Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] absolute i rozwijane menu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Vasquez21
Witam wszystkich.

Mam stronkę podzieloną na dwie kolumny, w lewej, mniejszej kolumnie znajduje się menu, które ustawione jest w css'ie tak:

1. #menu {
  2. position:absolute;
  3. left:20px;
  4. top:90px;
  5. }

I teraz chodzi o to, że poniżej menu są inne rzeczy, które ładnie się komponują (również użyty jest tam position:absolute), czy istnieje jakiś sposób, aby w momencie kiedy menu się rozwija, to co znajduje się poniżej przesuwało się w dół? Mimo, iż jest ustawione właśnie przez position:absoulte?

Z góry dzięki za pomoc.
Shili
Oczywiście, w tym przypadku js. Jak rozsuwasz menu musisz dynamicznie zmienić wartość top.
Crozin
Pozycja absolutna jest absolutna winksmiley.jpg
Chyba lepiej i łatwiej będzie zrobić to statycznie (w sesnie: position: static; (tuteż relative))
Vasquez21
Przebudowałem to tak, że zrobiłem z lewego menu kontener, który jest ustawiony jako absolute, a następnie w nim już dałem kolejne elementy.
Działa na IE7, Safari, Operze, FF, ale nie łazi pod IE6 :/

Kodzik jest bardzo prosty wiec wrzucam...

1. #container /* kontenerek ktory jest ustawiony jako jedyny absoulte */
  2. {
  3. position: absolute;
  4. left:20px;
  5. top:90px;
  6. width: 200px;
  7. }
  8.  
  9. #menu { /* w menu aktualnie nie ma nic */
  10. }
  11.  
  12. #flash { /*tutaj mam wrzucone logo we flashu */
  13. padding-top: 30px;
  14. padding-bottom: 15px;
  15. }
  16.  
  17. #newsletter_logo { /* po prostu logo */
  18. text-align:center;
  19. padding-top: 15px;
  20. }
  21.  
  22. #newsletter { /* i tekst newslettera razem z rameczkia, guzikiem itp */
  23. text-align:center;
  24. }

Problemy są dwa...

Pierwszy, nie wiem dlaczego, ale flash mi wskakuje na sama gore :/ przed menu.
Natomiast drugi, nie wiem dlaczego ale logo newslettera nachodzi troszke na sam newsletter... nie wiem co jest grane ;/
cbagov
Co do FLASH - on tak ma, musisz mu ustawic parametr WMODE na -transparent-, bo przewaznie generuje sie -window-. Natomiast divy nad flashem musza miec w CSS {z-index: } wieksze od z-index diva z flashem.

Jak juz to masz to jest jeszcze jeden slodki problem, flash wtedy generuje sie z przezroczystym tlem i widac spod, wiec musisz to tak obmyslic, by pod flashem bylo to, co powinno byc jego tlem.

A co do newsletter. Ciezko powiedziec bo nie widac HTML, nie wiadomo czy to caly twoj CSS i ogolnie dosc skromnie w nim ze znacznikami, stad przyczyn moga byc dziesiatki.

Zwrocilbym uwage na padding - lepiej robic tak, by zastepowac to parametrem margin - gdyz rozne przegladarki maja rozne zapatrywanie na padding, ewentualnie umieszczac element z paddingiem w elemencie nadrzednym, ktoremu ten padding nie bedzie przeszkadzal i dopiero ten nadrzedny element jest wlasciwie pozycjonowany.
Jesli to nie pomoze, zwroc uwage umieszczenie w kazdym z DIV - display:block lub inline, position:, clear:... no jest tego troche.

Dla ulatwienia ustaw sobie ogolnie DIV {border:1px solid red} i wtedy wszystkie divy masz na dloni, jak sie postarasz, to po najechaniu myszka beda ci pokazywac jak maja na imie, jak ci sie nie chce, moga pokazywac statycznie. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.