Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przykładowe pytania do certyfikatu ZEND
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
nexis
Mam kilka pytań z próbnego egzaminu na certyfikat ZEND, co do których nie jestem pewien odpowiedzi. Może wam będą bliższe:

1. Using flock() to lock a stream is only assured to work under what circumstances? (1 poprawna odpowiedź)
- When running in a Linux environment local filesystem
- When accessing the stream of the local filesystem
- When running in a Windows environment and accessing a share
- When accessing a bi-directional stream
- When accessing a read-only stream

2. What is the correct syntax to create a Zlib-compressed file foo.gz with a compression level of 9? (1 poprawna odpowiedź)
- gzip://foo.gz?level=9
- compress.zip://foo.gz?level=9
- compress.zlib://foo.gz
- compress.gzip://foo.gz?level=9
- zlib://foo.gz

3. Which from the following list is not an approrpiate use of an array? (1 poprawna odpowiedź)
- As a list
- All of these uses are valid
- As a Lookup Table
- A Stack
- As a hash table

4. The __________ interface implements a useful design pattern which allows you to overload an instance of an object so it can be accessed like an array.

5. Event-based XML parsing is an example of which parsing model? (1 poprawna odpowiedź)
- SAX
- DOM
- XML Object Mapping
- Xpath
- XQuery

6. Implementing your own PDO class requires which steps from the list below? (3 poprawne odpowiedzi)
- Extending the PDOStatement Class
- Set the PDO::ATTR_STATEMENT_CLASS parameter
- Call the PDO::setStatementClass() method
- Extend the PDO class
- Set the PDO::ATTR_USE_CLASS paramate
empathon
1. "When accessing a bi-directional stream" bądź "When accessing the stream of the local filesystem" nie jestem 100% pewien
2. compress.zlib://foo.gz
3. All of these uses are valid
4. ArrayIterator
5. DOM
6. Extending the PDOStatement Class, Set the PDO::ATTR_STATEMENT_CLASS parameter, Extend the PDO class

Nie ręczę za te odpowiedzi.
dr_bonzo
3 OK (All are valid)
4. a nie ArrayAccess ?
5. SAX, a nie DOM; chodzi o to ze piszesz handlery na eventy typu: tag otwierajacy

reszty nie wiem, nie sprawdzalem
empathon
Cytat(dr_bonzo @ 18.05.2008, 18:44:54 ) *
4. a nie ArrayAccess ?
5. SAX, a nie DOM; chodzi o to ze piszesz handlery na eventy typu: tag otwierajacy
reszty nie wiem, nie sprawdzalem

Myślałem o ArrayAccess palce napisały co innego. Co do SAX masz oczywiście racje, nie doczytałem:
Cytat
Because of the event-driven nature of SAX, processing documents can often be faster than DOM-style parsers.
nexis
7. What is wrong with the following code snippet? Assume default configuration values apply.

1. <?php
  2.  
  3. $fp = fsockopen('www.php.net', 80);
  4. fwrite($fp, "GET / HTTP/1.0r\nHost: www.php.netr\n");
  5. $data = fread($fp, 8192);
  6.  
  7. ?>

- The request is blocking and may cause fread() to hang
- The HTTP request is malformed
- This script should be re-written using fgets() instead of fread()
- The request is non-blocking and fread() may miss the response
- You cannot use fwrite() with fsockopen()
artega
7 - The request is blocking and may cause fread() to hang

Jeżeli dobrze pamiętam to tematyka egzaminu nie wkracza w PDO, bynajmniej nie spotkałem się z tego typu pytaniem.
Tutaj masz zakres wiedzy, który musisz opanować i trzymaj się go winksmiley.jpg
nexis
Cytat(artega @ 19.05.2008, 07:40:16 ) *
Jeżeli dobrze pamiętam to tematyka egzaminu nie wkracza w PDO

Pytanie żywcem wzięte z testowego egzaminu, ale Zend otwarcie przyznaje, że prawdziwy egzamin jest łatwiejszy od testowego.

BTW: Dzisiaj zdałem. winksmiley.jpg
mike
Mam pytanko: czy po wykupieniu vouchera online trzeba ponieść jeszcze jakieś koszty w ośrodku, w którym się akurat zdaje?
Czy mając go ma się już wszystko?
artega
Cytat
Mam pytanko: czy po wykupieniu vouchera online trzeba ponieść jeszcze jakieś koszty w ośrodku, w którym się akurat zdaje?
Czy mając go ma się już wszystko?

Jeżeli dokonałeś samodzielnej rejestracji to wystarczy, że zgłosisz się z voucher'em do ośrodka z potwierdzeniem.
hostingekspert
ode mnie ośrodek chce dodatkowe 120zł "własnej opłaty" sad.gif czy ktoś z Wam płacił kiedykolwiek jakąś dodatkową sumę pobieraną z ośrodka?? przepraszam że odkopuje
erix
Dodatkowej opłaty? Za co?

U mnie nic takiego nie było.
nexis
Cytat(hostingekspert @ 28.07.2009, 15:18:30 ) *
ode mnie ośrodek chce dodatkowe 120zł "własnej opłaty" sad.gif czy ktoś z Wam płacił kiedykolwiek jakąś dodatkową sumę pobieraną z ośrodka?? przepraszam że odkopuje

Nie zapłaciłbym na Twoim miejscu i przede wszystkim zgłosił to Zend'owi.
hostingekspert
No właśnie chcę się dowiedzieć czy to nie jest zwykłe naciąganie.

Koleś do mnie zadzwonił, pytał czy na pewno wiem jak dojechać, wskazał dokładnie numer sali w której będzie się odbywał egzamin i upomniał o dodatkowej opłacie ośrodka w wysokości 120zł co mnie zaskoczyło bo w regulaminie o niczym takim nie przypominam sobie. No ale zgodziłem się, teraz mnie to zastanawia. Zdaję w Bydgoszczy w jednej z Wyższych Uczelni
kwiateusz
Kontakt z zendem czy tam Pearson VUE i pytanie z jakiej okazji ta oplata, bo o ile kojarze to w regulaminie było ze nic wiecej nie doplacasz bo w certyfikacie jest oplata dla osrodka
hostingekspert
powiedzieli mi że to ich własna opłata i mogłem wybrać inne miasto z dostępnych na liście Pearson VUE ( ale skąd o tym wcześniej miałem wiedzieć ? ) Mimo wszystko, przyjazna i miła atmosfera ludzi kontrolujących przebieg egzaminu. No i udało się biggrin.gif
mike
Cytat(hostingekspert @ 29.07.2009, 14:55:58 ) *
No i udało się biggrin.gif
Skoro zdawałeś teraz to szpanuj nowym logiem.
erix
Jeszcze Ci takie fajne nalepki przyślą i kartkę do wylansowania na ścianie. ;d
mike
Cytat(erix @ 29.07.2009, 16:41:38 ) *
Jeszcze Ci takie fajne nalepki przyślą i kartkę do wylansowania na ścianie. ;d
Ooo, właśnie. Sprzedam naklejkę ZCE, ktoś chętny?
erix
A teraz dają te nowe, czy dalej te stare? ;d
mike
Nowe. Takie jak obrazek, który wkleiłem.
erix
Łee, a ja mam stare... sad.gif
kenorb
Tu macie pare live pytan z Zend exam:
http://www.techblog123.com/certificate/zen...-questions.html
Polecam polozyc nacisk glownie na obiektowke, klasy, strumienie, roznice PHP4/PHP5 oraz przypomniec sobie wszystkie funkcje na stringach (strspn, strtr, strtok, strnatcmp, str_ split, etc.)
Moge podeslac takze pare zestawow pytan na maila.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.