Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [cpp] tworzenie pliku z obpowiednim rozszerzeniem
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
loo
Witam,
Chcialbym zrobic w swoim programie cos takiego ze, uzytkownik podaje mi nazwe i ja chce utworzyc plik o tej nazwie smile.gif ale dodac chce do tego jeszcze rozszerzenie np. ".cat". Jak takie cos uczynic? Narazie mam takie cos (utworzenie pliku o tej nazwie ale bez rozszerzenia)
Kod
TworzonyPlik.open (Nazwa, ios::out | ios::binary);

I jeszcze jedno, jak zapisuje pewien ciag znaków (tekst smile.gif ) to chcialbym aby nastepny byl pod nim. Tak jakby wstawic enter po tym pierwszym ciagu.
Kod
ciag pierwszy

ciag drugi

Pozdr.
adwol
Cytat
Chcialbym zrobic w swoim programie cos takiego ze, uzytkownik podaje mi nazwe i ja chce utworzyc plik o tej nazwie smile.gif ale dodac chce do tego jeszcze rozszerzenie np. ".cat". Jak takie cos uczynic? Narazie mam takie cos (utworzenie pliku o tej nazwie ale bez rozszerzenia)
Kod
TworzonyPlik.open (Nazwa, ios::out | ios::binary);

A Nazwa jest jakiego typu? char *? Jeśli tak to możesz użyć funkcji strcat:
[php:1:a8611a1ec5]strcat(Nazwa, ".cat");[/php:1:a8611a1ec5]
Tylko pamiętaj o zaalokowaniu odpowiedniej ilości miejsca na napis. winksmiley.jpg
Cytat
I jeszcze jedno, jak zapisuje pewien ciag znaków (tekst smile.gif ) to chcialbym aby nastepny byl pod nim. Tak jakby wstawic enter po tym pierwszym ciagu.
Kod
ciag pierwszy

ciag drugi

Kod
ciag pierwszynciag drugi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.