Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ASP.NET
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
.dragonfly
Chcialbym dowiedziec sie jak duze zapotrzebowanie jest na programistow tego jezyka (ASP.net), gdzie mozna zasiegnac jakis informacji (oprocz http://asp.net) oraz czy jest jakies glowne polskie centrum na wzor php.pl. Z gory dzieki
raf2001
witam!
Zapotrzebowanie jest moim zdaniem duże, kiedyś miałem robić sklepik na asp.net, tylko mi coś nieszło z nauką. Większe firmy które mają swoje własne servery stawiają je na WS2003(windows server 2003), więc jak potrzebują czegoś to można nieźle zarobić. Kursy były i chyba są na http://windowsserver2003.pl/.
patrycjusz
hmm ostatnio zainteresowałem sie platformą .NET i wchodzącymi w jej skład (a także obok niej) modyfikacjami/rozszerzeniami, obsługą języków itd...
Jestem pewien że zapotrzebowanie będzie wzrastać a to głównie z powodu w jaki sposób rozwija się ta inicjatywa.
Bardzo szybko powstają nowe ciekawe projekty dzięki którym inicjatywa .NET zyskuje znaczącą przewagę nad innymi formami programowania dużych projektów komercyjnych, należy także pamiętać że środowisko .NET z góry było skierowane do komercyjnego (średniego, dużego i klasy 'R') wykorzystania.
Nie bez znaczenia ma poziom języka ASP i innych wykorzystywanych do budowy aplikacji dla środowiska .NET.
Ciekawą inicjatywą jest mono www.go-mono.com dzięki której środowisko .NET stanie się jeszcze bardziej popularne .
Pozdrawiam patS. smile.gif
UPDATEPrzypomnialem sobie ze temat juz byl poruszany http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=7427 smile.gif
AZAZELLO
tu troche info jest
http://www.aspfriends.com/aspfriendshome/

P.S. Jeśli ktoś by nie miał a chciał to mam prezentacje o ASP.NET od Microsoftu.
.dragonfly
Projekt Mono prezentuje sie nadwyraz ciekawie. Ograniczanie przez M$ ich technologii do jednej platormy bylo dosyc glupie jak dla mnie. Jesli chodzi o porusznie tematu ktory juz jest na forum to sie nie zgodze. Tam bylo porownanie, a ja potrzebuje kontkretow, informacji itp. Czekam na wiecej smile.gif
Seth
W duzych sieciach korporacyjnych asp.net jest dosc czesto uzywany.
Wiem z autopsii, ze wieksozosc aplikacji pisanych wewnatrz korporacji jest torzona pod intranet z wykorzystaniem asp.net.
Ogolnie zapotrzebowanie jest dosc duze ale poza znajomoscia asp.net jest takze wskazany min. Oracle.
Poza tym znajomosc asp.net musi byc duza. I tak jak w przypadku php gdzie 14 latek znajacy podstawy php moze znalezc prace tak w asp.net jest to praktycznie niemozliwe.
Nalezy takze znac przynajmniej dwa jezyki dostepne w .NETcie. Polecam VB.NET i C# gdyz pierwszy ma mozliwosc tworzenia dynamicznych powiazan z COMami, a drugi przez restrykcyjne otypowanie, nie ale za to posiada inne udogodienia.
.dragonfly
O ile Vb znam to z C mialem do czynienia dosyc krotko. Ale przeciez czlowiek musi sie rozwiajac, a sama technologia wydaje mi sie ciekawa.
Seth
C# to nie to samo co C#. To bardziej Java jednak posiada wiele fajnych dodatkow i nie posiada tych bledow jakie ma Java.
Ja dotyczhasz pisalem w VB/VB.NET ale teraz kiedy jest C# zaczynam sie jego uczyc bo jest naprawde swietny smile.gif

btw: niedlugo (luty) w Helionie bedzie dostepna ksiazka o ASP.NET z wykorzystaniem C#.
menic
To co w końcu jest lepsze VB, czy C#
Co byś polecił winksmiley.jpg
Seth
Zdecydowanie c# jednak jezeli musisz np. uzyc COMa oultooka, excela, worda czy IE to na tym polu VB jest najlepsze.
Natomiast jezeli chcesz miec super wydajna aplikacje winksmiley.jpg to C++ .NET.
AZAZELLO
Pozwole sobie zacytowac opis z magazynu chip w którym opisano środowisko Borland C#Builder Enterprise
Cytat
Za pomocą C#Buildera można pisać dowolne aplikacje internetowe na platformę .NET, Web Services oraz programy działające samodzielnie. Dodatkowo da się wczytywać projekty powstałe w microsoftowym .NET Studio. Ich kompilacja przebiegała bez problemów. Troszkę gorzej radził sobie debuger, który przy próbie uruchomienia przeniesionego serwisu systemowego, utworzonego w MS .NET Studio, zgłosił błąd wewnętrzny i zamknął C#Buildera.  

O znakomitej funkcjonalności środowiska świadczy możliwość łatwego pisania programów mogących komunikować się z istniejącymi mechanizmami CORBA oraz J2EE bez potrzeby instalowania jakichkolwiek translatorów. Oczywiście firma Borland postarała się o to, aby programista mógł bez trudu połączyć swoją aplikację z bazami danych Oracle 9i, Borland Inter-  
     Base, MS SQL Server i IBM DB2, dla których dołączone zostały kompletne środowiska deweloperskie. W pakiecie Enterprise nie zabrakło narzędzia do raportowania Crystal Reports oraz możliwości podłączenia własnych projektów do wybranego repozytorium, tj. Borland Star Team, Microsoft Visual SourceSafe, Rational ClearCase i popularnego na Linuksie CVS.

Tak że mozliwości są ogromne, tylko cholernie drogie to :wink:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.