Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie obiektu na podstawie innego obiektu
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
ayeo
Witam!
Mam taki problem... (skąd my to znamy? winksmiley.jpg )

Mam obiekt USER i dziedziczący po nim STUDENT. Obiekt USER tworzy się automatycznie w mechanizmie sesji. Czasem jednak zachodzi potrzeba "rozbudowania" tego obiektu do STUDENT'a biggrin.gif I teraz jest takie pytanie jak zmienić istniejący obiekt USER na dziedziczący po nim STUDENT?

Z góry dzięki. Pozdrawiam!
Cysiaczek
Zrób 2 obiekty i twórz instancje tego, który jest potrzebny. Aby to uprościć, wykorztstaj jakis trzeci obiekt, które będzie fabryką konkretnych obiektów User.

Przenoszę na OOP
ayeo
Dziękuję za szybką odpowiedź! Factory nie wchodzi w grę ponieważ, jak pisałem, obiekt USER siedzi w sesji. Mi chodzi o to czy można "rozbudować" istniejący obiekt winksmiley.jpg Mam na myśli coś takiego np $user = new Student($user); Tylko jakby to sprytnie zaimplementować?
Sedziwoj
STUDENT ma mieć ten sam interfejs, czy ma dodawać nowe metody?
ayeo
Student dziedziczy po User i dodaje nowe metody i właściwości.
dr_bonzo
ayeo:

1. czy bedziesz robil cos takiego

1. <?php
  2. $u = new User();
  3. ...
  4.  
  5. $student = new Student( $u );
  6.  
  7. ...
  8.  
  9. if ( $student == $jakis_user ) // czyli porownanie obiektow
  10. bo $student != $u wiec ci sie to wysypie,
  11. ?>

jesli natomiast porownujesz, powiedzmy, ID userow, to nie ma problemu, kopiujesz ID do studenta itd.

2. a przeniesienie wartosci z usera do studenta:

1. <?php
  2. public function __construct( User $user )
  3. {
  4. $this->id = $user->getID();
  5.  $this->firstNae = $user->getName();
  6. // itd.
  7. }
  8. ?>
ayeo
Student jest tworzony zawsze na podstawie Usera np

$user = new Student(User::getUserById(12323));

Konstruktor Studenta pobiera automatycznie wszystkie wartości właściwości Usera i usuwa go. Realizowane to jest za pomocą get_object_vars(); ale muszę to przerobić na print_r() + regexp bo tamta funkcja nie pokazuje właściwości prywatnych.

Z manuala:
  1. <?php
  2. function get_private_properties($obj, $inside=false)
  3.  {
  4.  $obj_dump = print_r($obj, 1);
  5.  preg_match_all('/^s+[(w+):private]/m', $obj_dump, $matches);
  6.  if ($inside)
  7.  {
  8.  $output = array();
  9.  foreach ($matches[1] as $property)
  10.  {
  11.  $output[$property] = $obj->$property;
  12.  return $output;
  13.  }
  14.  }
  15.  else return $matches[1];
  16.  }
  17. ?>
dr_bonzo
masakra, to nie lepiej walnac sobie wetodke getPrivVars() i zwrocic wszystko w tablicy? przynajmniej nie bedzie to taki hak
ayeo
właśnie lepiej smile.gif

1. <?php
  2. public function getArray()
  3.  {
  4.  return get_object_vars($this);
  5.  }
  6. ?>

biggrin.gif
dr_bonzo
Eh, nie mozna bylo tak od razu? smile.gif
Sedziwoj
Ja tak sobie czytam, chyba muszę zmienić język... bo wyciąganie danych prywatnych z obiektów to trochę nie jest podejście obiektowe.
To jest raczej unikanie czegoś co daje obiektowość, bo po to jest kapsułkowanie aby było łatwiej, a tu się to omija, zamiast agregować obiekt i w miarę potrzeb pobierać informacje, jest... no dobra nie będę tego nazywać.
ayeo
Prywatne właściwości są po to, żeby uniemożliwić zmianę ich wartości z zewnątrz. Ja je poprostu przepisuję do instancji klasy dziedziczącej...

EDIT:
ehh, trochę się wygłupiłem. biggrin.gif Żeby poustawiać prywatne właściwości i tak muszę mieć jakąś metodę dostępową co rzeczywiście nie pasuje do podejścia obiektowego. Tak to wygląda:
  1. <?php
  2. class A
  3. {
  4. private $a;
  5. protected $b;
  6. public $c;
  7.  
  8. function __construct($a, $b, $c)
  9. {
  10. $this->a = $a;
  11. $this->b = $b;
  12. $this->c = $c;
  13. }
  14.  
  15. protected function getVariables()
  16. {
  17. return get_object_vars($this);
  18. }
  19.  
  20. protected function setVariable($var,$value)
  21. {
  22. $this->$var = $value;
  23. }
  24. }
  25.  
  26. class B extends A
  27. {
  28. public function __construct($objA)
  29. {
  30. foreach($objA->getVariables() as $key => $value)
  31. {
  32. $this->setVariable($key, $value);
  33. }
  34.  
  35. }
  36.  
  37.  
  38. }
  39.  
  40.  
  41. $obj= new A('pierwsza', 'druga', 'trzecia');
  42. $obj = new B($obj);
  43.  
  44. var_dump($obj); // ["a:private"]=>"pierwsza" ["b:protected"]=>"druga" ["c"]=>"trzecia"
  45. ?>

Brakuje mi możliwości tworzenia obiektu klasy dziedziczącej na podstawie instancji klasy rodzica z zachowaniem wartości wszystkich właściwości (ale zdanie) więc musi tak to zostać... jednak rozumiem bezsens tego rozwiązania :/

Pozdrawiam i czekam na ewentualne wnioski/propozycje/sugestie/rady/bluzgi
Sedziwoj
Ogólnie po to są właściwości prywatne, aby nawet dziedziczące klasy nie wpychały do nich nosa. Reprezentować powinny wewnętrzny stan obiektu, który powinien być tylko dla niego dostępny. Więc próba dostępu do nich przez obiekt dziedziczący jest, z punktu widzenia teoretycznego, bezsensowna.
Tak więc moim zdaniem powinno się dać to inaczej rozwiązać, np. przez pobieranie potrzebnych informacji przez metody. Jeśli nie możesz się do nich dostać inaczej nie przez normalny interfejs, to znaczy że 1) próbujesz zrobić coś czego nie powinieneś 2) klasa którą chcesz wykorzystać jest źle napisana.
ayeo
Chodzi o to, że konstruktor klasy A pobiera dane z bazy danych. Klasa wykorzystuje właściwości prywatne, żeby określić czy dane zostały załadowane czy nie (to tylko przykład). Cały ten cyrk jest po to, żeby tworząc obiekt B nie musieć powtarzać tego zapytania do bazy. Jednak wyraźnie widać, że nawet właściwości prywatne muszą zostać przepisane... W sumie jakby zrobić taki mini-cache w warstwie abstrakcji dla bazy to dodatkowe (takie samo) zapytanie nie robi nikomu krzywdy. Sam już nie wiem biggrin.gif
dr_bonzo
A nie mozesz od razu utworzyc tego Studenta?
ayeo
Długa historia biggrin.gif User jest tworzony automatycznie i siedzi w sesji... Myślałem na fabryką, ale no się nie da biggrin.gif Chociaż muszę to chyba zrobić inaczej wszystko bo strasznie mi się to nie podoba teraz :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.