Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] brak padding pod ie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nitek
witam,

próbowałem znaleźć cos na forum, jednakże nie udało mi się znaleźć nic konretnego - może przeoczyłem.. worriedsmiley.gif

Proszę o pomoc z następującym problemem:
Pod IE (moja wersja to 6), div nie ma wogóle odstępów w srodku - przeglądarka nie widzi atrybutu padding. Pod FF wszystko jest ok i osiągnałem zamierzony efekt.
Sprawa z pozoru prostacka, jednakże już mnie przerasta - może dlatego że od samego rana siedzę w kodzie (nie tylko tym)... sadsmiley02.gif

Podaje kod:

1. <head>
  2. <style type="text/css">
  3. .table_form {
  4. padding: 15px 20px 15px 10px;
  5. color: navy;
  6. background-color: #F5F5F5;
  7. width:450px;
  8. }
  9.  
  10. .table_form a {
  11. display:inline;
  12. padding:3px 8px;
  13. border:1px solid silver;
  14. text-decoration:none;
  15. color: #C01818;
  16. font-weight:bold;
  17. }
  18.  
  19. .table_form a:hover {
  20. border-color:gray;
  21. background-color:#bbb7c7;
  22. color:black;
  23. }
  24. </style>
  25.  
  26. </head>
  27.  
  28.  
  29. <body>
  30. <table class="table_form">
  31. <tr>
  32. <td align="center">
  33. <a href="index.php?site=xxx"> <<< Wstecz </a>
  34. </td>
  35. </tr>
  36. </table>
  37. </body>
  38.  
  39. </html>

Od razu sorry, jeśli pytanie jest jednak tendencyjne.. winksmiley.jpg
nevt
skoro chcesz ustawić padding dla komórki w wierszu tabeli, to albo:
  1. <td align="center" class="table_form"> ... </td>

albo popraw definicje stylu, zeby formatował właściwy element:
  1. table.table_form tr td { ... }
nitek
OK, rozumiem.
Ale przy bardziej rozbudowanej tabeli da mi to padding na każdą komórkę w tabeli. A ja chciałbym, aby to tylko tabela miała odstępy dookoła, nie wszystkie komórki wewnątrz niej. Wg tego co czytam na stronie http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/m...830(VS.85).aspx mogę dac padding na tabelę (nie musi to być td) i powinno działać.. Chyba się nie mylę?
nevt
według tego co pisze MałyMiękki masz rację, ale skoro nie działa, to najwyraźniej należy zgłosić problem u nich... albo poszukać w ms knowledge base
możesz też spróbować nadać tabelce i komórkom tzw. layout... najprościej ustawiając na sztywno wymiary...
nitek
OK, wiem że nieraz to co piszę MS rozmija się z rzeczywistością.. winksmiley.jpg Myślałem, że może jest to jakiś szerzej znany problem i istnieje jakieś proste rozwiązanie.
Dorzuce poprostu nową klasę dla tej akurat tabeli i dam padding na td, tak jak poradziłeś w pierwszej wypowiedzi.

Jednakże jeśli ktoś ma jeszcze jakieś inne sugestie, może coś podrzuci? smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.