Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Klopot z losowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zac
Witam. Chciałem stworzć system captcha. Generowany jest obrazek z losowym napisem(6 znaków A-Z,0-9), skrypt ma wyswietlic komunikat zeby user wpisal np 1,3 i 5 znak z obrazka.

Stworzyłem zmienna $dane, w której są znaki A-Z, 0-9. Losuje z niej 6 elementów w taki oto sposób:
  1. <?php
  2. for ($i=0;$i<6;$i++)
  3. $losuj.=$dane[rand(0,35)];
  4. ?>

wszystko ładnie pięknie, losowanie śmiga ale teraz z tych 6-ciu znaków muszę znowu wylosować 3, które będzie musiam przepisać user
  1. <?php
  2. for ($i=0;$i<3;$i++)
  3. $znaki.=$losuj[rand(0,6)];
  4. ?>

Nie wiem dlaczego ale raz losuja się 3 znaki, raz 2, a raz 1. Nie wiem też jak powiedzieć userowi żeby wpisał znak np 3,5,6. Prosze o pomoc.
Pozdrawiam
JoShiMa
A podejrzyj sobie jak naprawdę wygląda string $losuj kiedy wylosują ci się tylko 2 lub 1 znak. Wydaje mi się, że może się tak dziać kiedy $losuj ma mniej niż 6 znaków co oznacza, ze się źle skonstruowała, czyli jest błąd w tablicy $dane[]. Oczywiście tylko gdybam.
Zac
$losuj zawsze ma 6 znaków, z tych znaków wlasnie tworze obrazek,

EDIT: jezeli ktos wie jak wyswietlic użytkownikowi żeby wpisał np 1,3,5 znak proszę napisac, na tym bardziej zależy mi niz na poprawnym losowaniu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.