.gif
Fipaj
rotfl, "najlepsza metoda to uzycie klasy"? najlepsza metoda na co? edit: przypominam, jestesmy na forum Przedszkole tongue.gif

REFERENCJE. jest o nich rozdzial w manualu. skojarz, to jak wskazniki w C/C++ smile.gif
potreb
To zależy do jakiego celu kolega chce użyć tego sposobu, jeżeli chce wyświetlić zmienną przed jej załadowaniem?

@Fipaj nie bądź taki do przodu bo ci z tyłu zabraknie
S_Olewniczak
Chcę aby zmienna $dowod na początku była podstawiana do zmiennej $blad jako ciąg znaków, a potem funkcjonowała jako zwykła zmienna.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.