Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Content Delivery Network
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Cezar708
Cześć,

mam pytanie, czy korzystaliście może z polskich providerów CDN (Content Delivery Network), czyli coś a`la Akamai? A może korzystaliście/korzystacie z zagranicznych, ale na polskim rynku?

Możecie podzielić się wrażeniami i doświadczeniami, który z nich jest warty zainteresowania?

Pozdrawiam
Cezar708
intol
Może to nie do końca rozwiąże Twój problem, ale polecam przeczytać: 10 Easy Steps to use Google App Engine as your own CDN.
Cezar708
Link zapowiada się ciekawie, sprawdzę o co chodzi i jak to się sprawdza w praktyce. Rezultaty opiszę winksmiley.jpg Jak ktoś zna jeszcze jakieś inne chwyty, lub prawdziwych CDN to proszę się podzielić wiedzą.

Pozdrawiam

PS: hehe intol dałeś posta 13 piątek godzina 13 winksmiley.jpg ... przynajmniej prawie winksmiley.jpg

UPDATE:

Świetna sprawa, działa nieźle, CDN można postawić, fakt trzeba trochę się namęczyć aby dostać (trochę nawet poczekać) ale efekt uważam za dobry.

Fajnie, może warto aby ktoś w Polsce pomyślał o takich rozwiązaniach na poważnie smile.gif
intol
Napisz potem jeszcze jak to się sprawuje (pingi itd.).

Czytałeś komentarze? Wygląda na to, że to nie jest rzeczywiste CDN - raczej po prostu hosting dla plików (może się mylę?).
Cezar708
no właśnie nie jest... generalnie CDN działa trochę inaczej, zastanawiam się czy w tym nibyCDN googlowskim jest jakaś replikacja plików pomiędzy serwerami... czyli z zależności na lokalizację klienta korzysta z najbliższego serwera. Na chwilę obecną wydaje się że to nie działa w ten sposób sad.gif ale zawsze jest jakiś hosting, który Twojego odciąży.

Pozdrawiam
intol
Ja myślę, że trzeba by to po prostu zbadać. Być może Google ma CDN jako jedną z warstw (tzn. mam na myśli, że automatycznie dla często pobieranych plików). Coś na wzór cache'u.

Mógłbyś spróbować wykonać kilka zapytań z Polski i kilka zza granicy, i sprawdzić czy pingi w pewnym momencie się zmniejszą?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.