Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie adresu MAC karty sieciowej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Gigante
Doszły mnie słuchy, iż pobranie nr karty sieciowej MAC jest możliwe - na forum nie ma o tym wzmianki sciana.gif Jesli ktos zna odpowiednie komendy umozliwiajace taka operacje bede wdzieczny smile.gif (i zapewne nie tylko ja)

Jak wiadomo IP moze byc zmienne, nr MAC nie smile.gif
brajan
Cytat(Gigante @ 7.05.2008, 14:10:59 ) *
Doszły mnie słuchy, iż pobranie nr karty sieciowej MAC jest możliwe - na forum nie ma o tym wzmianki sciana.gif Jesli ktos zna odpowiednie komendy umozliwiajace taka operacje bede wdzieczny smile.gif (i zapewne nie tylko ja)

Aplet JAVA?
PHP działa po stronie serwera. Nie widzę zbyt możliwości jego dostępu do karty sieciowej czy komponentów systemu klienta żeby pobrać taką informację.

Cytat(Gigante @ 7.05.2008, 14:10:59 ) *
Jak wiadomo IP moze byc zmienne, nr MAC nie smile.gif

Słyszałeś o MAC Spooferze?
l0ud
Nie ma możliwości pobrania adresu mac karty sieciowej posiadając tylko IP.
LonelyKnight
Samo PHP nie da rady ale...

shell_exec + ping + grep i powinno się wyciągnąć MAC.
ayeo
Google

Pozdrawiam!
Gigante
Cytat(brajan @ 7.05.2008, 14:15:44 ) *
Słyszałeś o MAC Spooferze?

OK ale takie zmiany napewno nie byly by tak czeste jak przy IP smile.gif

Cytat(l0ud @ 7.05.2008, 14:17:45 ) *
Nie ma możliwości pobrania adresu mac karty sieciowej posiadając tylko IP.

Chodziło mi o to ze ze strona laczy sie osoba wiec mam dostep do "troche" szerszych informacji o uzytkowniku smile.gif Chodzilo o to czy mam takze dostep do MAC
pyro
Cytat(LonelyKnight @ 7.05.2008, 14:17:49 ) *
Samo PHP nie da rady ale...

shell_exec + ping + grep i powinno się wyciągnąć MAC.

wątpię

w PHP tego nei da sie zrobic ale mozna np za pomoca java
bim2
Jeśli javą się da, to czemu exec() itd. ma się nie dać? smile.gif
pyro
Cytat(bim2 @ 7.05.2008, 15:29:52 ) *
Jeśli javą się da, to czemu exec() itd. ma się nie dać? smile.gif

chodzi o zdalnego uzywkownika, a nie serwer na ktorym sie jest, nie wcyiagnie sie adresu MAC po wejściu na stronę za pomocą PHP. Java ma szersze możliwości i da się z jej pomocą takie rzeczy robic
LonelyKnight
Cytat(pyro @ 7.05.2008, 15:32:43 ) *
chodzi o zdalnego uzywkownika, a nie serwer na ktorym sie jest, nie wcyiagnie sie adresu MAC po wejściu na stronę za pomocą PHP. Java ma szersze możliwości i da się z jej pomocą takie rzeczy robic

Ok, ale chodzi o to, że w Unixie puścisz sobie pinga na IP przekazane w requeście i wyciągniesz MAC (arp + grep). Nie sprawdzałem ale raczej powinno się udać.
pyro
program arp nie wyciagnie ci zdalnego mac
//edit

jedynie w sieci lokalnej
l0ud
Cytat
Chodziło mi o to ze ze strona laczy sie osoba wiec mam dostep do "troche" szerszych informacji o uzytkowniku. Chodzilo o to czy mam takze dostep do MAC

Nie. Aż tak szerokich informacji o użytkowniku nie dostaniesz, bo tego po prostu nie otrzymuje serwer HTTP. Jak poprzednicy pisali da się użyć dodatków typu Java, może ActiveX, ale byłoby to niepraktyczne, nieefektowne, wolne i niekompatybilne winksmiley.jpg
sanchoo
w sieci lokalnej: robię tak:

1. <?php
  2. $mac_wyn=exec("sudo /usr/sbin/arping -c 1 -i eth0 ".$HTTP_SERVER_VARS["REMOTE_ADDR"]." -r");
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.